Αναπνεύστε σωστά και ζήστε καλύτερα

Αναπνεύστε σωστά και ζήστε καλύτερα

Η καθηγήτρια Φυσικής Αγωγής και personal trainer Χριστίνα Πανταζοπούλου μας εξηγεί την αναγκαιότητα της σωστής αναπνοής και μας μαθαίνει πως να κάνουμε κάτι που τόσο καιρό θεωρούσαμε, λανθασμένα, δεδομένο: να αναπνέουμε.

Η αναπνοή είναι πολύ σημαντική για όλα τα εν ζωή όντα, είναι η ίδια η ζωή, είναι εκείνο το συστατικό που χωρίζει τα έμψυχα από τα άψυχα. Το ανθρώπινο σώμα αρχίζει να αναπνέει από την πρώτη στιγμή της σύλληψης. Το πρώτο πράγμα που πραγματοποιούμε όταν γεννιόμαστε είναι η αναπνοή. Είτε είμαστε ακίνητοι, είτε τρέχουμε είτε, είτε κοιμόμαστε, η αναπνοή θα λειτουργεί σαν μια διαρκής παρουσία που θα επηρεάζει όλες τις υπόλοιπες λειτουργίες της ζωής, από τις πολύπλοκες χημικές αντιδράσεις των κυττάρων μέχρι τις λεπτές ψυχολογικές και συγκινησιακές καταστάσεις. Χωρίς φαγητό ο οργανισμός μπορεί να αντέξει έως και λίγες εβδομάδες, χωρίς νερό για λίγες ημέρες, ενώ χωρίς οξυγόνο μόνο για λίγα λεπτά της ώρας.

Είναι άξιο απορίας το πόσο λίγη σημασία δίνουμε σε ένα τόσο μεγάλης ζωτικής σημασίας θέμα κατά την καθημερινότητα μας. Παρόλη τη δεδομένη αναγκαιότητα της αναπνοής, στην πραγματικότητα σπάνια ασχολούμαστε με αυτή. Πράγματι η αναπνοή γίνεται αυτόματα και ακούσια, κι όμως οι περισσότεροι άνθρωποι αναπνέουμε με λάθος τρόπο. Αναπνέουμε πολύ ρηχά, από το στόμα και χρησιμοποιούμε λίγο έως και καθόλου το διάφραγμα – είτε σηκώνοντας τους ώμους είτε σφίγγοντας τους κοιλιακούς κατά την εισπνοή.

Τα οφέλη της σωστής αναπνοής:

  • Η σωστή αναπνοή μειώνει την δουλειά της καρδιάς. Αποτέλεσμα είναι μια δυνατότερη και πιο λειτουργική καρδιά.
  • Αυξάνει την ελαστικότητα στους πνεύμονες και τους πλευρικούς μύες.
  • Βελτιώνει την ποιότητα του αίματος εξαιτίας της αύξησης της οξυγόνωσης των πνευμόνων.
  • Βοηθάει στην απομάκρυνση των τοξινών από το σύστημα μας.
  • Βελτιώνει την πέψη διότι το στομάχι δέχεται περισσότερο οξυγόνο.
  • Βελτιώνει την υγεία του νευρικού συστήματος περιλαμβανομένου του εγκεφάλου, της σπονδυλικής στήλης και των νεύρων. Κατά συνέπεια η υγεία του νευρικού συστήματος έχει αντίκτυπο σε όλα τα υπόλοιπα μέλη του σώματος.
  • Αναζωογονεί τους αδένες
  • Αναζωογονεί το δέρμα
  • Βοηθά στον έλεγχο του βάρους. Το οξυγόνο αυξάνει την κυκλοφορία του αίματος απομακρύνοντας τις τοξίνες και επιπλέον αιματώνει τους αδένες οι οποίοι είναι υπεύθυνοι για το βάρος του σώματος π.χ. θυροειδής αδένας.
  • Χαλαρώνει το σώμα και το μυαλό. Η αργή, βαθιά, ρυθμιστική αναπνοή προκαλεί αντανακλαστική συσσώρευση του παρασυμπαθητικού νευρικού συστήματος που έχει σαν αποτέλεσμα την μείωση της καρδιακής συχνότητας και την χαλάρωση των μυών.

Μετά από όλα αυτά πάρτε τρεις βαθιές ανάσες και συνεχίστε την ημέρα σας με αισιοδοξία.