Πως να εξαφανίσετε την κακή διάθεση σε δεκαπέντε λεπτά

Πως να εξαφανίσετε την κακή διάθεση σε δεκαπέντε λεπτά

Δεν θα χρειαστεί να σπάσετε τίποτα, ούτε να σκοτώσετε κάποιον. Μόνο ένα τέταρτο από τον χρόνο σας.

Δεν είναι λίγες οι φορές μέσα στην εβδομάδα που, για τον έναν ή τον άλλο λόγο, η διάθεσή μας πιάνει πάτο και τίποτα δεν μπορεί να μας κάνει να χαμογελάσουμε -αντιθέτως, το να κλειδωθούμε σε ένα δωμάτιο και να μείνουμε μακριά από όλους και όλα μοιάζει η ιδανική λύση. Αν όμως το δράμα έχει αρχίζει να σας κουράζει και θέλετε να κάνετε κάτι για να το αντιμετωπίσετε, υπάρχουν 3 βήματα που μέσα σε 15 λεπτά μπορούν να φέρουν πίσω τη χαμένη σας όρεξη για ζωή, μαζί με το χαμόγελο στο πρόσωπό σας. Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι τρεις ερωτήσεις. Όχι σε κάποιον γύρω σας, αλλά στον ίδιο σας τον εαυτό. Τολμήστε να τις κάνετε και οι απαντήσεις θα σας δώσουν τη διέξοδο που ψάχνετε:

Τι με ενοχλεί πραγματικά;

Νιώθετε θλιμμένοι εδώ και κάποιο διάστημα, αλλά την ίδια στιγμή αρπάζεστε με το παραμικρό και συμπεριφέρεστε με απότομο τρόπο χωρίς να υπάρχει ιδιαίτερος λόγος. Αυτό που πρέπει να κάνετε είναι μια ανασκόπηση των τελευταίων ημερών, κατά την οποία θα σκεφτείτε όλα όσα κάνατε, έτσι ώστε να ανακαλύψετε ποιο από αυτά θα μπορούσε να είναι η αιτία της τωρινής κατάστασής σας. Όταν το βρείτε, προσπαθήστε να το διαχειριστείτε και να το αντιμετωπίσετε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Έτσι θα διώξετε τη θλίψη που σας ταλαιπωρούσε τόσο καιρό και θα βρείτε ψυχική ηρεμία.

Μήπως αποφεύγω κάτι;

Η πιο συνήθης τακτική που ακολουθούμε όλοι, είναι να ρίχνουμε τα προβλήματά μας στους άλλους ή σε καταστάσεις για τις οποίες δεν φέραμε, σύμφωνα με εμάς, καμία ευθύνη -παραδεχτείτε το, όλοι το έχουμε κάνει κατά καιρούς. Η μετάθεση των συναισθημάτων όμως, είναι η εύκολη λύση. Το δύσκολο, αλλά και αυτό που θα σας δώσει τη γαλήνη στο τέλος, είναι να βρείτε την αληθινή πηγή του προβλήματος και να το πολεμήσετε στη ρίζα του. Θα είναι πολύ πιο ανακουφιστικό για εσάς όταν ανακαλύψετε πως, στην πραγματικότητα, δεν ήταν εκείνη η κίνηση που σας εκνεύρισε, αλλά ένα περιστατικό που είχε συμβεί πριν από αυτή και το οποίο σας «τρώει» ακόμα, με αποτέλεσμα να ξεσπάτε σε λάθος άτομα. Βρείτε ποιο είναι και λύστε το με αυτόν που πρέπει να το λύσετε. Θα νιώσετε το βάρος να φεύγει και όλες σας τις σκοτούρες να μην είναι πια τόσο σημαντικές.

Μήπως φταίει κάτι ακόμα;

Έχετε ακολουθήσει πιστά τα προηγούμενα δύο βήματα, έχετε προσπαθήσει πολύ για να βρείτε τη λύση και, στο τέλος, πιστεύετε πως τη βρήκατε. Για κάποιο λόγο όμως, εξακολουθείτε να νιώθετε ένα «βάρος» και η ψυχολογία σας παραμένει σε κακή κατάσταση. Μήπως, τελικά, η αιτία της κατάστασής σας βρίσκεται κάπου άλλου; Μήπως, τελικά, αυτό που είχατε θεωρήσει ως αιτία, δεν ήταν παρά άλλη μια μετάθεση συναισθημάτων εξαιτίας κάποιου άλλου, βαθύτερου προβλήματος; Βάλτε τα όλα πάλι κάτω και ξετρυπώστε την πραγματική «ρίζα του κακού», ώστε να την αντιμετωπίσετε μια και καλή αυτή τη φορά. Να θυμάστε πως μόνο έτσι θα μπορέσετε να ηρεμήσετε και να διώξετε νεύρα και δυσθυμίες από πάνω σας, και όχι αποφεύγοντας την αλήθεια.