Αυτή την Άνοιξη μην αφήσεις στο «φλου» την υγεία σου!

Αυτή την Άνοιξη μην αφήσεις στο «φλου» την υγεία σου!

Ο Μάρτης είναι ένας… κυκλοθυμικός μήνας, που δεν πρέπει να τον αφήσουμε να μας «παρασύρει» με τα καμώματά του

Οι ηλιόλουστες μέρες που τόσο περιμέναμε, είναι ήδη εδώ! Ο «μελαγχολικός» και κρύος χειμώνας, έκανε το πέρασμά του για φέτος και τη θέση του πήρε επίσημα πλέον η άνοιξη. Πέραν από τη σχεδόν «αναπάντεχη» και ευχάριστη αλλαγή του καιρού, τα απογεύματα που πια αργούν πολύ να βραδιάσουν, η άνοιξη έκανε την… εμφάνισή της και στα χαμογελαστά πρόσωπα των περαστικών. «Ανεβάζοντας» στις ντουλάπες τα βαριά μπουφάν και τα χοντρά πουλόβερ, έχουν «φορέσει» όλοι την καλύτερή τους διάθεση. Τα Σαββατοκύριακα οι πολυσύχναστοι δρόμοι της πόλης σφύζουν από κόσμο που αποφάσισε να «ξεμυτίσει» επιτέλους από το σπίτι και να απολαύσει σε ένα μακρύ περίπατο ή μία συνάντηση με φίλους.

Ένα παλιό στιχάκι που επαναλαμβάνει πάντα τέτοιες μέρες η γιαγιά μου, λέει: «Μη σε ξεγελάσει ο Μάρτης και βγάλεις το σακάκι. Αν δε λαλήσει τζίτζικας, δεν είναι καλοκαίρι» και έχει απόλυτο δίκιο. Ο Μάρτης είναι ένας… κυκλοθυμικός μήνας, που δεν πρέπει να τον αφήσουμε να μας «παρασύρει» με τα καμώματά του. Αυτό σημαίνει πως, πρέπει να βρούμε τρόπους να προστατεύσουμε τον οργανισμό μας από το «σκληρό» του πρόσωπο, για να μην καταλήξουμε να περάσουμε τις «ζεστές» μέρες του μήνα… γκρινιάζοντας κρεβατωμένοι. Αυτό που συνηθίζουμε να αποκαλούμε «ανοιξιάτικο κρύωμα», και ξεκινάει συνήθως με ένα «αθώο» ποναλάκι στο λαιμό, είναι η αιτία που οι περισσότεροι από εμάς ταλαιπωρούμαστε για τουλάχιστον μία εβδομάδα ή και περισσότερο, μέσα στο Μάρτιο. Ναι, είναι άδικο η πιο «γλυκιά» εποχή να μας «ψήνει» στον πυρετό, να μας «πνίγει» στο βήχα και να μην μας αφήνει να πάρουμε ανάσα από τη βουλωμένη μας μύτη, αλλά αν δεν αφήσουμε τις άμυνές μας στο «φλου», υπάρχει τρόπος να τη γλιτώσουμε!

88

Στην πραγματικότητα, ο βασικότερος λόγος που αρρωσταίνουμε τόσο επώδυνα, είναι το γεγονός πως δεν αντιμετωπίζουμε με υπευθυνότητα τα συμπτώματα της λεγόμενης «εποχικής γρίπης», καθώς τα «μεταφράζουμε» ως ένα κοινό κρυολόγημα. Ποια είναι αυτά; Μία γενικότερη εξάντληση και αδιαθεσία, ο υψηλός και επίμονος πυρετός, η συμφόρηση (το «μπούκωμα») της ρινικής περιοχής που ακολουθείται από έντονη καταρροή, ο πονόλαιμος και ο ενοχλητικός βήχας, ενώ, τα πράγματα μπορούν να γίνουν και χειρότερα, με πόνους στους μύες, εμετούς και διάρροιες στα παιδιά.

Κι, όμως, υπάρχει ένα «μυστικό»

Το μυστικό για να αποφύγεις το εποχικό κρύωμα, είναι να συνειδητοποιήσεις πως πρόκειται για μια ασθένεια η οποία είναι μεταδοτική. Ζεστό νερό, μπόλικο σαπούνι, καλό τρίψιμο στις εσοχές των δαχτύλων, καθάρισμα του υπονύχιου και 20 δευτερόλεπτα… υπομονή, είναι ό,τι χρειάζεσαι για απομακρύνεις τα μικρόβια από τα χέρια σου. Ακριβώς για αυτό, πρέπει να επαναλαμβάνεις τακτικά μέσα στην ημέρα το σχολαστικό πλύσιμο των χεριών και να συμπεριλάβεις στην τσάντα σου απαραίτητα, ένα ισχυρό αντισηπτικό gel ή υγρά μαντιλάκια Dettol, διασφαλίζοντας όχι μόνο τη δική σου προστασία, αλλά και των γύρω σου.

gyrwsou

Αν εργάζεσαι σε ένα γραφείο με πολλούς κοινόχρηστούς χώρους και δεκάδες συναδέλφους, ένα απολυμαντικό σπρέι με δραστική αντιβακτηριδιακή δράση, είναι η απαραίτητη προσθήκη που έλειπε από το συρτάρι σου και θα απομακρύνει τα μικρόβια από όλες τις επιφάνειες εργασίας που μοιράζεσαι με τους υπόλοιπους. Το ίδιο ισχύει και αν χρησιμοποιείς τακτικά για τις μετακινήσεις σου τα ΜΜΜ. Η Dettol περιλαμβάνει μία γκάμα εύχρηστων προϊόντων για προσωπική σου φροντίδα αλλά και του χώρου, τα οποία πρέπει να ενσωματώσεις στην καθημερινότητά σου, όπως μπάρες σαπουνιού, υγρά κρεμοσάπουνα, σπρέυ, πολυκαθαριστικά και υγρά πανάκια.

mmmm

Φέτος, λοιπόν, που γνωρίζεις τι πρέπει να κάνεις, μην το αφήσεις στο «φλου». «Οπλίσου» με τις κατάλληλες άμυνες που προστατεύουν τον οργανισμό σου από επικίνδυνους εισβολείς, έχε πάντα μαζί σου μία επιπλέον ζακέτα για τα δροσερά βράδια και υποδέξου με αισιοδοξία την πιο ανέμελη εποχή του χρόνου. Η φετινή άνοιξη είναι πολλά… υποσχόμενη και σου αξίζει να την απολαύσεις στο έπακρο!