Βρήκαμε δύο τρόπους για να πάρεις τη βιταμίνη D που χρειάζεται ο οργανισμός σου

Νάνσυ Μητσοστέργιου
Βρήκαμε δύο τρόπους για να πάρεις τη βιταμίνη D που χρειάζεται ο οργανισμός σου

Και δεν εννοούμε να κάνεις ηλιοθεραπεία!

Γνωρίζεις ήδη πως τη βιταμίνη D μπορείς να την πάρεις τόσο από το φαγητό, όσο και από συμπληρώματα διατροφής. Η κυριότερη πηγή όμως, δεν είναι άλλη από τον ήλιο και από την έκθεση σου σε αυτόν. Η συγκεκριμένη βιταμίνη βοηθά το σώμα σου να απορροφήσει το ασβέστιο και επιτρέπει στο ανοσοποιητικό σου σύστημα να λειτουργεί κανονικά.

Τα χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο αυτοάνοσων νοσημάτων και ορισμένων καρκίνων καθώς και διαβήτη, υψηλής αρτηριακής πίεσης και άλλων ιατρικών καταστάσεων. Μπορείς να αυξήσεις τα επίπεδα βιταμίνης D, εκθέτοντας τον εαυτό σου στον ήλιο ή με την πρόσληψη κάποιου συμπληρώματος αυτής εάν δεν μπορείς να είσαι έξω κάθε μέρα.

Μείνε από 5 έως 30 λεπτά έξω στον ήλιο μεταξύ 10 π.μ. και 3 μ.μ. Τα κύτταρα του δέρματός σου διεγείρονται για να παράγουν βιταμίνη D, αφού εκτίθενται σε υπεριώδη ακτινοβολία Β (UVB). Για να τονωθεί αυτή η διαδικασία, θα πρέπει να καθίσεις πέντε με 30 λεπτά στον ήλιο χωρίς αντηλιακό μεταξύ 10 το πρωί και τρεις το μεσημέρι. Ακολούθησε αυτήν τη μέθοδο τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα και προσπαθήστε να εκθέτεις το πρόσωπό σου, τα χέρια, τα πόδια και την πλάτη σου στον ήλιο.

Δες και αυτό: Δεν παίρνεις όση βιταμίνη D χρειάζεσαι; Αυτές οι 4 τροφές στο πρόγραμμα σου θα την αναπληρώσουν

Εφάρμοσε αντηλιακό μετά από 30 λεπτά έκθεσης στον ήλιο. Αφού περάσεις το προαναφερθέν χρονικό όριο, πρέπει να εφαρμόσεις αντηλιακό που περιέχει τουλάχιστον SPF 8 ή υψηλότερο σε όποιο σημείο έχει δει ο ήλιος. Πρέπει να βεβαιωθείς ότι δεν αισθάνεσαι σαν να καίγεσαι, όση ώρα είσαι εκτεθειμένη. Εάν νιώσεις κάψιμο, ξηρότητα ή πόνο βρες αμέσως μία σκιά.

Εάν δεν θέλεις να εκτίθεσαι στον ήλιο για τους δικούς σου λόγους, μπορείς είτε να εντάξεις στη διατροφή σου τρόφιμα που περιέχουν βιταμίνη D, είτε να πάρεις κάποιο συμπλήρωμα διατροφής, αφού πρώτα επισκεφθείς τον γιατρό σου και τον συμβουλευτείς.

Διάβασε ακόμη: Να πόση ώρα πρέπει να κάθεσαι στον ήλιο για να πάρεις την απαραίτητη βιταμίνη D που χρειάζεσαι