Χυμός ανανά: Τα 5 οφέλη για τον οργανισμό σου που ακόμη αγνοείς

Νάνσυ Μητσοστέργιου
Χυμός ανανά: Τα 5 οφέλη για τον οργανισμό σου που ακόμη αγνοείς

Είναι κάτι παραπάνω από ένα εξωτικό νόστιμο φρούτο.

Ο χυμός ανανά είναι ένα ρόφημα που λίγοι προτιμούν να έχουν στο ψυγείο τους ή να απολαμβάνουν όταν βγαίνουν βόλτα... Μήπως να το ξανασκεφτείς; Έχει οφέλη που ίσως αγνοούσες!

Το ίδιο του φρούτο προέρχεται από τη Νότια Αμερική και καλλιεργείται σε χώρες όπως η Ταϊλάνδη, η Ινδονησία, η Μαλαισία, η Κένυα, η Ινδία, η Κίνα και οι Φιλιππίνες.

Η σύγχρονη έρευνα έχει συνδέσει τον χυμό ανανά με σημαντικά οφέλη για την υγεία. Κάποια από αυτά είναι η καλύτερη πέψη ή η καταπολέμηση φλεγμονών.

Ο ανανάς είναι ένα πολύ νόστιμο φρούτο, και τώρα που πια καλοκαιριάζει το χρησιμοποιούμε όλο και περισσότερο, σε φρουτοσαλάτες, κοκτέιλς, χυμούς ακόμη και σε σαλάτες ή φαγητά. Αλήθεια έχεις δοκιμάσει ποτέ πίτσα με ανανά;

Εν τω μεταξύ δες εδώ πώς μπορείς να κόψεις τον ανανά χωρίς να χρησιμοποιήσεις μαχαίρι.

#1. Είναι πλούσιος σε θρεπτικά συστατικά

Ο χυμός ανανά παρέχει μια συμπυκνωμένη δόση διαφόρων θρεπτικών συστατικών. Ένα φλιτζάνι (250 g) περιέχει περίπου 132 θερμίδες, λιγότερο από ένα γραμμάριο πρωτεΐνης, μόλις 33 γραμμάρια υδατανθράκων και 25 γραμμάρια ζάχαρης.

Είναι επίσης ιδιαίτερα πλούσιος σε μαγγάνιο, χαλκό και βιταμίνες B6 και C. Αυτά τα θρεπτικά συστατικά παίζουν σημαντικό ρόλο στην υγεία των οστών, την επούλωση πληγών, την παραγωγή ενέργειας και τη σύνθεση ιστών.

#2. Μειώνει την εμφάνιση φλεγμονής

Ο χυμός ανανά μπορεί επίσης να βοηθήσει στην καταπολέμηση της φλεγμονής, η οποία πιστεύεται ότι είναι η βασική αιτία πολλών χρόνιων ασθενειών, και αυτό οφείλεται στη βρομελίνη που περιέχεται στον χυμό. Ορισμένες έρευνες έχουν δείξει μάλιστα ότι αυτή η ένωση μπορεί να είναι εξίσου αποτελεσματική με τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα. Στην Ευρώπη, η βρομελίνη έχει εγκριθεί για χρήση για τη αντιμετώπιση της φλεγμονής που προκαλείται από τραύμα ή χειρουργική επέμβαση, καθώς και για τη θεραπεία χειρουργικών τραυμάτων ή εγκαυμάτων.

#3. Ενισχύει το ανοσοποιητικό σου

Ένα ποτήρι χυμού ανανά μπορεί να συμβάλει σε ένα ισχυρότερο ανοσοποιητικό σύστημα. Μελέτες που έχουν πραγματοποιηθεί κατά καιρούς δείχνουν ότι η βρομελίνη μπορεί να ενεργοποιήσει το ανοσοποιητικό σύστημα.

#4. Βελτιώνει τη διαδικασία της πέψης

Τα ένζυμα στον χυμό ανανά λειτουργούν ως πρωτεάσες. Τι είναι όμως αυτές; Οι πρωτεάσες βοηθούν στη διάσπαση της πρωτεΐνης σε μικρότερες υπομονάδες, όπως αμινοξέα και μικρά πεπτίδια, τα οποία μπορούν στη συνέχεια να απορροφηθούν πιο εύκολα στο έντερο σου. Η βρομελίνη, μπορεί επίσης να βοηθήσει στη βελτίωση της πέψης σε άτομα των οποίων το πάγκρεας δεν μπορεί να παράγει αρκετά πεπτικά ένζυμα....

Θυμήσου εδώ και γιατί πρέπει να τρως ανανά κάθε μέρα.

#5. Έχεις άσθμα; Ο χυμός ανανά βοηθάει να νιώσεις καλύτερα

Ο χυμός του ανανά μπορεί επίσης να είναι αποτελεσματικός στην ανακούφιση των συμπτωμάτων που σχετίζονται με το άσθμα. Σε μια μελέτη, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα αντιφλεγμονώδη αποτελέσματα της βρομελίνης μπορεί να είναι ευεργετικά για τα άτομα που ζουν με άσθμα. Επιπλέον, ο ανανάς και ο καρπός του περιέχουν βιταμίνη C, η οποία έχει αποδειχθεί ότι μειώνει τη βρογχοσυστολή (ένα σύμπτωμα αλλεργικού άσθματος).