Δημόσιες τουαλέτες: Πώς θα προστατευτείς από τα μικρόβια;

Νάνσυ Μητσοστέργιου
Δημόσιες τουαλέτες: Πώς θα προστατευτείς από τα μικρόβια;

Ο κορονοϊός, η γρίπη, τα κρυολογήματα και άλλα μικρόβια κρύβονται γύρω από τουαλέτες, πάγκους και βρύσες.

Μπορεί να μην ξοδεύεις τόσο πολύ χρόνο σε δημόσιους χώρους όσο πριν την πανδημία, αλλά μερικές φορές είναι απαραίτητη η χρήση δημόσιας τουαλέτας. Τι μπορείς λοιπόν να κάνεις για να αποφύγεις επιβλαβείς ιούς και βακτήρια όταν πρέπει να πας; Ενώ ο COVID-19 είναι πιθανώς η πρώτη απειλή που έρχεται στο μυαλό, είναι επίσης σεζόν κρυολογήματος και γρίπης. Αυτό σημαίνει ότι πολλά μικρόβια και βακτήρια κρύβονται στον αέρα ή σε επιφάνειες, έτοιμα να μπουν στο σώμα σου κυρίως μέσω των ματιών, της μύτης και του στόματος και να σε κάνουν να αρρωστήσεις.

«Ένα δημόσιο μπάνιο είναι ένα τρυβλίο πέτρι (Υαλικό εργαστηρίου)», λέει η Carol A. Winner, MPH. «Λαμβάνοντας υπόψη τον αριθμό των χαλύβδινων επιφανειών, τα πόμολα και των λαβών τουαλέτας, είναι σημαντικό να είστε προσεκτικοί». Σύμφωνα με την κλινική Mayo, τα ιικά σωματίδια του κρυολογήματος και της γρίπης μπορούν να ζουν σε σκληρές επιφάνειες για αρκετές ώρες. Πολλά για τον κορονοϊό είναι ακόμη άγνωστα, αλλά τα Κέντρα Ελέγχου Νοσημάτων (CDC) λένε ότι «ο ιός μπορεί να επιβιώσει για μικρό χρονικό διάστημα σε ορισμένες επιφάνειες».

Η απλή έκπλυση στην τουαλέτα (aka τράβηγμα καζανακίου) μπορεί να αποβάλει έως και το 60% των παραγόμενων αερολυμάτων (λεπτά στερεά σωματίδια ή υγρά σταγονίδια που σχηματίζονται) στον αέρα πάνω από το κάθισμα, ανέφερε μελέτη του Ιουνίου στο περιοδικό Physics of Fluids. Αυτό το φαινόμενο είναι γνωστό ως «λούσιμο τουαλέτας» ή «αναταραχή τουαλέτας».

Πώς μπορείς όμως να προστατευτείς στις δημόσιες τουαλέτες αν χρειαστεί να τις χρησιμοποιήσεις;

#1. Social distancing στο μπάνιο
Το έχεις ακούσει πολλές φορές, αλλά η συμβουλή ισχύει και για τις δημόσιες τουαλέτες: Μείνε δύο μέτρα μακριά από άλλους ανθρώπους και, αν δεν μπορείς, φόρα μια μάσκα προσώπου ή κάλυψε το στόμα σου. Εάν η τουαλέτα δεν είναι τόσο μεγάλη, ή είναι ένα μικρό δωμάτιο με λίγους πάγκους και όχι ένα μεγάλο δωμάτιο με πολλούς πάγκους, βεβαιώσου πως είσαι το μόνο άτομο που το χρησιμοποιείς εκείνη τη στιγμή.

#2. Κάλυψε τα χέρια σου, ώστε να μην αγγίζεις τις επιφάνειες απευθείας
Η χρήση ενός δημόσιου μπάνιου απαιτεί άγγιγμα πολλών πιθανών επιφανειών με μικρόβια, από πόμολα έως βρύσες, έως πόρτες, έως τη συσκευή για το χαρτί τουαλέτας. Για να αποφύγεις τη συλλογή βακτηρίων και ιογενών σωματιδίων, οπλίσου με μαντηλάκια, έτσι θα έχεις πάντα κάτι να καλύψεις το χέρι σου και δεν θα αγγίζεις αυτές τις επιφάνειες απευθείας.

#3. Μπες και βγες από το μπάνιο όσο το δυνατόν πιο γρήγορα
Όσο περισσότερο μένεις στην τουαλέτα, τόσο υψηλότερες είναι οι πιθανότητες να αντιμετωπίσεις ιικά σωματίδια ή βακτήρια, λέει η Anne Rimoin, PhD, MPH, καθηγήτρια επιδημιολογίας στο UCLA Fielding School of Public Health. Αυτό δεν σημαίνει απλώς να κάνεις τη δουλειά σου βιαστικά και να παραλείψεις το πλύσιμο και το στέγνωμα των χεριών - αυτά είναι εξαιρετικά σημαντικά. Αλλά είναι μια προειδοποίηση να μην μπαίνεις στο μπάνιο άσκοπα όταν η φίλη σου χρησιμοποιεί την τουαλέτα ή να θυμηθείς να φτιάξεις το μακιγιάζ σου ή να διορθώσεις τα μαλλιά σου όταν πραγματικά δεν χρειάζεται.