Οι 5 παράπλευρες ωφέλειες των αντισυλληπτικών

Οι 5 παράπλευρες ωφέλειες των αντισυλληπτικών

Δεν υπάρχει για την επιστημονική κοινότητα πιο ασφαλής μέθοδος αντισύλληψης από τη χρήση του αντισυλληπτικού χαπιού. Μάλιστα, κατά κοινή ομολογία το αντισυλληπτικό χάπι θεωρείται μία από τις σημαντικότερες ανακαλύψεις του περασμένου αιώνα, όχι μόνο για την επιστημονική του αξία, αφού είναι η πλέον ασφαλής και αποτελεσματική μέθοδος αντισύλληψης, αλλά και για την ελευθερία που χάρισε στις γυναίκες να αποφασίζουν για το πότε ακριβώς επιθυμούν να γίνουν μητέρες. Παρά το γεγονός ότι κυκλοφορεί από τις αρχές της δεκαετίας του ’60, στην Ελλάδα το αντισυλληπτικό χάπι έχει μικρότερη αναλογικά απήχηση έναντι άλλων ευρωπαϊκών χωρών, ένα φαινόμενο που καταβάλλεται αρκετή προσπάθεια να περιοριστεί με ενημέρωση σε βάθος τόσο αναφορικά με την ασφάλεια που παρέχουν τα νέου τύπου εξελιγμένα χάπια όσο και χάρις στις παράπλευρες ωφέλειες που συνοδεύουν τη χρήση τους.

Οι επιστήμονες παραδέχονται ότι τα αντισυλληπτικά χάπια συνιστούν προϊόν σε βάθος μελέτης, είναι εξαιρετικά εύκολα στη χρήση τους και συνιστούν μια από τις πιο αξιόπιστες μεθόδους αντισύλληψης καθώς, αν χρησιμοποιηθούν σωστά, προσφέρουν πάνω από 99% προστασία από μια ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη.

Επιπλέον συνιστούν μια αντισυλληπτική μέθοδο που αποφασίζεται αποκλειστικά από τη γυναίκα και δεν επηρεάζεται από τη συναίνεση ή μη του συντρόφου της.

Το αντισυλληπτικό χάπι δεν επηρεάζει τη γονιμότητα της γυναίκας. Χάρη στο χάπι νέας γενιάς σήμερα εκατομμύρια γυναίκες στον κόσμο ζουν τον έρωτα χωρίς το φόβο μιας ανεπιθύμητης εγκυμοσύνης και έχουν την ευκαιρία να αποφασίσουν συνειδητά πότε θα αποκτήσουν παιδί (οικογενειακός προγραμματισμός).

Τα αντισυλληπτικά αποτελούν μία από τις πιο επαναστατικές ανακαλύψεις του περασμένου αιώνα με σημαντικά πλεονεκτήματα και ευεργετικά οφέλη όπως:

Ασφαλή αντισύλληψη

Το σημαντικότερο όφελος είναι ότι προσφέρουν με αποτελεσματικό τρόπο αυτό για το οποίο έχουν σχεδιαστεί, αποφυγή δηλαδή μίας εγκυμοσύνης. Όταν λαμβάνονται με σωστό τρόπο, η πιθανότητα αποτυχίας είναι λιγότερο από 1% ανά έτος και αποτελούν την πιο αξιόπιστη μέθοδο αντισύλληψης. Στην περίπτωση που ο τρόπος λήψης δεν είναι ιδανικός, η πιθανότητα εγκυμοσύνης με τα αντισυλληπτικά παραμένει κάτω από το 10% ανά έτος, (σταθερά και σημαντικά μικρότερη από την πιθανότητα αποτυχίας άλλων μεθόδων αντισύλληψης όπως το προφυλακτικό).

Ρύθμιση ακατάστατης περιόδου – Πόνος

Τα αντισυλληπτικά έχουν σημαντικές θετικές επιδράσεις στην περίοδο. Η πιο άμεση και εμφανής είναι ότι κάνουν πιο σταθερό τον κύκλο και μειώνουν τη ροή του αίματος. Επίσης καταπολεμούν σε σημαντικό βαθμό τους πόνους της περιόδου.

Χάπι, ο εχθρός της ακμής

Η ακμή είναι ένα συχνό δερματικό πρόβλημα στις νέες ηλικίες και εμφανίζεται κυρίως λόγω της επίδρασης των ανδρογόνων. Στον ίδιο λόγο οφείλεται συχνά και η εμφάνιση τριχόπτωσης ή αυξημένης τριχοφυΐας. Η λήψη ειδικών αντισυλληπτικών έχει θετική επίδραση στα προβλήματα αυτά, διότι τα αντισυλληπτικά έχουν την ιδιότητα να μπλοκάρουν τη δράση των ανδρογόνων.

Τέλος στις φλεγμονές μήτρας και σαλπίγγων

Η λήψη αντισυλληπτικών έχει φανεί ότι προστατεύει από τον κίνδυνο να εμφανίσει μια γυναίκα φλεγμονή στη μήτρα ή στις σάλπιγγες.

Συμβολή κατά του καρκίνου των ωοθηκών

Mετά από έρευνες, φάνηκε ότι η συχνή χρήση με το αντισυλληπτικό χάπι προστατεύει την γυναίκα από τον καρκίνο των ωοθηκών, πιθανά γιατί καταστέλλει την ωοθυλακιορρηξία.

Τα αντισυλληπτικά χάπια είναι ένας σύμμαχος της σημερινής γυναίκας που φροντίζει την υγεία της, προγραμματίζει τη ζωή της και θέλει να έχει τον έλεγχο στο σώμα της!