Εξασκείστε το μυαλό σας, όσο το έχετε

Εξασκείστε το μυαλό σας, όσο το έχετε

Ο νευρολόγος σας συμβουλεύει

Χρησιμοποιήστε το για να μην το χάσετε! Στο μυαλό αναφερόμαστε. Μελέτες δείχνουν ότι αν ασχολείστε με παιχνίδια όπως είναι τα παζλ, τα σταυρόλεξα και το sudoku, προστατεύετε τον εγκέφαλο σας. Θα χρειαστεί επίσης να ασχολείστε και με πρακτικά καθήκοντα που απαιτούν να χρησιμοποιείτε τη μνήμη σας, για να κρατήσετε το μυαλό σας «σε φόρμα».

Απλή τεχνική για τη βελτίωση της ανάκλησης ονομάτων, προσώπων και καταλόγων ή λιστών, είναι η εξής: Κοιτάτε και εστιάστε την προσοχή σας. Στη συνέχεια δημιουργείτε μια οπτική εικόνα στο μυαλό σας και τέλος την βάζετε σε ένα «πλαίσιο» που θα σας βοηθήσει να το ανακαλέσετε αργότερα.

Μετριάστε το άγχος σας. Το χρόνιο άγχος συρρικνώνει τα κέντρα μνήμης του εγκεφάλου, καθώς και η κορτιζόλη που απελευθερώνετε με το στρες, μπορεί να παρεμποδίσει την ικανότητα μάθησης και ανάκληση του ατόμου. Έτσι, η μείωση του στρες είναι το πρώτο βήμα προς τη βελτίωση και τη διατήρηση της μνήμης.

Επιλέξτε το κόκκινο χρώμα για τη διατροφή σας. Επιλέξτε ένα ποτήρι κόκκινο κρασί αντί για λευκό. Η Ρεσβερατρόλη, η αντιοξειδωτική ένωση στο κόκκινο κρασί, μπορεί να έχει προστατευτικές επιδράσεις στην μνήμη. Αλλά μην το παρακάνετε: Έχοντας περισσότερα από ένα ποτό την ημέρα για τις γυναίκες και δύο για τους άνδρες μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου και άλλων ασθενειών.