Μάθε αν μεταδίδεις τον κορονοϊό ακόμη και αν έχεις κάνει το εμβόλιο

Νάνσυ Μητσοστέργιου
Μάθε αν μεταδίδεις τον κορονοϊό ακόμη και αν έχεις κάνει το εμβόλιο

Η απάντηση που θέλεις και πρέπει να γνωρίζεις σε ό,τι αφορά τον εμβολιασμό κατά της πανδημίας.

Ο κορονοϊός εμφανίστηκε στις ζωές μας πριν από έναν χρόνο. Στις 11 Μαρτίου 2020 ο ΠΟΥ κήρυξε πανδημία τον κορονοϊό και τότε ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση. Χιλιάδες κρούσματα την ημέρα ανά τον κόσμο γίνονταν γνωστό, αρκετοί θάνατοι σημειώνονταν, ενώ έπρεπε να μάθουμε να ζούμε τη ζωή μας σε μία νέα μορφή. Lockdown και καραντίνα ήταν οι δύο λέξεις κλειδιά της χρονιάς που πέρασε, ενώ τα μηνύματα για την διευκόλυνση της κυκλοφορίας μας ήταν κάτι επίσης πρωτόγνωρο.

Όλες τις ελπίδες μας λοιπόν τις εναποθέσαμε στη δημιουργία εμβολίου, η οποία δεν άργησε να έρθει. Λίγο πριν το 2020 μας αποχαιρετίσει βγήκε σε κυκλοφορία το πρώτο εμβόλιο από την Pfizer, ενώ στην πορεία ακολούθησαν κι άλλες εταιρείες.

Φυσικά το ερώτημα που υπάρχει στο μυαλό μας είναι το εξής: Συνεχίζεις να μεταδίδεις τον ιό, ακόμη και αν έχεις εμβολιαστεί; Οι ειδικοί μας έδωσαν κάποιες απαντήσεις, που καό θα ήταν να μάθεις και να έχεις υπόψιν σου εάν έχεις ήδη εμβολιαστεί ή σκοπεύεις να το κάνεις.

Σε ελεγχόμενες κλινικές δοκιμές, τα εμβόλια Pfizer-BioNTech και Moderna έχουν ήδη αποδείξει ότι μπορούν να προστατεύσουν από το COVID-19. Και νωρίτερα τον προηγούμενο μήνα, τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) ανακοίνωσαν ότι η νέα μελέτη έδειξε ότι η αποτελεσματικότητα των εμβολίων διατηρείται και σε ένα πραγματικό περιβάλλον.

Ο διευθυντής του CDC Rochelle P. Walensky, MD, μίλησε για τα νέα δεδομένα σε συνέντευξή του στο The Rachel Maddow Show πριν από μερικές εβδομάδες, λέγοντας ότι τα αποτελέσματα της μελέτης υποδηλώνουν ότι «οι εμβολιασμένοι άνθρωποι δεν φέρουν τον ιό και δεν αρρωσταίνουν».

Τα νέα δεδομένα οδήγησαν πολλούς στο να αναρωτηθούν αν αυτό σημαίνει ότι οι εμβολιασμένοι άνθρωποι δεν μπορούν να μεταδώσουν τον ιό σε εκείνους που δεν έχουν εμβολιαστεί. Μελέτες που έγιναν σε εμβολιασμένους ανθρώπους της πρώτης γραμμής έδειξαν πως τα εγκεκριμένα εμβόλια mRNA COVID-19 παρείχαν έγκαιρη, ουσιαστική προστασία στον πραγματικό κόσμο από λοιμώξεις.

Είναι όμως λιγότερο πιθανό τα εμβολιασμένα άτομα να μεταδώσουν τον ιό σε άλλους, εμβολιασμένους ή όχι; Ο Amesh A. Adalja, MD, ανώτερος μελετητής στο Κέντρο Ασφάλειας Υγείας Johns Hopkins, λέει ότι αυτό φαίνεται να υποδηλώνουν η μελέτη και τα σχόλια του Dr. Walensky. «Όπως δήλωσε ο διευθυντής του CDC, η νέα μελέτη παρέχει στοιχεία πραγματικού κόσμου που δείχνουν ότι εάν είσαι πλήρως εμβολιασμένος, ουσιαστικά δεν μπορείς να μολυνθείς με τον ιό ή να χρησιμεύσεις ως φορέας εξάπλωσης».

Αλλά ένας εκπρόσωπος του CDC έδωσε κάποιες πιο σαφής απαντήσεις για όλα αυτά που ακούστηκαν από τον Δρ Walensky στην εκπομπή του Maddow, λέγοντας στους New York Times ότι «ο Δρ Walensky μίλησε ευρέως κατά τη διάρκεια αυτής της συνέντευξης. Είναι πιθανό ορισμένα άτομα που έχουν εμβολιαστεί πλήρως να κολλήσουν COVID-19. Τα στοιχεία που δεν είναι σαφή και εξακολουθούμε να μελετάμε και να αξιολογούμε είναι εάν μπορούν να μεταδώσουν τον ιό σε άλλους».