Αλάτι: Εχθρός ή φίλος;

Αλάτι: Εχθρός ή φίλος;

Εσείς θα αποφασίσετε.

Σε προηγούμενο άρθρο (β.λ «Λύσσα το κάνατε») αναφέραμε ότι δεν υπάρχουν αποδείξεις ως προς την αρνητική επίδραση του νατρίου στην υγεία μας, πέραν της ποσότητας των 2.300mg ημερησίως. Υπάρχουν όμως, κάποια στοιχεία ως προς την επίδραση που έχει το νάτριο στον οργανισμό μας, τα οποία δεν είναι αμφισβητήσιμα.

1.Το νάτριο είναι απαραίτητο για την συντήρηση των κυττάρων μας. Βοηθάει στον έλεγχο του καρδιακού ρυθμού, στην πέψη και στο να διατηρούμαστε ενυδατωμένοι κατά τη διάρκεια της άσκησης, μεταξύ άλλων. Βέβαια, δεν το χρειαζόμαστε σε πολύ μεγάλη ποσότητα. Πρόσφατη ανάλυση δεδομένων που έχουν καταγραφεί για περισσότερους από 19.000 ανθρώπους, από 33 διαφορετικές χώρες, και για πάνω από 20 χρόνια, διαπιστώνουν ότι οι άνθρωποι καταναλώνουν συστηματικά, κατά μέσο όρο, από 3.000 έως 4.800mg νατρίου, ημερησίως. Αυτή δείχνει να είναι και η κατάλληλη ποσότητα που εξασφαλίζει την καλύτερη ροή του αίματος, στα ζωτικά όργανα.

2. Το νάτριο βοηθάει να διατηρούνται οι μυς στην βέλτιστη λειτουργία τους κατά τη διάρκεια της άσκησης. Ο μέσος άνθρωπος χάνει 500mg νατρίου κατά την διάρκεια ενός ωριαίου προγράμματος, το οποίο αν δεν το έχει αποκτήσει μέσα από τη διατροφή του, θα πρέπει να φροντίζει να το αναπληρώνει.

3. Το νάτριο κάνει κατακράτηση υγρών. Όσο περισσότερο νάτριο καταναλώνετε, τόσο περισσότερο νερό διατηρεί το σώμα σας για να το διαλύσει. Καλό είναι οι γυναίκες και ειδικά πριν από τη περίοδο τους, να το ελαττώνουν, για να αποφεύγουν τα πρηξίματα.

4. Το πολύ αλάτι μπορεί να βλάψει τα οστά σας. Αυτό συμβαίνει γιατί και το νάτριο και το ασβέστιο, αποβάλλονται από τον οργανισμό με τα ούρα. Υπερβολική ποσότητα νατρίου συνεπάγεται και με αυξημένη απώλεια ασβεστίου. Για να το αποφύγετε, μοιράστε την ημερήσια κατανάλωση των γαλακτοκομικών σας, σε πολλά μικρά γεύματα.