Πώς μπορούμε να διαχειριστούμε ένα επεισόδιο υπερφαγίας;

Πώς μπορούμε να διαχειριστούμε ένα επεισόδιο υπερφαγίας;

Η διαιτολόγος-διατροφολόγος Φανή Πρεβέντη μας λύνει την απορία

Γιορτές, εκδηλώσεις, επαγγελματικά γεύματα, προσκλήσεις σε σπίτια φίλων για φαγητό, όλα αυτά και άλλα πολλά μπορούν να οδηγήσουν σε υπερφαγία. Ας το παραδεχτούμε, όλοι ξεφεύγουμε από το θερμιδικό μέτρο αραιά και που. Αυτό δεν πρέπει να μας ανησυχεί. Σε καμία περίπτωση ένα και μόνο "λουκούλλειο" γεύμα δεν μπορεί να προσθέσει επιπλέον βάρος. Για να αυξήσει κανείς το βάρος του κατά ένα κιλό πρέπει να καταναλώσει 7000 Θερμίδες σε ένα γεύμα, πράγμα δύσκολο να συμβεί.

Η διαχείριση της κατάστασης χρειάζεται ηρεμία και όχι πανικό. Κανείς δεν ακολουθεί καθημερινά ένα τέλειο πρόγραμμα διατροφής. Κάποιες φορές πρέπει να δίνουμε την άδεια στον εαυτό μας να φεύγει από το καθιερωμένο πρόγραμμα. Σε καμία περίπτωση αυτό δεν σημαίνει ότι δίνουμε στον εαυτό μας το ελεύθερο να ξεφεύγει διατροφικά διαρκώς. Το πρόβλημα με τα υπερφαγικά επεισόδια είναι ότι δεν συμβαίνουν μία φορά αλλά επαναλαμβάνονται με μεγάλη συχνότητα. Πολλοί άνθρωποι καταναλώνουν 500- 1000 θερμίδες περισσότερες από αυτές που χρειάζονται σε καθημερινή βάση. Εκεί αρχίζει το πρόβλημα.

Ένα λάθος το οποίο γίνεται πολύ συχνά είναι ότι όταν κανείς πραγματοποιεί ένα επεισόδιο υπερφαγίας, απογοητεύεται και εγκαταλείπει την προσπάθεια για ισορροπημένη διατροφή. Αυτό που πρέπει στην πραγματικότητα να γίνεται είναι την επόμενη ημέρα από το επεισόδιο υπερφαγίας να επανερχόμαστε στο κανονικό διατροφικό μας πρόγραμμα και να αρχίζουμε πάλι να ελέγχουμε το μέγεθος της μερίδας μας και τις διατροφικές μας επιλογές.


Καινούρια χρόνια, καινούρια ξεκινήματα... για να μας βρει ο επόμενος χρόνος υγιείς και ευτυχισμένους!

Διαβάστε ακόμα

Πώς μπορώ να χάσω κιλά, χωρίς να ξοδέψω χρήματα σε γυμναστήρια και διατροφές;

Πώς να κάνετε τη δίαιτά σας λίγο πιο... «νόστιμη»