Προπόνηση το καλοκαίρι: 7 tips για να αντέξεις τη ζέστη!

Προπόνηση το καλοκαίρι: 7 tips για να αντέξεις τη ζέστη!

Πώς να μην αμελήσεις τη γυμναστική σου τώρα που η θερμοκρασία αγγίζει κόκκινο.

Είτε έχεις συνδρομή στο γυμναστήριο, είτε όχι , είναι η καλύτερη περίοδος να διαλέξεις εξωτερικό χώρο για τις προπονήσεις σου. Είναι καλοκαίρι και η διάθεση μας είναι περισσότερο ανεβασμένη, σε σχέση με τον χειμώνα. Εκμεταλλεύσου το.

1. Βγες έξω όταν είναι δροσερά.
Προγραμμάτισε το τρέξιμο σου ή νωρίς το πρωί, ή πριν το βραδινό σου γεύμα. Έτσι θα μείνεις ασφαλής και ενυδατωμένος.

2. Πιες συχνά νερό
Το νερό πριν από την προπόνηση θα βοηθήσει τον οργανισμό σου κατά την διάρκεια της εφίδρωσης. Πιες αρκετό νερό, ωστόσο, πρόσεξε μην φουσκώσεις, γιατί μπορεί να σε οδηγήσει σε κράμπες που θα σου χαλάσουν την προπόνηση.
Να έχεις νερό μαζί σου και να πίνεις κάθε τόσο, κάποιες γουλιές.

3. Προστάτευσε τον εαυτό σου
Μένοντας έξω στον ήλιο δεν θα σε βοηθάει, να τρέξεις αρκετά χιλιόμετρα. Αν όμως επιλέξεις να κάνεις την προπόνηση σου κάτω από τον ήλιο, να φοράς πάντα αντηλιακό με υψηλό δείκτη προστασίας, καπέλο και γυαλιά ηλίου που δεν γλιστράνε καθώς κινείσαι.

4. Μη φοράς βαμβακερά ρούχα
Να αποφεύγεις τα βαμβακερά ρούχα το καλοκαίρι γιατί θα γεμίσεις ιδρώτα. Το ιδανικότερο για τις ζεστές ημέρες είναι τα ειδικά ρούχα για τρέξιμο, με Dri-Fit ύφασμα για να απομακρύνουν τον ιδρώτα και να σε βοηθούν να κρατηθείς στεγνός. Μην ξεχνάς να έχεις μαζί σου μια πετσέτα. Είναι πολύ κουραστικό να μην μπορείς να σκουπίσεις τον ιδρώτα που τρέχει.

5. Ηλεκτρολύτες
Μην ξεχνάς το ισοτονικό σου. Αν ιδρώνεις πολύ κατά την διάρκεια της άσκησης είναι σημαντικό να αναπληρώσεις τους ηλεκτρολύτες σου γρήγορα. Ειδικά, αν η προπόνηση σου διαρκεί πάνω από μια ώρα. Θυμήσου ότι δεν χρειάζεται να ξοδευτείς αγοράζοντας έτοιμα σκευάσματα. Αναζήτησε τις συνταγές για να φτιάξεις εύκολα και γρήγορα τον δικό σου ηλεκτρολύτη.

6. Να ξέρεις πότε να σταματάς
Με το να πιέζεις τον εαυτό σου και να προκαλείς το σώμα σου, μπορεί όντως να δεις κάποια αποτελέσματα αλλά το σοφό είναι, να ξέρεις πότε είναι ασφαλές και έξυπνο να σταματήσεις. Αν αισθάνεσαι παραπάνω δίψα ή ζαλάδα ή αδυναμία, μην συνεχίζεις. Το πιθανότερο είναι, να είσαι αφυδατωμένος.

7. Άλλαξε το
Αν δεν αντέχεις το τρέξιμο τις πολύ ζεστές ημέρες, κάνε την αλλαγή. Κολύμπα ή κάνε ποδήλατο. Είναι πιο «δροσερή» γυμναστική από το τρέξιμο.

πηγή: being.gr

Εβελίνα Νύκτα
Personal Trainer/ Fitness Editor/ Wellness Expert