Αυτή είναι η πιο υγιεινή τροφή στον κόσμο σύμφωνα με μελέτη και κοστίζει μόνο 1 ευρώ

Αυτή είναι η πιο υγιεινή τροφή στον κόσμο σύμφωνα με μελέτη και κοστίζει μόνο 1 ευρώ
Pexels

Οι επιστήμονες ανέλυσαν σχεδόν 50 φρούτα και λαχανικά και κατέληξαν στο απόλυτο 100%. 

Μια νέα μελέτη έδειξε τις πιο υγιεινές τροφές στον κόσμο, με την πρώτη θέση να βρίσκεται σε ένα φτηνό και χαρούμενο φυλλώδες πράσινο. Ειδικότερα, το νεροκάρδαμο βγήκε στην κορυφή με συντριπτική διαφορά σε μια δοκιμή που εξέτασε 17 διαφορετικά κρίσιμα θρεπτικά συστατικά. Και το καλύτερο κομμάτι σε όλο αυτό; Κοστίζει μόλις 1 ευρώ για να το προσθέσεις στη διατροφή σου. Άλλοι ισχυροί διεκδικητές για την πρώτη θέση ήταν το σπανάκι, το μπρόκολο, ο μαϊντανός, η κολοκύθα και το μαρούλι, σε συνολικά 47 φρούτα που εξέτασαν οι ερευνητές.

Untitled.png

Όλες αυτές οι τροφές, αναλύθηκαν με βάση την περιεκτικότητά τους σε πρωτεΐνες, φυτικές ίνες, ασβέστιο, σίδηρο, κάλιο, θειαμίνη και ριβοφλαβίνη. Οι ερευνητές εξέτασαν επίσης την ποσότητα νιασίνης, φυλλικού οξέος, ψευδαργύρου και βιταμινών A, B6, B12, C, D, E και K. Όλα εκτός από έξι από τα λαχανικά που αναλύθηκαν καταγράφηκαν ως τρόφιμα ενέργειας, που σημαίνει ότι παρείχαν 10 τοις εκατό ή περισσότερο ημερήσια αξία ανά 100 θερμίδες. Αυτά που δεν πληρούσαν τις προϋποθέσεις ήταν το βατόμουρο, το μανταρίνι, το κράνμπερι, το σκόρδο, το κρεμμύδι και το μύρτιλο.

Το νεροκάρδαμο βαθμολογείται με το τέλειο 100 ως προς την περιεκτικότητά του σε θρεπτικά συστατικά

Το νεροκάρδαμο είναι το φρέσκο ντόπιο χόρτο που βρίσκουμε στα μανάβικα και τους πάγκους των λαϊκών αγορών και αποτελεί ένα φυτό με πολλά και εντυπωσιακά οφέλη για την υγεία.

Τι είναι το Ozempic; Βοηθά στην απώλεια βάρους; Η ειδικός λύνει τις απορίες μας

Η Jennifer Di Noia, αναπληρώτρια καθηγήτρια κοινωνιολογίας στο Πανεπιστήμιο William Paterson στο Wayne, New Jersey, εξήγησε: «Τα τρόφιμα υψηλότερης κατάταξης παρέχουν περισσότερα θρεπτικά συστατικά ανά θερμίδες».

Το νεροκάρδαμο βγήκε στην κορυφή, λαμβάνοντας το τέλειο 100 στα 100. Δεύτερο ήταν το κινέζικο λάχανο, με 91,99 και ακολούθησαν το σέσκουλο με 89,27, το πράσινο παντζάρι με 87,08, το σπανάκι με 86,43 και το κιχώριο με 73,36. Το φυλλώδες μαρούλι με 70,73, ο μαϊντανός με 65,59, το μαρούλι ρομάνα με 63,48 και το πράσινο κολαρντ με 62,49 αποτελούσαν την υπόλοιπη δεκάδα.

Τα φρούτα με την υψηλότερη βαθμολογία αποτελούνταν από κόκκινη πιπεριά με 41,26, η κολοκύθα με 33,83, η ντομάτα με 20,37, το λεμόνι με 18,72 και η φράουλα με 17,59. Χαμηλότερα στη λίστα λαχανικών ήταν η γλυκοπατάτα, με βαθμολογία 10,51 και για τα φρούτα το γκρέιπφρουτ που σημείωσε 10,47.

Η Δρ Di Noia εξήγησε τη σημασία των ευρημάτων, λέγοντας: «Τα φρούτα και τα λαχανικά συνδέονται στενά με μειωμένο κίνδυνο χρόνιων ασθενειών. Αυτό περιλαμβάνει καρδιαγγειακές και νευροεκφυλιστικές ασθένειες και ορισμένους καρκίνους. Οι βαθμολογίες μπορεί να βοηθήσουν τους καταναλωτές να εστιάσουν στις καθημερινές τους ενεργειακές ανάγκες και στον καλύτερο τρόπο για να λάβουν τα περισσότερα θρεπτικά συστατικά από τα τρόφιμά τους. Η κατάταξη παρέχει σαφήνεια σχετικά με την ποιότητα των θρεπτικών συστατικών των διαφορετικών τροφίμων και μπορεί να βοηθήσει στην επιλογή ειδών με μεγαλύτερη ποσότητα θρεπτικών συστατικών».

Όχι μόνο τοστ: Τι να φας όταν εισαι αγχωμένη και δεν προλαβαίνεις

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Centers for Disease Control and Prevention, Preventing Chronic Disease. Προηγουμένως, η έρευνα είχε συνδέσει το νεροκάρδαμο με τη διατήρηση της καλής υγείας των ματιών και των οργάνων λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς του σε βιταμίνη Α.

Το νεροκάρδαμο περιέχει επίσης υψηλά επίπεδα βιταμίνης C, η οποία βοηθά στην υποστήριξη ενός υγιούς ανοσοποιητικού συστήματος. Επίσης, αυτό το πράσινο προϊόν είναι μια εξαιρετική πηγή ασβεστίου, καλίου, μαγνησίου και βιταμίνης Κ -θρεπτικά συστατικά που βοηθούν στη διατήρηση της υγείας των οστών και στην αποτροπή της οστεοπόρωσης.

Άλλες μελέτες έχουν προτείνει ότι τα αντιοξειδωτικά που βρίσκονται σε αυτό το superfood θα μπορούσαν να βοηθήσουν στη μείωση του κινδύνου καρκίνου, διαβήτη και καρδιακών παθήσεων. Επιπλέον, επιστήμονες στη Σκωτία ανακάλυψαν φυτοχημικά που προστατεύουν τα υγιή κύτταρα από βλάβες και εμποδίζουν την ανάπτυξη και εξάπλωση των όγκων.

Άλλες ομάδες εξέτασαν πώς το νεροκάρδαμο θα μπορούσε να βοηθήσει στην πρόληψη του καρκίνου του εντέρου, των πνευμόνων, του προστάτη και του δέρματος. Έτσι, την επόμενη φορά που θα πας για ψώνια, ίσως αξίζει να το προσθέσεις στο καλάθι των αγορών σου. Και όλα αυτά με μόλις 1 ευρώ, όσο δηλαδή είναι το κόστος αυτού του superfood.

Πίτσα, κοτομπουκιές + 3 «αθώες» κατεψυγμένες τροφές που σε παχαίνουν

Τα πιο «υγιεινά» φρούτα και λαχανικά στον κόσμο σε ποσοστά %:

  • Κάρδαμο - 100,00
  • Κινέζικο λάχανο - 91,99
  • Σέσκουλο - 89,27
  • Πράσινο παντζάρι - 87.08
  • Σπανάκι - 86,43
  • Κιχώριο - 73,36
  • Φυλλώδες μαρούλι - 70,73
  • Μαϊντανός - 65,59
  • Μαρούλι Romaine - 63,48
  • Πράσινο κολαρντ - 62,49