Ο σωστός τρόπος για να χρησιμοποιείς τις κοινόχρηστες τουαλέτες εν μέσω πανδημίας

Ο σωστός τρόπος για να χρησιμοποιείς τις κοινόχρηστες τουαλέτες εν μέσω πανδημίας

Τι πρέπει να γνωρίζεις και τι να προσέξεις αν χρειαστεί να χρησιμοποιήσεις τις τουαλέτες ενός εμπορικού ή ενός καταστήματος.

Τώρα που -μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων λόγω του κορονοϊού- άνοιξαν τα εμπορικά κέντρα και η εστίαση, ο κόσμος έχει αρχίσει να ξανά ανακτά τις παλιές του συνήθειες. Και στα μαγαζιά θα πάμε, και για καφέ με τις φίλες μας θα βγούμε αλλά και για φαγητό σε κάποιο όμορφο εστιατόριο με αυλή θα κανονίσουμε. Παρόλο που -δειλά δειλά ακόμα- η ζωή μας μοιάζει να παίρνει τους φυσιολογικούς της ρυθμούς, η επαφή μας με τους άλλους γίνεται ολοένα και πιο συχνή. Ο ιός όμως παραμένει.

Ένα μεγάλο κεφάλαιο στη μετάδοσή του είναι οι κοινόχρηστες τουαλέτες. Η αλήθεια είναι πως η χρήση τους εν μέσω πανδημίας έχει κάνει πολλούς ανθρώπους λίγο πιο νευρικούς από ό,τι πριν. Τι είναι όμως αυτό που ανησυχεί περισσότερο τους ανθρώπους σήμερα, η χρήση της τουαλέτας ή ο τρόπος που θα πρέπει να πλύνουμε τα χέρια μας μετά;

toualetes3

Μια μελέτη από το κολέγιο Μηχανικής και Επιστήμης των Υπολογιστών του Πανεπιστημίου της Φλόριντα διαπίστωσε ότι το καζανάκι της τουαλέτας απελευθερώνει μεγάλες ποσότητες σταγονιδίων αερολυμάτων που περιέχουν μικρόβια και μπορούν να περιέχουν παθογόνα που προκαλούν τον COVID-19, καθώς και άλλους ιούς.

«Τα σταγονίδια αερολυμάτων διαδραματίζουν κεντρικό ρόλο στη μετάδοση διαφόρων μολυσματικών ασθενειών, συμπεριλαμβανομένου του COVID-19, και αυτή η τελευταία έρευνα από την ομάδα επιστημόνων μάς παρέχει πρόσθετα στοιχεία που υποστηρίζει τον κίνδυνο μετάδοσης λοίμωξης σε περιορισμένους και ανεπαρκώς αεριζόμενους χώρους», λέει η Stella Batalama, πρύτανης του Κολλεγίου Μηχανικών και Επιστήμης Υπολογιστών.

toyaleta2

Τι πρέπει να κάνεις για να καταπολεμήσεις τη μετάδοση των αερομεταφερόμενων σταγονιδίων στις κοινόχρηστες τουαλέτες

Επειδή αυτά τα παθογόνα απελευθερώνονται στον αέρα και είναι σπάνιο να υπάρχουν καθίσματα τουαλέτας ή καπάκια σε κοινόχρηστες τουαλέτες για να εμποδίζουν την εξάπλωσή τους, δε συνιστάται να καθυστερήσουμε το ξέπλυμα των χεριών μας μετά την επίσκεψη στην τουαλέτα. Η ερευνητική ομάδα χαρακτήρισε τις δημόσιες τουαλέτες ως ένα «ζεστό κρεβάτι» για αερομεταφερόμενες ασθένειες.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το κλείσιμο του καπακιού στην τουαλέτα δεν κάνει μεγάλη διαφορά, καθώς τα σταγονίδια είναι τόσο μικρά που μπορούν να απελευθερωθούν και από το κλειστό καπάκι της τουαλέτας. Τα σταγονίδια μπορεί μερικές φορές να αιωρούνται στον αέρα για αρκετές ώρες σε ύψη έως και 3 μέτρα ή περισσότερο. Τα αποτελέσματα της μελέτης υποδηλώνουν ότι ο καλύτερος αερισμός σε δημόσιες τουαλέτες θα μπορούσε να μετριάσει τον κίνδυνο εμφάνισης αερομεταφερόμενων ασθενειών μέσω σταγονιδίων.

Γι' αυτό μην ξεχνάς ποτέ πρέπει να φοράς τη μάσκα σου καθ΄όλη τη διάρκεια που βρίσκεσαι στην τουαλέτα γιατί κι αυτό είναι μια μεγάλη ασπίδα προστασίας.