Είναι ασφαλές να γυμνάζεσαι έξω αν είναι έντονη η μυρωδιά από τα τζάκια που καίνε; Κι όμως όχι!

Πατούλια Κατερίνα
Είναι ασφαλές να γυμνάζεσαι έξω αν είναι έντονη η μυρωδιά από τα τζάκια που καίνε; Κι όμως όχι!

O καπνός από τα τζάκια που καίνε μπορεί να κάνει την υπαίθρια γυμναστική επικίνδυνη για την υγεία σου.

Είναι ασφαλές να γυμνάζεσαι έξω αν είναι έντονη η μυρωδιά από τα τζάκια που καίνε; Η απάντηση ξαφνιάζει

Κάτι το κρύο, κάτι η αύξηση στα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος και του αερίου, αποφάσισες να χρησιμοποιήσεις το τζάκι του σπιτιού περισσότερο από ποτέ. Το ίδιο έκαναν και όλοι οι φίλοι και οι γνωστοί σου, με αποτέλεσμα να έρχεται το απόγευμα και να σπεύσεις να μαζέψεις τα ρούχα που άπλωσες στο μπαλκόνι.

Την ίδια στιγμή, αποφεύγεις όσο μπορείς το γυμναστήριο με τις απαγορεύσεις και τα μέτρα κατά του covid19, οπότε το να τρέξεις μετά τη δουλειά ή το να κάνεις ποδήλατο στο κοντινότερο ποδηλατοδρόμιο, αποτελεί για εσένα μονόδρομο.

Η ατμόσφαιρα μυρίζει τζάκι!

Ο καπνός όμως από τα τζάκια που καίνε δημιουργεί αυτό το πέπλο ομίχλης στην ατμόσφαιρα και είναι πιθανό να σκέφτεσαι αν είναι πράγματι ασφαλές να γυμναστείς υπαίθρια με τόσον καπνό.

Αρχικά, μην αποφύγεις την προπόνηση που μπορεί να βελτιώσει την υγεία του ανοσοποιητικού συστήματος, να διώξει το στρες και να σε κάνει να ξεφύγεις από αυτή την απομόνωση του covid19.

Όμως, το να επιβαρύνεις το αναπνευστικό σου σύστημα, ειδικά γνωρίζοντας πως ο covid19 κάνει ακόμα πιο ευαίσθητους τους πνεύμονες πρέπει να σου σημάνει ένα καμπανάκι κινδύνου.



Ο καπνός μπορεί να είναι τοξικός και όσο περισσότερο βρίσκεσαι και κοπιάζεις στην επιβαρυμένη αυτή ατμόσφαιρα, τόσο περισσότερο να κινδυνεύεις. Πέρα από τους πνεύμονες, αυτή η καπνίλα μπορεί να επιβαρύνει τα μάτια προκαλώντας ερεθισμό αλλά και να κάνει χειρότερο το αλλεργικό άσθμα από το οποίο υποφέρεις, προκαλώντας ακόμα και βήχα ενώ δεν λείπουν και οι λοιμώξεις του αναπνευστικού που θα οδηγήσουν δυνητικά και σε μια πνευμονία ή βρογχίτιδα.

FITNESS HADID

Τα μυστικά διατροφής και άσκησης που κρατούν την Gigi Hadid υγιή και πάντα fit

Όταν ασκούμαστε, τείνουμε άλλωστε να αναπνέουμε από το στόμα κι όχι από την μύτη, γεγονός που ενισχύει τον μολυσμένο αέρα να μπαίνει απευθείας στο σώμα σε αντίθεση από το φιλτράρισμα που κάνει η μύτη.

Η γυμναστική που θα κάνεις παίζει ρόλο



Το περπάτημα είναι άσκηση που μπορούν να κάνουν οι άνθρωποι όταν ο αέρας δεν είναι ο καλύτερος δυνατός αλλά το τζόκινγκ ή η ποδηλασία ή ακόμα και το να κάνεις αθλήματα όπως το μπάσκετ σε εξωτερικούς χώρους, θα κάνει τους μυς σου να χρησιμοποιήσουν περισσότερο οξυγόνο, με αποτέλεσμα να αρχίσεις να αναπνέεις πιο πολύ από το στόμα και πιο γρήγορα και βαθιά.

Επειδή οι μύες σας χρησιμοποιούν περισσότερο οξυγόνο, υπάρχει μεγαλύτερη ροή αίματος σε αυτούς τους μύες και αναπνέετε πιο γρήγορα και βαθύτερα και από το στόμα σας».

Με άλλα λόγια, το είδος της άσκησης που κάνουμε εξαρτάται από το πόσο κακή είναι η ποιότητα του αέρα της ατμόσφαιρας. Ή να έχουμε εναλλακτική, όπως το να αθληθούμε το πρωί που όλοι βρίσκονται στις δουλειές τους και τα τζάκια καίνε λιγότερο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Θέλεις να καις λίπος καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας; Ξεκίνα το πρωινό σου με αυτές τις ασκήσεις!

3 ασκήσεις για να κάψεις πολλές θερμίδες μέσα σε μόλις 30 λεπτά!

Ψάχνεις μια fitness ρουτίνα; Yιοθέτησε της Κate Moss!