Πώς θα γίνεις καλύτερος άνθρωπος με 6 πρακτικούς τρόπους

Πώς θα γίνεις καλύτερος άνθρωπος με 6 πρακτικούς τρόπους

Απλές, καθημερινές κινήσεις που όμως αρκούν για να κάνουν τη διαφορά.

Η αλήθεια είναι πως το τελευταίο διάστημα ακούμε μόνο δυσάρεστες ειδήσεις με ελάχιστες «φωτεινές» εξαιρέσεις. Ο κόσμος μας έχει γίνει σκληρός, βίαιος και συχνά απάνθρωπος με την καλοσύνη να αποτελεί πλέον πολύτιμη, αν όχι σπάνια αρετή.

Κάθε φορά που κάνεις κάτι καλό για τους άλλους (χωρίς φυσικά να περιμένεις αντάλλαγμα), βάζεις ένα μικρό λιθαράκι για να γίνει ο κόσμος μας καλύτερος. Μερικοί από τους κορυφαίους συγγραφείς έχουν αναφέρει πως η καλοσύνη είναι μεταδοτική, και πίστεψέ μας ισχύει.

Μια πολύ μικρή, «καλή» πράξη (η οποία για αρκετούς ίσως φαντάζει ασήμαντη) αρκεί για να φτιάξεις την ημέρα ενός συνανθρώπου σου και να τον κάνεις να χαμογελάσει.

«Οι περισσότεροι άνθρωποι σε όλο τον κόσμο θέλουν να είναι πιο ευτυχισμένοι», αναφέρει στο purewow.com η Dr. Sonja Lyubomirsky, Καθηγήτρια Ψυχολογίας στο πανεπιστήμιο της California και συγγραφέας του «The Myths of Happiness».

Και προσθέτει: «Ένας από τους καλύτερους τρόπους για να το κάνεις αυτό είναι κάνοντας κάποιον άλλο πιο ευτυχισμένο με το να είσαι ευγενική και γενναιόδωρη μαζί του».

Μελέτες δείχνουν ότι το να είσαι ευγενικός με τους άλλους μπορεί να σε κάνει να αισθάνεσαι καλά με τον εαυτό σου και να ενισχύσει τις σχέσεις σου με τους άλλους. Δεν είναι σαφές γιατί συμβαίνει αυτό, αλλά οι ερευνητές θεωρούν ότι το να είσαι γενναιόδωρος δίνει στους ανθρώπους την αίσθηση ότι κάνουν κάτι εξαιρετικά σημαντικό.

Αξιοσημείωτο είναι πως η εξάσκηση της καλοσύνης μπορεί να ενεργοποιεί και να απενεργοποιεί τα γονίδιά σου και σου χαρίζει ισχυρότερο ανοσοποιητικό. Μια μελέτη σε παιδιά ηλικίας 9 έως 11 ετών έδειξε ότι όσα έκαναν απλές πράξεις γενναιοδωρίας ήταν περισσότερο αρεστά στους συμμαθητές τους.

6 πρακτικοί τρόποι για να γίνεις καλύτερος άνθρωπος

1) Να είσαι ευγενική με τον εαυτό σου

Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι αν θέλουμε να είμαστε πιο ευγενικές με τους άλλους πρέπει να ξεκινήσουμε πρώτα από τον εαυτό μας.

2) Κάνε ένα κομπλιμέντο σε κάποιον

Το να κάνεις ένα κομπλιμέντο σε κάποιον είναι συνήθως πολύ απλό και ασήμαντο αλλά πίστεψέ μας η ανταμοιβή είναι τεράστια. Οι ειδικοί αναφέρουν: «Το να κάνεις κομπλιμέντα είναι αναμφισβήτητα καλύτερο από το να τα λαμβάνεις, όπως το να δίνεις δώρα ή να συνεισφέρεις σε φιλανθρωπία έχει οφέλη για τον δότη».

3) Δώσε χρήματα σε έναν σκοπό που σε ενδιαφέρει

Αυτό μπορεί να είναι μια ΜΚΟ, ένα φιλανθρωπικό ίδρυμα ή ένας άνθρωπος που θα συναντήσεις στο δρόμο και θα κρίνεις ότι έχει ανάγκη.

4) Εθελοντισμός

Τα χρήματα δεν είναι ο μόνος τρόπος για να βοηθήσεις όσους έχουν ανάγκη. Πολλοί οργανισμοί και φιλανθρωπικές οργανώσεις χρειάζονται εθελοντές.

5) Μάζεψε τα σκουπίδια από το δρόμο

Για πολλούς φαντάζει αυτονόητο όμως δεν είναι. Την επόμενη φορά που θα δεις σκουπίδια στον δρόμο σου μην προσπεράσεις, αντίθετα απομάκρυνέ τα μετακινώντας τα στον κοντινότερο κάδο.

Από την απώλεια δοντιών μέχρι το να μένεις χωρίς ρούχα, τι σημαίνουν τα όνειρα για την υγεία

6) Κάνε κάποιον να γελάσει

Το γέλιο συνδέεται άμεσα με την μακροζωία και είναι δωρεάν. Μπορείς εύκολα να κάνεις κάποιον να γελάσει και να νιώσεις αυτομάτως πολύ πιο χρήσιμη.

Πηγή κεντρικής: pexels.com