Mini Pill: Ο πιο ασφαλής και μικροσκοπικός «σύμμαχος» της γυναίκας

Mini Pill: Ο πιο ασφαλής και μικροσκοπικός «σύμμαχος» της γυναίκας

Στη χώρα μας το ποσοστό χρήσης ορμονικής αντισύλληψης παραμένει ιδιαίτερα χαμηλό λόγω του φόβου που επικρατεί γύρω από τις ανεπιθύμητες ενέργειες που μπορεί να προκαλέσει το οιστρογόνο που περιέχει το συνηθισμένο αντισυλληπτικό χάπι και κυρίως λόγω της ελλιπούς ενημέρωσης γύρω από θέματα σεξουαλικής και αναπαραγωγικής υγείας. Παγκοσμίως υπάρχουν περισσότεροι από 15 ευρέως γνωστοί τρόποι αντισύλληψης και ακριβώς για αυτό, είναι σημαντικό να γνωρίζεις πως μέσα σε αυτές, υπάρχει ένα χάπι, το λεγόμενο mini pill, ικανό να σε προφυλάξει χωρίς να σου προκαλέσει την παραμικρή παρενέργεια που θα διαταράξει τη φυσιολογική λειτουργία του οργανισμού σου και κατ’ επέκταση την καθημερινότητά σου.

Το Mini Pill, που πρέπει να παίρνεις αυστηρά και με συνέπεια κάθε μέρα - όπως και όλα τα υπόλοιπα, είναι μία από τις πιο γνωστές μεθόδους αντισύλληψης παγκοσμίως ενώ είναι ιδανικό για την αντιμετώπιση προεμμηνορυσιακών συμπτωμάτων και δυσμηνόρροιας. Από το 1973 που κυκλοφόρησε, έχει αποδείξει την ασφαλή και επιτυχημένη χρήση του, ενώ στην Ελλάδα «γιορτάζει» φέτος μόλις ένα χρόνο κυκλοφορίας.

Η μεγάλη διαφορά που έχει από τα άλλα χάπια αντισύλληψης είναι πως περιέχει μόνο μία ορμόνη ενώ όλα τα άλλα περιέχουν δύο. Για αυτό και ονομάζεται διεθνώς mini pill ή χάπι προγεστερόνης, αφού περιέχει μόνο αυτή την ορμόνη και δεν περιέχει καθόλου οιστρογόνο που ενοχοποιείται για «επικίνδυνες» θρομβώσεις. Αποτελεί την καλύτερη ορμονική επιλογή αντισύλληψης για γυναίκες με πονοκεφάλους, αυξημένο βάρος ή καπνίστριες καθώς και για γυναίκες άνω των 35 ετών που μπορεί να θηλάζουν ακόμη.

Τέλος, σημαντικό είναι να αναφέρουμε πως οι γυναίκες οφείλουν να ενημερώνονται από τον γιατρό τους για τους τρόπους αντισύλληψης που υπάρχουν, προκειμένου να επιλέξουν αυτή που τους ταιριάζει καλύτερα με σκοπό να έχουν υγιή σεξουαλική ζωή και διατήρηση της γονιμότητά τους.