Με τον πράσινο καφέ θα χάσω όλα τα περιττά κιλά! Μύθος ή αλήθεια;

Με τον πράσινο καφέ θα χάσω όλα τα περιττά κιλά! Μύθος ή αλήθεια;

Τί λένε οι επιστήμονες;

Τί είναι ο πράσινος καφές;
Οι κόκκοι του πράσινου καφές είναι ωμοί, μη καβουρντισμένοι κόκκοι καφέ. Η διαδικασία ψησίματος φαίνεται πως καταστρέφει μερικές από τις θρεπτικές, φυσικές χημικές ουσίες των κόκκων. Τα τελευταία χρόνια, ο πράσινος καφές έχει γίνει ένα δημοφιλές συμπλήρωμα για την απώλεια βάρους.

Σε τι μας ωφελεί ο πράσινος καφές;
Έρευνες δείχνουν ότι ο πράσινος καφές μπορεί να βοηθήσει στην απώλεια βάρους, ενώ έχει διαπιστωθεί ότι άτομα που πίνουν πράσινο καφέ χάνουν 3 έως 5 κιλά περισσότερα από όσους δεν πίνουν. Επιπλέον, ο ωμός καφές βοηθά στη μείωση του σακχάρου του αίματος και "κλειδώνει" τη συσσώρευση λίπους. Ο ωμός καφές βοηθά, επίσης, στη μείωση της υψηλής πίεσης του αίματος.

Τί λένει οι ειδικοί;
"Οι επιστημονικές αναφορές για τον πράσινο καφέ είναι ομιχλώδεις και αόριστες" όπως μας εξήγησε ο Διαιτολόγος - Διατοφολόγος Μανώλης Μανωλαράκης. "Γίνεται λόγος για τη χαμηλή περιεκτικότητα σε καφεΐνη αλλά και για την υψηλή περιεκτικότητα σε χλωρογενικό οξύ, ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό που υπάρχει σε λαχανικά αλλά και στο κανονικό καφέ. Είναι γνωστή η αντικαρκινική και η αντιοξειδωτική του δράση. Παραπέρα είναι γνωστό ότι βοηθά στην διατήρηση σε χαμηλό επίπεδο των επιπέδων της γλυκόζης στο αίμα και γενικότερα στην καλή χρήση των υδατανθράκων.

Πιθανότατα αυτό να προσπαθεί να περιγράψει με στόμφο ο διαφημιστής όταν αναφέρει ότι το χλωρογενικό οξύ 'λειτουργεί ως αναστολέας απελευθέρωσης της γλυκόζης στο σώμα, και αυξάνει τον μεταβολισμό του ήπατος'. Και ο ισχυρισμός αυτός γίνεται ακόμα πιο έντονος όταν αναφέρει επίσης ότι 'Το ειδικό αυτό οξύ αποτρέπει την απελευθέρωση γλυκόζης στο αίμα και αυτό σημαίνει πως δεν παίρνετε βάρος'. Εδώ υπάρχει μία μεγάλη επιστημονική ακροβασία. Η αποδεδειγμένη θετική διατήρηση των επιπέδων γλυκόζης του αίματος δεν σημαίνει αυτόματα ότι χάνονται οι υδατάνθρακες ή ότι το σώμα δεν απορροφά τις θερμίδες που προέρχονται από αυτούς.

Από την άλλη και οι επιστημονικές έρευνες δεν δείχνουν κάποιο εντυπωσιακό αποτέλεσμα σχετικά με την επίδραση που έχει το χλωρογενικό οξύ στην απώλεια βάρους. Για παράδειγμα η -και από τους διαφημιζόμενους χρησιμοποιούμενη- έρευνα σε 30 ελαφρά υπέρβαρα ή παχύσαρκα άτομα, δείχνει μία επιπρόσθετη απώλεια 3,7 κιλών σε 12 εβδομάδες στην ομάδα των εξεταζόμενων που το χρησιμοποίησαν.

Σε άλλη μελέτη που έγινε σε ανάλογο δείγμα 28 ατόμων η χρησιμοποίηση καφέ εμπλουτισμένου με χλωρογενικό οξύ δεν προκάλεσε καμία άξια αναφοράς μεταβολή του βάρους τους".

Διαβάστε ακόμη:

Πόσο ακόμη θα αδυνατίσεις; Η star και τα... ανύπαρκτα πόδια της