Έκανα δίαιτα αλλά δεν είδα καμιά διαφορά. Πώς μπορώ να χάσω 5-6 κιλά;

Έκανα δίαιτα αλλά δεν είδα καμιά διαφορά. Πώς μπορώ να χάσω 5-6 κιλά;

Η διαιτολόγος Φανή Πρεβέντη απαντά στα γράμματά σας

To γράμμα της αναγνώστριας

Καλησπέρα σας...
Είμαι 20 ετών ζυγίζω 60 κιλά και έχω ύψος 1.60...Θελω να χάσω κιλά οπωσδήποτε αλλά είμαι σε απόγνωση.... Προσπάθησα να κάνω κάποια στιγμή δίαιτα αλλά δεν τα κατάφερα και πολύ καλά. Πριν λίγο καιρό είχα συνηθίσει στο να τρώω μια φορά την ήμερα και αυτό ορισμένες φορές όχι κανένα ιδιαίτερο φαγητό και βέβαια κάποιες φορές έμενα και τελείως νηστική έως που αποφάσιζα να φάω έστω και ένα τοστ αλλά και πάλι δεν είδα κάτι ιδιαίτερο σαν αλλαγή... Εσύ τι λες πάνω σε όλο αυτό και βέβαια έχεις να προτείνεις κάποια λύση ώστε να χαθούν 5-6 κιλά που θέλω; Θα περιμένω απάντηση. Ευχαριστώ...

Η απάντηση της διατροφολόγου μας


Αγαπητή αναγνώστρια,
Το πρώτο που θέλω να τονίσω διαβάζοντας την ερώτηση σου είναι ότι το σωματικό σου βάρος είναι φυσιολογικό. Ο Δείκτης Μάζας Σώματος για εσένα είναι 23,4. Φυσιολογικό βάρος έχουν όσοι έχουν Δείκτη Μάζας Σώματος από 20-25. Για εσένα αυτό αντιστοιχεί σε ένα εύρος βάρους από 51 έως 64 κιλά.

Αυτό το αναφέρω γιατί πρέπει να καταλάβεις ότι δεν χρειάζεται να σε ανησυχεί τόσο πολύ το σωματικό σου βάρος. Δεν είσαι υπέρβαρη, ούτε φυσικά παχύσαρκη. Πρώτα από όλα λοιπόν σου προτείνω να μην αγχώνεσαι μιας και δεν έχεις πρόβλημα βάρους.
Αν θες να χάσεις κάποια κιλά, στα όρια πάντα του φυσιολογικού, δύσκολα θα το καταφέρεις με στερητικές δίαιτες. Ακόμα και αν το καταφέρεις το πιο πιθανό είναι ότι θα δυσκολευτείς να κρατήσεις το νέο χαμηλότερο βάρος για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Αυτό που πρέπει να κάνεις είναι να υιοθετήσεις έναν ενεργό και υγιή τρόπο ζωής. Αυτό σημαίνει με απλά λόγια να ασκείσαι συστηματικά αλλά και να είσαι δραστήρια στην καθημερινότητα σου. Με άλλα λόγια να περπατάς αρκετά, να χρησιμοποιείς τα μέσα μαζικής μεταφοράς για τις μετακινήσεις σου, να χρησιμοποιείς σκάλες αντί για ασανσέρ και κυλιόμενες σκάλες κ.α. Οι περισσότερες σύγχρονες μελέτες δείχνουν ότι με αλλαγή τρόπου ζωής και κατεύθυνση προς ένα πιο ενεργό μοντέλο διατροφής και σωματικής δραστηριότητας αυξάνουν οι πιθανότητες να χάσουμε βάρος και να το διατηρήσουμε.


Με απλά λόγια, αυτό που χρειάζεσαι είναι μία ισορροπημένη διατροφή η οποία θα περιλαμβάνει όλες τις ομάδες τροφίμων (αμυλούχα τρόφιμα, φρούτα, λαχανικά, πρωτεΐνες, γαλακτοκομικά) σε καθημερινή βάση. Σίγουρα ο τρόπος που έχεις επιλέξει να χάσεις βάρος δεν είναι αποτελεσματικός και ίσως είναι και επικίνδυνος μιας και μακροχρόνια θα προκαλέσεις ελλείψεις θρεπτικών συστατικών στον οργανισμό σου.


Αυτό που οφείλω σαν ειδικός σε θέματα διατροφής να σου προτείνω είναι να συμβουλευτείς κάποιον πτυχιούχο διαιτολόγο ο οποίος θα σου μάθει τις αρχές της Μεσογειακής Διατροφής και θα σε βοηθήσει να χάσεις το σωματικό βάρος που επιθυμείς με τον πιο σωστό και αποτελεσματικό τρόπο.

Δυστυχώς αν συνεχίσεις να διατρέφεσαι με τον τρόπο που έχεις επιλέξει η σωματική σου υγεία, η εξωτερική σου εμφάνιση αλλά και η ψυχική σου υγεία θέτονται σε κίνδυνο. Είσαι σε μία ηλικία που τόσο το μυαλό όσο και το σώμα σου μπορούν και πρέπει να αποκτήσουν σωστές γνώσεις και βάσεις ώστε να καταφέρεις να διατηρήσεις ένα υγιές σώμα για όλη σου τη ζωή.

Διαβάστε ακόμα

Έκοψα το κάπνισμα. Πώς θα καταφέρω να διατηρήσω το βάρος μου;

Για να χάσεις βάρος... κάθε βήμα σου μετράει!