Γίνεται να δεις τη διαφορά που θέλεις στο σώμα σου με 1 φορά την εβδομάδα άσκηση; Γίνεται!

Γίνεται να δεις τη διαφορά που θέλεις στο σώμα σου με 1 φορά την εβδομάδα άσκηση; Γίνεται!
Pexels

Μια νέα μελέτη διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι που ασκούνται μόνο μία ή δύο φορές την εβδομάδα μπορούν να χάσουν το βάρος που θέλουν, αρκεί να πληρούν τις συστάσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Οι κατευθυντήριες γραμμές του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) συνιστούν στους ενήλικες να εκτελούν τουλάχιστον 150 λεπτά την εβδομάδα μέτριας φυσικής δραστηριότητας ή 75 λεπτά την εβδομάδα έντονης σωματικής δραστηριότητας. Πολλοί άνθρωποι θέλουν να ανταποκριθούν σε αυτό το επίπεδο άσκησης, αλλά δυσκολεύονται να το κάνουν λόγω της γρήγορης και απαιτητικής καθημερινότητας.

Τα πιο πρόσφατα νέα, θέλουν τους «weekend warriors» που ασκούνται μόνο μία φορά την εβδομάδα να μπορούν να χάσουν το βάρος που θέλουν, σύμφωνα με μια νέα μελέτη.

Ειδικότερα, μια ομάδα ερευνητών ανακάλυψε ότι ακόμα κι αν έχουμε ελεύθερο χρόνο ώστε να ασκηθούμε μόνο μία ή δύο φορές την εβδομάδα, μπορούμε να αποκομίσουμε τα ίδια οφέλη με εκείνους που ασκούνται πιο συχνά. Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Obesity, διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι που ονομάζονται «πολεμιστές του Σαββατοκύριακου» -aka αυτοί που συμπυκνώνουν την άσκησή τους σε μόλις ένα Σάββατο ή/και Κυριακή- μπορούν να χάσουν το ίδιο βάρος με εκείνους που ασκούνται κάθε μέρα, εφόσον πληρούν τις συστάσεις του ΠΟΥ.

Σοφία Παππά: «Ποτέ δεν θα υπάρξει η ιδανική συνθήκη για να ξεκινήσεις να γυμνάζεσαι»

Η ερευνητική ομάδα πιστεύει ότι τα ευρήματά της θα είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά από άτομα των οποίων η δουλειά σημαίνει ότι κάθονται το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας, όπως οι οδηγοί ταξί, οι οδηγοί λεωφορείων, οι ρεσεψιονίστ και όσοι εργάζονται σε ένα γραφείο.

Ο γιατρός/ συγγραφέας στο νοσοκομείο Fuwai και καθηγητής στο Peking Union Medical College στο Πεκίνο της Κίνας, Lihua Zhang, είπε: «Το μοτίβο του "πολεμιστή του Σαββατοκύριακου" αξίζει να προωθηθεί σε άτομα που δεν μπορούν να τηρήσουν τη συνιστώμενη συχνότητα στις τρέχουσες οδηγίες. Αυτοί οι άνθρωποι αγωνίζονται να καλύψουν τα σχέδιά τους για άσκηση στην καθημερινή ζωή για να αντισταθμίσουν τον κίνδυνο ενός καθιστικού τρόπου ζωής, αλλά έχουν λιγότερο ελεύθερο χρόνο για να πάνε στο γυμναστήριο. Η μελέτη μας θα μπορούσε να τους προσφέρει μια εναλλακτική επιλογή για να διατηρηθούν σε φόρμα».

Οι ερευνητές συγκέντρωσαν δεδομένα από περισσότερους από 9.600 συμμετέχοντες, ηλικίας μεταξύ 20 και 59 ετών, που έλαβαν μέρος στην Εθνική Έρευνα Εξέτασης Υγείας και Διατροφής μεταξύ 2011 και 2018.

Η ομάδα αξιολόγησε το κοιλιακό και γενικό σωματικό λίπος των συμμετεχόντων χρησιμοποιώντας απορρόφηση ακτίνων Χ διπλής ενέργειας, μια μη επεμβατική σάρωση σύστασης σώματος και μέσω άλλων μετρήσεων όπως ο ΔΜΣ. Στη συνέχεια, ανέλυσαν πώς αυτά συσχετίστηκαν με τα επίπεδα φυσικής δραστηριότητας χρησιμοποιώντας δεδομένα από τρεις ομάδες: ανενεργούς, «πολεμιστές του Σαββατοκύριακου» και τακτικά δραστήριους.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι «weekend warriors» και οι τακτικά ενεργοί συμμετέχοντες είχαν χαμηλότερο κοιλιακό και σωματικό λίπος, μικρότερη περιφέρεια μέσης και χαμηλότερο ΔΜΣ.

Αυτές οι ομάδες ήταν επίσης νεότερες, είχαν υψηλότερο μορφωτικό υπόβαθρο, ήταν λιγότερο πιθανό να είναι άνεργοι και λιγότερο πιθανό να έχουν διαβήτη. Ο Δρ Beverly Tchang, Επίκουρος Καθηγητής στο Weill Cornell Medicine στη Νέα Υόρκη των ΗΠΑ, δήλωσε: «Σε υψηλό επίπεδο, αυτή η μελέτη επιβεβαιώνει το παλιό ρητό για τη σωματική δραστηριότητα και την υγεία: οποιαδήποτε δραστηριότητα είναι καλύτερη από καμία δραστηριότητα. Συγκεκριμένα, η προπόνηση των πολεμιστών το Σαββατοκύριακο ήταν υψηλότερης έντασης και μεγαλύτερης διάρκειας, και μεγαλύτερη ένταση και μεγαλύτερη διάρκεια συσχετίστηκε με ακόμη χαμηλότερο κοιλιακό λίπος. Αλλά το κυριότερο είναι ότι οι άνθρωποι θα πρέπει να είναι δραστήριοι σωματικά με όποιον τρόπο ταιριάζει στον τρόπο ζωής τους».

Γιατί δυσκολεύεσαι να τηρήσεις τους στόχους που έθεσες τη νέα χρονιά για την υγεία σου

pexels-karolina-grabowska-4498610.jpg