Κολύμπι και περίοδος: 3 πράγματα που πρέπει να ξέρεις

Νάνσυ Μητσοστέργιου
Κολύμπι και περίοδος: 3 πράγματα που πρέπει να ξέρεις

Και αναρωτιόσουν καιρό τώρα

Μπορεί όταν έχεις περίοδο να νομίζεις και να πιστεύεις πως δεν μπορείς να κάνεις τίποτα απολύτως (όχι μόνο λόγω των πόνων) όμως κανένας δεν σου λέει σταμάτα τις δραστηριότητες που έκανες πριν σου έρθει. Μπορείς να συνεχίσεις να κάνεις ότι και πριν αν είσαι προσεχτική, και μπορείς ακόμη και να κολυμπήσεις. Το κολύμπι και η θάλασσα είναι άλλωστε το καλύτερο κομμάτι του καλοκαιριού. Πόσο μάλλον τη δεδομένη χρονική περίοδο που όλα είναι κλειστά λόγω Covid και η μόνη διέξοδός σου είναι η παραλία. Πάμε στοίχημα πως όσο εμείς, τόσο κι εσύ μισείς απίστευτα να έχεις περίοδο το καλοκαίρι, ειδικά την περίοδο των διακοπών.

Οι κύριες και βασικές σκέψεις που κάνεις πάντα είναι πως χάλασαν οι διακοπές σου, δεν θα ευχαριστηθείς τίποτα κ.ο.κ. Ωστόσο είμαστε εδώ σήμερα για να σου πούμε πως δεν είναι τόσο κακό, ούτε ήρθε το τέλος του κόσμου αν έχεις περίοδο στις διακοπές σου, μιας και υπάρχουν αρκετά πράγματα να κάνεις. Μπορείς ακόμη και να κολυμπήσεις όσο περίεργο και να σου ακούγεται. Ανεξάρτητα από το εάν βρίσκεσαι σε θάλασσα ή πισίνα, το κολύμπι κατά τη διάρκεια της περιόδου σου είναι φυσιολογικό, υγιεινό και απόλυτα ασφαλές. Είναι όμως λογικό να έχεις απορίες και εδώ θα σου λύσουμε 3 από τις πιο βασικές.

#1. Σταματάει η περίοδός σου στο νερό;

Ίσως έχεις ακούσει ότι η περίοδος σου θα σταματήσει στο νερό. Υπάρχει κάποια αλήθεια σε αυτό, δεν είναι μαγικό, αλλά φυσική. Η πίεση του νερού θα λειτουργήσει ενάντια στη δύναμη της βαρύτητας, εξουδετερώνοντας τη ροή του αίματός σου. «Η πίεση του νερού μπορεί να το κάνει έτσι ώστε το αίμα να μην ρέει πραγματικά από τον κόλπο», εξήγησε μια γυναικολόγος. Αλλά εάν φτερνιστείς, βήξεις, γελάσεις ή κινείσαι με συγκεκριμένους τρόπους, το αίμα θα μπορούσε να διαρρεύσει - αν και θα αραιωθεί από το νερό και δεν θα αφήσει πίσω σου ένα αιματηρό ίχνος. Έπειτα έχε στο νου σου, πως μόλις βγεις από το νερό, η ροή του αίματός θα επανέλθει στο φυσιολογικό. Αυτό σημαίνει ότι πιθανότατα θα θελήσεις να φορέσεις κάποιο προϊόν εμμηνορροϊκού προϊόντος, εκτός κι αν είσαι κοντά στο τέλος της περιόδου και η ροή είναι πολύ ελαφριά.

#2. Μπορείς να κολυμπήσεις φορώντας σερβιέτα;

Τα εμμηνορροϊκά επιθέματα (aka σερβιέτες) έχουν σχεδιαστεί για να απορροφούν το αίμα της περιόδου. Αλλά απορροφούν επίσης νερό. Το να φοράς λοιπόν μία ενώ κολυμπάς δεν θα είναι άνετο. Ίσως να σε κάνει να νιώθεις πως φοράς πάνα. Ευτυχώς, έχεις όμως και άλλες επιλογές.

#3. Μπορείς να κολυμπήσεις φορώντας ταμπόν;

Τα ταμπόν είναι ένα εξαιρετικό προϊόν περιόδου για να φοράς ενώ κολυμπάς. Απλά το χρησιμοποιείς όπως θα έκανες συνήθως, όπως θα κάνατε συνήθως, φόρεσε το μαγιό σου και βούτηξε. Μπορείς να φοράς ένα ταμπόν για τέσσερις έως οκτώ ώρες, οπότε αν περνάς όλη την ημέρα στην παραλία, ίσως θελήσεις να αλλάξεις το ταμπόν σου μία ή δύο φορές. Απλώς πάρε μερικά ταμπόν μαζί σου και τσέκαρε πού βρίσκεται το μπάνιο κατά την άφιξή σου στην παραλία.