Σημαντικές αποφάσεις: Γιατί πρέπει να μάθεις να διατηρείς την ψυχραιμία σου

Σημαντικές αποφάσεις: Γιατί πρέπει να μάθεις να διατηρείς την ψυχραιμία σου

Πρέπει να είσαι σε θέση να αντιμετωπίζεις τις δυσάρεστες ή ατυχείς καταστάσεις ήρεμα και με καθαρό μυαλό, χωρίς να σε κυριεύουν τα αισθήματά σου.

Ο Χαλίλ Γκιμπράν είχε γράψει κάποτε πως η υπερβολή είναι μια αλήθεια που έχασε την ψυχραιμία της και πράγματι, δεν θα μπορούσαμε να συμφωνήσουμε περισσότερο μαζί του.

Διότι τις περισσότερες φορές που χάνουμε τη ψυχραιμία μας, γινόμαστε ολίγον τι… υπερβολικές με τους πάντες και τα πάντα και συχνά καταλήγουμε να οδηγούμαστε σε λάθος αποφάσεις. Και μπορεί η έλλειψη ψυχραιμίας να μην επηρεάζει την καθημερινότητά σου όταν πρόκειται να διαλέξεις τι ρούχα θα φορέσεις στο γραφείο ή πού θα βγεις το βράδυ με τον καλό σου όμως, τα πράγματα περιπλέκονται όταν καλείσαι να πάρεις περισσότερο σημαντικές αποφάσεις. Για αυτό είναι απολύτως σημαντικό να μάθεις πώς θα διατηρείς τη ψυχραιμία σου, ακόμη και όταν ο κόσμος γύρω σου δείχνει έτοιμος να καταρρεύσει.

Πρέπει να είσαι σε θέση να αντιμετωπίζεις τις δυσάρεστες ή ατυχείς καταστάσεις ήρεμα και με καθαρό μυαλό, χωρίς να σε κυριεύουν τα αισθήματά σου. Δεν θέλεις να ξυπνήσεις την επόμενη ημέρα και να συνειδητοποιήσεις ότι λόγω του πανικού σου, πήρες τη λάθος απόφαση!

Ας δούμε, λοιπόν, τι κάνουν οι επιτυχημένοι άνθρωποι για να μην χάνουν τη ψυχραιμία τους και φυσικά, μερικές σημαντικές αποφάσεις για τις οποίες πρέπει να είσαι πάντα cool προτού τις πάρεις. Αν είσαι ευέξαπτη ή απίστευτα αγχωτική, η παρακάτω λίστα θα αποδειχθεί τουλάχιστον διαφωτιστική!

  1. Μην παίρνεις τα πράγματα προσωπικά και μην κάνεις υποθέσεις

Μην παίρνεις προσωπικά ό,τι συμβαίνει ή λέγεται και μην επιτρέπεις στα έντονα συναισθήματα της στιγμής να σε κυριεύουν. Κυρίως όμως, προσπάθησε να μην κάνεις υποθέσεις -ειδικότερα εν βρασμώ ψυχής. Όταν ταράζεσαι εξαιτίας ενός αναπάντεχου συμβάντος ή μιας ατυχίας και επιτρέπεις στα συναισθήματά σου να σε επηρεάσουν, οδηγείσαι συχνά σε λάθος συμπεράσματα και συνεπώς, σε λανθασμένες αποφάσεις.

Όταν αντιλαμβάνεσαι πως οι αρνητικές σκέψεις αρχίζουν να κυριεύουν το μυαλό σου, πάρε μερικές βαθιές ανάσες και προσπάθησε να τις μπλοκάρεις. Σκέψου πόσο μικρή αλλά πολύτιμη είναι η ζωή και πείσε τον εαυτό σου πως ό,τι και αν συμβεί, είναι στο χέρι σου να πάρεις την καλύτερη απόφαση για εσένα. Θέλει εξάσκηση αλλά στο τέλος θα διαπιστώσεις πως πρόκειται για μία τεχνική η οποία πραγματικά «δουλεύει».

  1. Μίλησε σε έναν ειδικό και ενημερώσου

Συμβουλή σημαντική που θα σε βοηθήσει να καταλήξεις στη σωστή απόφαση για εσένα, ειδικότερα όταν πρόκειται για ένα θέμα σημαντικό. Για παράδειγμα, αν πρέπει να αποφασίσεις αν θα αφήσεις την εργασία σου, αν θα αλλάξεις σπίτι, αν θα κάνεις το επόμενο βήμα με τον σύντροφό σου, ακόμη και αν θα πάρεις το χάπι της επόμενης ημέρας, πρέπει να είσαι καλά ενημερωμένη. Θα σου φέρουμε ένα απλό παράδειγμα για να καταλάβεις τι εννοούμε. Υπάρχουν πολλές κοπέλες οι οποίες ντρέπονται να ζητήσουν το χάπι επείγουσας αντισύλληψης ή φοβούνται να το πάρουν εξαιτίας των μύθων που μέχρι σήμερα έχουν επικρατήσει. Κάπως έτσι, λοιπόν, γίνονται έρμαια των καταστάσεων. Αξίζει απλώς να σημειώσουμε ότι σχεδόν το 50% των κυήσεων είναι απρογραμμάτιστες!

Μία κοπέλα, λοιπόν, η οποία δεν αισθάνεται έτοιμη ακόμη να γίνει μητέρα και είχε ένα «ατύχημα» κατά τη διάρκεια του σεξ, θα παραμείνει ψύχραιμη και θα πάρει την κατάλληλη απόφαση για εκείνη αν είναι σωστά ενημερωμένη. Δηλαδή, αν γνωρίζει πως το ellaOne® δεν προκαλεί έκτρωση, ότι δεν δημιουργεί προβλήματα γονιμότητας στη γυναίκα και φυσικά, πως μπορεί να το πάρει από το φαρμακείο όταν το χρειαστεί -αλλά να μην το χρησιμοποιεί ως μέσο αντισύλληψης! Είναι, επίσης, σημαντικό να ξέρει ότι το ellaOne® πρέπει να το πάρει όσο το δυνατόν συντομότερα, όχι όμως αργότερα από 120 ώρες (5 ημέρες) από τη σεξουαλική επαφή χωρίς προφυλάξεις ή την αποτυχία της αντισυλληπτικής μεθόδου.

Αξίζει, λοιπόν, να κάνεις την έρευνά σου και να μιλήσεις σε έναν ειδικό για ό,τι σε απασχολεί και σε κάνει να χάνεις τη ψυχραιμία σου. Να θυμάσαι πως η γνώση είναι «όπλο».

  1. Ανέλαβε τις ευθύνες σου και στήριξε τις αποφάσεις σου

Τελευταία συμβουλή που θα σε βοηθήσει να διατηρείς την ψυχραιμία σου κάθε φορά που πρέπει να πάρεις μία σημαντική απόφαση. Μάθε να πιστεύεις στις δυνάμεις σου και τον εαυτό σου και προσπάθησε να αναλογίζεσαι πάντα τις συνέπειες των πράξεων σου και να αναλαμβάνεις τις ευθύνες σου. Δες το κάθε πρόβλημα με όσο περισσότερο αντικειμενικό τρόπο μπορείς και «ζύγισε» τα υπέρ και τα κατά. Όταν πάρεις την απόφασή σου, φρόντισε να τη στηρίξεις και να είσαι έτοιμη να αναλάβεις τις όποιες ευθύνες. Αυτή η νοοτροπία μπορεί πράγματι να σε βοηθήσει να παραμείνεις ψύχραιμη.

psyxraimh

Την επόμενη φορά, λοιπόν, που θα κληθείς να πάρεις μία απόφαση για τον εαυτό σου, φρόντισε να μην χάσεις την ψυχραιμία σου -ναι, ακόμη και αν πρόκειται για το χάπι επείγουσας αντισύλληψης. Μην αφήνεις τον αρνητισμό να σε οδηγεί σε υπερβολές και κυρίως, ενημερώσου και μίλησε σε έναν ειδικό για να είσαι πλήρως ενημερωμένη και να γνωρίζεις ακριβώς ποιες θα είναι οι συνέπειες των επιλογών σου.