Είναι καλό για την υγεία σου να βράζεις το νερό στον φούρνο μικροκυμάτων;

Νάνσυ Μητσοστέργιου
Είναι καλό για  την υγεία σου να βράζεις το νερό στον φούρνο μικροκυμάτων;

Παραδέξου το, κι εσύ το κάνεις

Ο φούρνος μικροκυμάτων έχει γίνει μία από τις πιο απαραίτητες συσκευές του νοικοκυριού, από τότε που δημιουργήθηκε. Βοηθά στο να κάνει τη ζωή στην κουζίνα πιο εύκολη, πιο γρήγορη και πιο άνετη. Η ηλεκτρική αυτή συσκευή είναι πραγματικά ό,τι χρειάζεται η μέση νοικοκυρά.

Υπάρχει όμως μία ερώτηση που «βασανίζει» αρκετά τις νοικοκυρές, κι έχει να κάνει με την ασφάλεια. Και πιο συγκεκριμένα πώς επηρεάζει το νερό.

Οι φούρνοι μικροκυμάτων χρησιμοποιούν ηλεκτρομαγνητικά κύματα για γρήγορη κίνηση και προκαλούν τριβή μεταξύ των μορίων του νερού για τη δημιουργία θερμότητας. Μια μελέτη σχετικά με το πώς οι διάφορες θερμοκρασίες των μικροκυμάτων επηρεάζουν τις ιδιότητες του νερού επιβεβαίωσαν ότι τα μικροκύματα μπορούν να θερμαίνουν το νερό σε θερμοκρασία βρασμού.

Σύμφωνα με αυτά λοιπόν, τα ηλεκτρομαγνητικά κύματα στα μικροκύματα θερμαίνουν τα μόρια νερού σε τυχαία σημεία. Αυτό σημαίνει ότι εάν το νερό δεν θερμαίνεται αρκετά, μπορεί να δημιουργηθεί κάτω από το βραστό νερό, ένα στρώμα ψυχρότερου νερού. Ως εκ τούτου, είναι σημαντικό να ανακατέψετε το νερό πριν από τη χρήση.

Για καλύτερο έλεγχο της θερμοκρασίας, είναι καλύτερο να χρησιμοποιήσετε άλλες μεθόδους όπως το μαγειρικό σκεύος.

Οι επιπτώσεις των μικροκυμάτων στην υγεία παραμένουν αμφιλεγόμενες. Μέχρι σήμερα, δεν υπάρχουν τεκμηριωμένα στοιχεία που να δείχνουν ότι τα μικροκύματα έχουν επιπτώσεις που προκαλούν καρκίνο, υποδεικνύοντας ότι είναι μια ασφαλής μέθοδος προετοιμασίας.

Επομένως εάν θέλεις να βράζεις νερό στον φούρνο μικροκυμάτων σου, μπορείς να το κάνεις με ασφάλεια.