Boost yourself: Mάθε ποιες βιταμίνες χρειάζεσαι για να είσαι περδίκι, πάντα και παντού.

Boost yourself: Mάθε ποιες βιταμίνες χρειάζεσαι για να είσαι περδίκι, πάντα και παντού.

Τα κρύα έχουν πιάσει για τα καλά και οι ιώσεις καραδοκούν. Γι' αυτό βρήκαμε για εσένα τα κατάλληλα συμπληρώματα διατροφής για να μην αρρωστήσεις ποτέ.

Μαύρο σαμπούκο
Το χρειάζεσαι:
Όταν σε πιάνει αυτό το εκνευριστικό τσούξιμο στο λαιμό, ο πονοκέφαλος και το μπούκωμα στη μύτη, σημάδια που δείχνουν ότι από μέρα σε μέρα, από ώρα σε ώρα μη σου πω, θα είσαι κρυωμένη.
Υπάρχουν αποδείξεις;
Δύο ερευνητές από το Ισραήλ παρατήρησαν ότι μειώνει τη διάρκεια της γρίπης σε δύο με τέσσερις ημέρες. Ένα παρασκευοσαββατοκύριακο δηλαδή.

Εχινάκεια
Τη χρειάζεσαι:
Καθημερινά, ειδικά αν εργάζεσαι σε κάποια μεγάλη εταιρία με πολλά άτομα ή μετακινείσαι με κάποιο μέσο που συγκεντρώνει πολυκοσμία, όπως το μετρό. Όσο περισσότερους ανθρώπους έχεις γύρω σου τόσο πιο πιθανό είναι να την “αρπάξεις”. Ή γίνε μισάνθρωπος και απομονώσου ή άρχισε τα χαπάκια.
Υπάρχουν αποδείξεις;
Σε μελέτες που έχουν γίνει σε εργαστηριακά δείγματα, η εχινάκεια έδειξε πως ενισχύει τα ανοσοποιητικά κύτταρα, κάνοντάς τα πιο δυνατά απέναντι στις ιώσεις.

Βιταμίνη C
Τη χρειάζεσαι:
Αν είσαι λάτρης του γυμναστηρίου. Η μόνη περίπτωση που η βιταμίνη C έχει όντως βοηθήσει στην καταπολέμηση ιώσεων, είναι σε ανθρώπους που γυμνάζονται εντατικά, όπως οι μαραθωνοδρόμοι. Η βιταμίνη C βοηθά επίσηςστη σύνθεση του κολλαγόνου και είναι ένα από τα πιο ισχυρά και αποτελεσματικά αντιοξειδωτικά, προστατεύοντας την ακεραιότητα των κυττάρων του ανοσοποιητικού συστήματος.
Υπάρχουν αποδείξεις;
Μία έρευνα του Πανεπιστημίου του Ελσίνκι έδειξε ότι όσοι υπέφεραν από στρες λόγω έντονης άσκησης, το να λαμβάνουν 600mg-1000mg μείωσε στο μισό την πιθανότητα να κολλήσουν ίωση.

shutterstock 143839387

Προβιοτικά
Τα χρειάζεσαι:
Κατά τη διάρκεια του χειμώνα, αν έχεις τάση να αρρωσταίνεις ή αν παίρνεις αντιβίωση. Αν πρέπει να δώσουμε μια ιδιότητα στα προβιοτικά, αυτή είναι η πρόληψη και όχι η θεραπεία. Η θεωρία θέλει τα προβιοτικά βακτήρια να βελτιώνουν τη λειτουργία των ανοσοποιητικών κυττάρων και να αποτρέπουν τις αλλεργικές αντιδράσεις του οργανισμού.
Υπάρχουν αποδείξεις;
Οι πιο πρόσφατες απόψεις μετά από έρευνες γιατρών του Hallym University College of Medicine της Κορέας κάνουν λόγο για ένα οριακό αποτέλεσμα ως προς την πρόληψη των ιώσεων.

Ψευδάργυρος
Τον χρειάζεσαι:
Αν στη διατροφή σου δεν υπάρχει αρκετό κρέας, πουλερικά ή φυτικές ίνες. Ο ψευδάργυρος είναι από τα σημαντικά μικροθρεπτικά συστατικά για τη λειτουργία του ανοσοποιητικού και η έλλειψή του μπορεί να σε κάνει να κολλάς πιο συχνά ιώσεις και γρίπη.
Υπάρχουν αποδείξεις;
Έρευνες έχουν δείξει ότι όταν καταναλώνεις παστίλιες ψευδάργυρου μπορείς να μειώσεις τη διάρκεια μιας γρίπης. Το μόνο αρνητικό είναι ότι ενδέχεται να σου αφήσουν μια μεταλλική γεύση.