Πού βγάζουν τη μάσκα οι εμβολιασμένοι Αμερικάνοι;

Νάνσυ Μητσοστέργιου
Πού βγάζουν τη μάσκα οι εμβολιασμένοι Αμερικάνοι;

Νέες ανακοινώσεις εξέδωσαν οι ειδικοί.

Αν υπάρχει μια απορία που μας «ταλανίζει» σχετικά με τον εμβολιασμό και την τήρηση των μέτρων στη διάρκεια της πανδημίας, αυτή είναι το κεφάλαιο μάσκα. Τι θα συμβεί με τις μάσκες μετά τον εμβολιασμό μας; Θα συνεχίσουμε να τις φοράμε;

Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων έκαναν μια τεράστια ανακοίνωση την Πέμπτη 13 Μαΐου, η οποία σε πρώτη φάση τουλάχιστον, δεν αφορούσε εμάς αλλά την Αμερική.

Το CDC αποκάλυψε ότι υπάρχει μεγάλη αλλαγή όσον αφορά τα άτομα στις Ηνωμένες Πολιτείες που έχουν εμβολιαστεί πλήρως.

Σύμφωνα με τη νέα ανακοίνωση, το CDC δεν θα προτείνει πλέον μάσκες για πλήρως εμβολιασμένους Αμερικανούς σε εσωτερικούς ή εξωτερικούς χώρους, ακόμη και σε χώρους με πολυκοσμία, μέσω του ABC News.

Ωστόσο, η νέα πρόταση αναφέρεται σε λεωφορεία, αεροπλάνα, νοσοκομεία, φυλακές και καταφύγια αστέγων ως εξαιρέσεις. Η ανακοίνωση ακολουθεί μια σειρά προηγούμενων ανακοινώσεων, χαλαρώνοντας τους περιορισμούς λόγω της διανομής εμβολίων.

Το CDC επισήμανε δεδομένα από τις τελευταίες εβδομάδες που δείχνουν την αποτελεσματικότητα των εμβολίων στον πραγματικό κόσμο, συμπεριλαμβανομένων των μεταλλάξεων, καθιστώντας απίθανο τα εμβολιασμένα άτομα να μεταδώσουν τον ιό.

«Όποιος είναι πλήρως εμβολιασμένος μπορεί να συμμετάσχει σε εσωτερικές και εξωτερικές δραστηριότητες, μεγάλες ή μικρές, χωρίς να φοράει μάσκα ή να έχει φυσική απόσταση. Εάν έχετε εμβολιαστεί πλήρως, μπορείτε να αρχίσετε να κάνετε τα πράγματα που σταματήσατε να κάνετε λόγω της πανδημίας. Όλοι λαχταρούσαμε για αυτήν τη στιγμή, όταν μπορούμε να επιστρέψουμε σε μια αίσθηση κανονικότητας», δήλωσε ο διευθυντής του CDC Rochelle Walensky στην ενημέρωση.

Τα κράτη θα έχουν ακόμη την επιλογή να εφαρμόσουν τις δικές τους κατευθυντήριες γραμμές.

Ελπίζουμε κι εμείς να επιστρέψουμε σύντομα σε μία νέα κανονικότητα, που θα είναι όμως η παλιά μας ρουτίνα.