9 λόγοι για τους οποίους παίρνουμε βάρος σε μια νύχτα (και γιατί είναι φυσιολογικό)

9 λόγοι για τους οποίους παίρνουμε βάρος σε μια νύχτα (και γιατί είναι φυσιολογικό)
Pexels

Η αλήθεια είναι ότι η αύξηση του βάρους δεν σημαίνει ότι η διατροφή και η προπόνησή μας είναι οι αποκλειστικοί «υπεύθυνοι».

Παρόλα όσα γενικά μπορεί να πιστεύουμε, η αύξηση του βάρους δεν σημαίνει ότι η διατροφή και η προπόνησή μας είναι οι αποκλειστικοί «υπεύθυνοι». Αν είσαι σε μια προσπάθεια απώλειας βάρους, μπορεί να αισθάνεσαι ως εξαιρετικά αποθαρρυντικό παράγοντα το ότι, παρά το γεγονός ότι αφιερώνεις πολύ χρόνο και προσπάθεια για να χάσεις βάρος, δεν βλέπεις μεγάλη πρόοδο. Ωστόσο, η γυμνάστρια Jess Suthard, εκπαιδεύτρια στο Goal Plans, προέτρεψε τους ανθρώπους να μην αισθάνονται απογοητευμένοι όταν ανεβαίνουν στη ζυγαριά και δεν βλέπουν τα αποτελέσματα που ήλπιζαν. Στην πραγματικότητα, το να παίρνεις λίγο βάρος μέσα σε μια νύχτα θεωρείται απολύτως φυσιολογικό και δεν σημαίνει ότι η διατροφή και η ρουτίνα γυμναστικής σου απέτυχαν. Όπως διευκρινίζει, υπάρχουν λόγοι που μπορεί να συμβεί αυτό.

Υποστήριξε ότι η αύξηση βάρους κατά τη διάρκεια της νύχτας δεν είναι ασυνήθιστο φαινόμενο και μπορεί στην πραγματικότητα να προκληθεί από πράγματα όπως η αφυδάτωση και η έλλειψη ύπνου - οπότε δεν είναι κάτι για το οποίο πρέπει να ανησυχείς. Η Jess προσέθεσε ότι άλλοι παράγοντες θα μπορούσαν να είναι το να τρως αργότερα το βράδυ, να αυξάνεις την πρόσληψη υδατανθράκων, να κάνεις μια έντονη γυμναστική ή να αισθάνεσαι αγχωμένη: Όλα αυτά μπορεί επίσης να επηρεάσουν το βάρος σου.

Το μεγάλο λάθος με το μαξιλάρι σου και η σημαντική αλλαγή που πρέπει να κάνεις

Όλοι γνωρίζουμε ότι το βάρος μας μπορεί να αυξομειώνεται, και σε κάποιους μάλιστα περισσότερο από άλλους. Ωστόσο, οι ειδικοί προτρέπουν τους ανθρώπους να μην ανησυχούν για το τι λέει η ζυγαριά, καθώς «δεν θα πρέπει να είναι ο μόνος τρόπος για να κρίνετε αν το πρόγραμμα γυμναστικής σας λειτουργεί». «Τα σώματά μας είναι καταπληκτικές μηχανές και πρέπει να τα φροντίζουμε και να τα περιποιούμαστε. Το να βάλετε βάρος από τη μια μέρα στην άλλη δεν είναι πραγματικά κάτι που πρέπει να σας ανησυχεί και σίγουρα δεν αποτελεί λόγο για να αλλάξετε τη διατροφή ή τη ρουτίνα γυμναστικής σας. Δεν είναι επίσης λόγος να σταματήσετε να κάνετε τα πράγματα που όλοι αγαπάμε. Η κατανάλωση φαγητού έξω και η αύξηση της πρόσληψης υδατανθράκων μπορούν και τα δύο να προκαλέσουν αύξηση βάρους μέσα σε μια νύχτα - αλλά ποιος δεν αγαπάει ένα ωραίο γεύμα έξω και λίγο παραπάνω ζυμαρικό ή ψωμί στο δείπνο;

Οι αυξομειώσεις του βάρους είναι αναμενόμενες, ακόμη και αν ακολουθείτε μια αυστηρή δίαιτα με ελεγχόμενες θερμίδες. Και η ζυγαριά και το ζύγισμα δεν είναι ο μόνος τρόπος για να ελέγξετε πώς τα πάτε. Αυτό που είναι σημαντικό είναι να κάνετε έναν απολογισμό του πώς αισθάνεστε και να αρχίσετε να παίρνετε άλλα μέτρα, όπως μετρήσεις, ώστε να μπορείτε να δείτε τις αλλαγές στο σώμα σας - ακόμη και αν η ζυγαριά δεν μπορεί να το κάνει».

Τα έξι απλά κόλπα που θα σε βοηθήσουν να εξασφαλίσεις έναν αξιοπρεπή νυχτερινό ύπνο

Στη συνέχεια, η Jess αποκάλυψε μερικούς από τους λόγους για τους οποίους μπορεί να πάρετε βάρος μέσα σε μια νύχτα - και γιατί δεν είναι κάτι που πρέπει να σας ανησυχεί.

  1. Έντονη προπόνηση: Η Jess εξήγησε ότι κάνοντας έντονες προπονήσεις σημαίνει ότι το σώμα πρέπει να ανακάμψει κατά τη διάρκεια της νύχτας, καθώς θα αποκαταστήσει «τυχόν μικροσκοπικά σκισίματα και πιέσεις που ασκούνται στους μυς σας, πράγμα που μπορεί να σημαίνει μια μικρή αύξηση βάρους κατά τη διάρκεια της νύχτας».
  2. Κακός νυχτερινός ύπνος: Όλοι γνωρίζουμε πόσο σημαντικό είναι να κοιμόμαστε καλά για την ευεξία μας, αλλά η Jess δήλωσε επίσης ότι μπορεί να είναι ο λόγος που οι άνθρωποι παίρνουν βάρος. «Αν έχετε έναν κακό νυχτερινό ύπνο, μπορεί να διαπιστώσετε ότι είστε λίγο βαρύτεροι το πρωί λόγω κατακράτησης νερού» τονίζει.
  3. Αφυδάτωση: «Αν δεν πίνετε αρκετό νερό, τα νεφρά σας αρχίζουν να εξοικονομούν νερό και παίρνετε βάρος υγρών. Ξεκινήστε να πίνετε και πάλι και όλα θα επανέλθουν στο φυσιολογικό. Η καλή ενυδάτωση είναι απαραίτητη για τη συνολική υγεία και ευεξία», συμβουλεύει η Jess Suthard .
  4. Φαγητό έξω: Αυτό μπορεί να είναι λίγο πιο προφανές, αλλά το να βγαίνεις έξω για φαγητό μπορεί να είναι ένας λόγος για την αύξηση του βάρους μέσα στη νύχτα, όπως σημείωσε η ειδικός. Το ίδιο ισχύει και για την αυξημένη κατανάλωση αλκοόλ.
  5. Η πέψη δεν είναι εύρυθμη: Η φροντίδα του σώματός μας και η κατανάλωση τροφών που μπορούν να βοηθήσουν την πέψη μπορεί να βοηθήσει στην απώλεια βάρους και να διώξει τυχόν ανεπιθύμητα προβλήματα. Η πρόσληψη αρκετών φυτικών ινών στη διατροφή σας είναι σημαντική. Αν δεν το κάνουμε, μπορεί να έρθουμε αντιμέτωποι με φουσκώματα και προβλήματα δυσκοιλιότητας.
  6. Φαγητό αργά το βράδυ: Ακριβώς όπως το να βγαίνεις έξω για φαγητό και ποτό, το να τρως αργότερα από το κανονικό μπορεί να φανεί στη ζυγαριά την επόμενη μέρα. Αλλά είναι κάτι απολύτως φυσιολογικό.
  7. Αύξηση των υδατανθράκων: Όλοι είναι «ένοχοι» για την υπερβολική κατανάλωση υδατανθράκων ανά διαστήματα, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε αίσθημα φουσκώματος, και να λειτουργήσει ως ένας παράγοντας αύξησης του βάρους σε μια νύχτα.
  8. Έμμηνος ρύση: Ένας αναπόφευκτος παράγοντας για τις γυναίκες είναι το πότε έρχεται η περίοδός τους και η ειδικός εξηγεί ότι: «Η αύξηση του βάρους πριν από την περίοδο είναι φυσιολογική. Κάθε γυναίκα είναι διαφορετική - μπορεί να πάρετε βάρος λίγο πριν από την περίοδο ή την πρώτη μέρα».
  9. Αίσθημα άγχους: Όλοι γνωρίζουμε ότι το στρες μπορεί να προκαλέσει καταστροφές στο σώμα μας, αλλά μπορεί επίσης να είναι ένας λόγος για να πάρουμε βάρος. «Αν είστε αγχωμένη, το σώμα σας κρατά περισσότερο νερό, καθώς ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις που θέτετε στον εαυτό σας. Κι αυτό είναι φυσιολογικό», διαβεβαίωσε η Jess Suthard.