Πόνος στη μέση: Μάθετε πού οφείλεται και πώς μπορείτε να τον καταπολεμήσετε

Ερμιόνη Σαρρή
Πόνος στη μέση: Μάθετε πού οφείλεται και πώς μπορείτε να τον καταπολεμήσετε

Οι ειδικοί σας λύνουν κάθε απορία

Σας έπιασε η μέση σας και για τις επόμενες ημέρες πρέπει να μείνετε στο κρεβάτι. Ένας πόνος που με το που κάνει την εμφάνισή του, εσείς πρέπει να αφήσετε τα πάντα στην άκρη καθώς δεν μπορείτε να ανταποκριθείτε σε καμία σας υποχρέωση. Περπατάτε με δυσκολία, διαμαρτύρεστε κάθε φορά που πάτε να καθίσετε και γενικώς υπάρχει μία μουρμούρα(μαζί με τον πόνο δηλαδή). Για όλους αυτούς τους λόγους, λοιπόν, ζητήσαμε τη βοήθεια των φυσικοθεραπευτών Τσαπέλα Αθηνά και Τσαπέλα Δημήτρη, ώστε να σας λύσουν κάθε απορία με τον εφιάλτη σας αυτόν!

Πρέπει αρχικά να ξεκαθαρίσουμε ότι η οσφυαλγία δεν αποτελεί πάθηση αλλά σύμπτωμα που μπορεί να προκληθεί από πολυάριθμες αιτίες. Πιο συγκεκριμένα οσφυαλγία είναι ο έντονος πόνος στην περιοχή της μέσης και ισχιαλγία είναι ο πόνος που αντανακλάται στον γλουτό, στο μηρό, στην γαστροκνημία και στην ποδοκνημική με παραισθησίες στον άκρο πόδα.

Τι συνέβη όμως και ο πόνος αυτός ήρθε για να σας ταλαιπωρήσει;

• Από τις πιο συχνές αιτίες είναι μια απότομη διάταση στα μαλακά μόρια (μυς – τένοντες – σύνδεσμοι) , ένα ξαφνικό τίναγμα (από ένα απλό φτέρνισμα) ή τέλος ένας λανθασμένος τρόπος άρσης κάποιου βάρους.

• Επίσης ένας πολύ σημαντικός παράγοντας ώστε να προκληθεί πόνος στην μέση , είναι η κακή στάση του σώματος που διατηρείτε στην καθημερινότητα σας και οι αδύναμοι μύες της σπονδυλικής στήλης.

• Η εκφύλιση (φθορά) του μεσοσπονδυλίου δίσκου. Οι δακτύλιοι των ανθεκτικών ινών του δίσκου φθείρονται με τον καιρό και αδυνατίζουν με αποτέλεσμα να γίνεται πιο λεπτός κυρίως στην περιφέρεια του.

• Όπως όλες οι αρθρώσεις στο σώμα έτσι και οι σπονδυλικές αρθρώσεις μπορεί να προσβληθούν από αρθρίτιδα. Ο συνδυασμός της φθοράς του δίσκου με την αρθρίτιδα των σπονδυλικών αρθρώσεων αποκαλείται συνήθως οσφυϊκή σπονδυλαρθροπάθεια.

• Η ελάττωση της οστικής μάζας (οστεοπόρωση) στους σπονδύλους, τους κάνει αδύνατους και εύθραυστους με αποτέλεσμα με μια μικρή αιτία να σπάζουν προκαλώντας πόνο. Αυτή είναι η πιο συχνή αιτία πόνου της σπονδυλικής στήλης στα ηλικιωμένα άτομα.

• Συναισθηματικό στρες. Ο αυξημένος μυϊκός σπασμός στους μύες της σπονδυλικής στήλης αυξάνει ένα πρόβλημα της μέσης που προϋπάρχει. Ο παρατεταμένος μυϊκός σπασμός καταλήγει σε μυϊκές ανισορροπίες και ανόμοια κατανομή των πιέσεων της σπονδυλικής στήλης.

Πώς μπορείτε να τον αντιμετωπίσετε;

Αρχικά, είναι απαραίτητη η διδασκαλία σωστών στάσεων και θέσεων στην καθημερινότητά σας. Υπάρχουν κάποιες συγκεκριμένες στάσεις που δεν θα επιβαρύνουν την μέση κατά τις καθημερινές σας δραστηριότητες. Όταν υπάρχουν έντονα τα συμπτώματα της οσφυαλγίας η θέση που θα βοηθούσε είναι η πλάγια κατάκλιση με λυγισμένα τα πόδια και ένα μαξιλάρι ανάμεσα. Εάν έχετε αναφερόμενα συμπτώματα σε ένα από τα δύο άκρα, τότε στην πλάγια κατάκλιση πρέπει να έχετε το πόδι που πονάει από την πάνω μεριά.

Μία άλλη επιλογή για να ανακουφιστείτε, είναι ο πάγος. Η εφαρμογή πάγου τοπικά στην μέση , όπου βρίσκεσαι η 'πηγή' του προβλήματος, θα δώσει μία άμεση λύση στο πρόβλημά σας.

Η κινητοποίηση, χειρισμοί δια χειρός του θεραπευτή, ελεγχόμενοι και από εσάς και από τον θεραπευτή ώστε εάν οτιδήποτε σας ενοχλήσει να είναι σε θέση να σταματήσει την κίνηση, χωρίς να σας προκληθεί πόνος (manual therapy).

Τέλος, μπορείτε να δοκιμάσετε την κινησιοθεραπεία, ασκήσεις δηλαδή γυμναστικής οι οποίες θα ενδυναμώσουν την περιοχή της μέσης, της λεκάνης και των κάτω άκρων, και θα βοηθήσουν πολύ στην μείωση του πόνου και τη βελτίωση της κίνησης σας.

4930 e9a0c

Ευχαριστούμε και πάλι τους φυσικοθεραπευτές Τσαπέλα Αθηνά και Τσαπέλα Δημήτρη για τις πολύτιμες συμβουλές τους. Ελπίζουμε να φάνηκαν ιδιαίτερα χρήσιμοι για το πρόβλημά σας!

Διαβάστε ακόμα:

Ραγάδες... «αντίο»: Μικρά μυστικά για να απαλλαγείς μία και έξω

5 θαυματουργές τροφές για γερά... οστά!