Έχεις συγγενή με άνοια; Γιατί πρέπει να προσέχει διπλά τον COVID-19;

Έχεις συγγενή με άνοια; Γιατί πρέπει να προσέχει διπλά τον COVID-19;

Ιδού όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις.

Από την αρχή της πανδημίας COVID-19, μας έχουν πει ότι εκείνοι με προϋπάρχουσες καταστάσεις - καρκίνος, διαβήτης, πνευμονικές ασθένειες - είχαν μεγαλύτερο κίνδυνο σοβαρής ασθένειας από τον ιό. Τώρα, ακόμη μία ασθένεια θα μπορούσε να προστεθεί σε αυτήν τη λίστα: η άνοια.

Τα νέα προέρχονται από μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στις 9 Φεβρουαρίου στο Alzheimer's & Dementia, το περιοδικό της Ένωσης Αλτσχάιμερ, και διαπίστωσε ότι τα άτομα με άνοια διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να προσβληθούν από το COVID-19 και να βιώσουν σοβαρή ασθένεια από αυτούς που δεν έχουν.

Για τη μελέτη, ερευνητές στο Case Western Reserve University ανέλυσαν σχεδόν 61,9 εκατομμύρια ηλεκτρονικά αρχεία υγείας ατόμων ηλικίας 18 ετών και άνω στις ΗΠΑ, από την 1η Φεβρουαρίου έως τις 21 Αυγούστου 2020. Τα δεδομένα προέρχονταν από 360 νοσοκομεία και 317.000 παρόχους υγειονομικής περίθαλψης και στα 50 κράτη, που αντιπροσωπεύουν το ένα πέμπτο του πληθυσμού των ΗΠΑ.

Ηλικιωμένοι που ζουν σε ένα γηροκομείο και έχουν παθήσεις όπως το άσθμα, ο διαβήτης, οι καρδιαγγειακές παθήσεις και η παχυσαρκία, είναι γνωστοί παράγοντες κινδύνου για το COVID-19, σύμφωνα με τη μελέτη. Αλλά ακόμη και μετά την προσαρμογή για αυτούς τους παράγοντες, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι Αμερικανοί με άνοια είχαν ακόμη δύο φορές περισσότερες πιθανότητες να έχουν μολυνθεί με COVID-19 από εκείνους που δεν έχουν άνοια.

«Υπήρξαν εικασίες σχετικά με το εάν τα άτομα με άνοια είναι πιο επιρρεπή σε μολύνσεις και σοβαρές βλάβες από τον COVID-19 σε όλη την πανδημία, οπότε τα ευρήματα της μελέτης δεν εκπλήσσουν», λέει ο ανώτερος συγγραφέας Rong Xu, PhD, στο Health.

Οι συγγραφείς υποδιαίρεσαν τους ασθενείς με τον τύπο της άνοιας που αναφέρεται στα αρχεία τους και διαπίστωσαν ότι εκείνοι με αγγειακή άνοια είχαν μεγαλύτερο κίνδυνο μόλυνσης από ό, τι τα άτομα που χαρακτηρίστηκαν ότι είχαν νόσο του Αλτσχάιμερ ή άλλους τύπους. Εδώ είναι σημαντικό να καταλάβουμε ότι η άνοια είναι ένας γενικός όρος για μείωση της ψυχικής ικανότητας - συμπεριλαμβανομένης της μνήμης, της συλλογιστικής και άλλων δεξιοτήτων σκέψης - αρκετά σοβαρή ώστε να επηρεάζει την καθημερινή ζωή. «Ενώ το Αλτσχάιμερ, η πιο κοινή αιτία της άνοιας, είναι μια συγκεκριμένη ασθένεια, η άνοια δεν είναι», αναφέρει η ένωση Alzheimer.

Οι ειδικοί λοιπόν αναφέρουν πως εάν κάποιος έχει άνοια, η χρήση μάσκας και η συμμόρφωση με την κοινωνική απόσταση θα είναι πολύ πιο δύσκολη. «Επιπλέον, εάν η αναπηρία απαιτεί στενή επαφή με έναν φροντιστή, οι κίνδυνοι και οι επαναλαμβανόμενες εκθέσεις πιθανότατα θα αυξήσουν τον κίνδυνο ασθένειας και σοβαρότητας της νόσου», λένε οι ειδικοί.