Γιατί πρέπει να πλένεις πάντα τα φρούτα και τα λαχανικά σου;

Νάνσυ Μητσοστέργιου
Γιατί πρέπει να πλένεις πάντα τα φρούτα και τα λαχανικά σου;

Ξέρεις ότι πρέπει να το κάνεις σωστά;

Προφανώς δεν είναι κάτι που ακούς από εμάς για πρώτη φορά σήμερα, αλλά πρέπει πάντα να πλένεις τα φρούτα και τα λαχανικά πριν από κάθε χρήση τους. Είτε πρόκειται να τα μαγειρέψεις, είτε να τα φας εκείνη τη στιγμή ωμά σε κάποια σαλάτα, πάντα θέλουν πλύσιμο. Για προϊόντα συμβατικής γεωργίας, αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό προκειμένου να καθαριστούν τα παρασιτοκτόνα όσο το δυνατόν καλύτερα.

Γιατί όμως πρέπει να το κάνεις αυτό; Το σωστό πλύσιμο φρούτων και λαχανικών μπορεί να σε γλιτώσει από κάποια αλλεργία η οποία μπορεί να προκληθεί από τα παρασιτοκτόνα και να δημιουργήσει πρόβλημα στο ανοσοποιητικό σου σύστημα. Αν από την άλλη μιλάμε για οργανικά φρούτα και λαχανικά, χρειάζονται επίσης πλύσιμο, αφού περνούν από χιλιάδες χέρια (παραγωγοί- καταστηματάρχες-συσκευασία) μέχρι να τα πάρεις εσύ και να τα καταναλώσεις.

Τα εσπεριδοειδή χρειάζονται επίσης πλύσιμο προτού καθαριστούν-ξεφλουδιστούν, διαφορετικά το μαχαίρι μεταφέρει στο εσωτερικό του φρούτου όλο τα μικρόβια που βρίσκονται στην επιφάνειά του.