Τεστ Παπανικολάου. Δωρεάν εξέταση για όλη την εβδομάδα

Τεστ Παπανικολάου. Δωρεάν εξέταση για όλη την εβδομάδα

Από σήμερα, Δευτέρα 24 Ιανουαρίου και για τις επόμενες επτά ημέρες, όλες οι γυναίκες ηλικίας 15 ετών και άνω, θα έχουν τη δυνατότητα να κάνουν δωρεάν το τεστ Παπανικολάου, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργού Υγείας κ. Ανδρέα Λοβέρδου.

Με αφορμή την 5η ευρωπαϊκή εβδομάδα πρόληψης του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας αλλά και το εθνικό σχέδιο δράσης για τον καρκίνο, παρέχεται από σήμερα 24 Ιανουαρίου έως τις 31 Ιανουαρίου δωρεάν το τεστ του τραχήλου της μήτρας στα δημόσια και πανεπιστημιακά νοσοκομεία της χώρας που διαθέτουν γυναικολογική κλινική. Οι εξετάσεις, θα γίνονται χωρίς ραντεβού και στόχος του Υπουργείου είναι η έγκαιρη εξέταση και πρόληψη όλων των γυναικών.

Τι είναι τα κονδυλώματα;

Τα γεννητικά κονδυλώματα αφορούν τόσο τα κορίτσια όσο και τα αγόρια. Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μεγάλη αύξηση στην εμφάνισή τους σε ηλικίες από 15 έως 25 ετών. Ο ιός των ανθρώπινων θηλωμάτων (HPV) είναι ένας ογκογενετικός ιός, και συχνά ευθύνεται για την εμφάνιση σοβαρών νοσημάτων στον ανθρώπινο οργανισμό. Συγκεκριμένα, ενοχοποιείται για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας σε ποσοστό 99%.

Ο ιός HPV μεταδίδεται κυρίως με τη σεξουαλική επαφή, η οποία δεν είναι απαραίτητο να είναι ολοκληρωμένη. Η χρήση του προφυλακτικού μπορεί να μειώσει την πιθανότητα μετάδοσης, αλλά όχι να την εξαλείψει.

Καρκίνος του τραχήλου της μήτρας

Ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας είναι ο δεύτερος σε συχνότητα καρκίνος στην πιο παραγωγική ηλικία της γυναίκας, μεταξύ 15-44 ετών. Παγκοσμίως, κάθε δύο λεπτά πεθαίνει μία γυναίκα από αυτόν. Στην Ελλάδα, υπολογίζεται ότι κάθε χρόνο 540 γυναίκες διαγιγνώσκονται με καρκίνο τραχήλου, ενώ 240 θα καταλήξουν από τη νόσο.

Σημαντικό πρόβλημα αποτελούν και οι προκαρκινικές αλλοιώσεις του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας, που προηγούνται του καρκίνου, και παρουσιάζουν ανησυχητική αύξηση σε γυναίκες 16-26 ετών. Ο καρκίνος του κόλπου είναι επίσης ένας σοβαρός καρκίνος με χαρακτηριστικό ότι διαγιγνώσκεται πιο δύσκολα και έτσι μικραίνει η πιθανότητα να διαγνωσθεί έγκαιρα.

Επειδή η πρόληψη υπερέχει της θεραπείας

Για τον έλεγχο και την πρόληψη ανάπτυξης καρκίνου απαιτείται έλεγχος με τεστ Παπανικολάου. Σε καμία περίπτωση όμως, το τεστ από μόνο του δεν αρκεί. «Είχα ακούσει πολλά για το συγκεκριμένο εμβόλιο και αφού συμβουλεύτηκα το γυναικολόγο μου, το έκανα. Από τότε νιώθω περισσότερο ασφαλής, χωρίς όμως να παραλείπω και το ετήσιο τεστ Παπανικολάου», μας λεει η Τόνια 23 ετών.
Για τον λόγο αυτό η επιστήμη και η έρευνα κινήθηκε με σκοπό την παρασκευή ενός εμβολίου που θα μπορούσε να προλάβει την εκδήλωση καρκίνου στον τράχηλο αλλά και τη λοίμωξη του ιού HPV, πριν καν εγκατασταθεί στον οργανισμό.

«Ο εμβολιασμός είναι αποδεδειγμένα αποτελεσματικός και καλύπτει τον γυναικείο οργανισμό σε μεγάλο βάθος χρόνου. Ιδιαίτερα σημαντικό είναι επίσης το γεγονός, ότι παρέχει διευρυμένη ανοσία και σε περαιτέρω τύπους του ιού. «Το Gardasil συγκεκριμένα υπερέχει καθώς υπερτερεί στον αριθμό των στελεχών του ιού και συγκεκριμένα στα κονδυλώματα. Ένας ιός που ταλαιπωρεί μεγάλο αριθμό γυναικών», μας εξηγεί ο MD MRCOG Θεολόγος Δημητριάδης, μαιευτήρας γυναικολόγος.

Το Gardasil είναι ένα τετραδύναμο εμβόλιο και σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων, ενδείκνυται για την πρόληψη του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας, και των προκαρκινικών βλαβών, αλλά και για την πρόληψη καλοήθων νοσημάτων, όπως είναι τα γεννητικά κονδυλώματα. «Έχουν περάσει τρία χρόνια από τότε που έκανα το εμβόλιο και παρά το γεγονός, ότι ανησυχούσα αρχικά μήπως υπάρξουν παρενέργειες, δεν εμφανίστηκε απολύτως τίποτα περίεργο», παραδέχεται η Τόνια. Τα στοιχεία αποτελεσματικότητας του εμβολίου Gardasil που καταγράφουν οι κλινικές μελέτες δείχνουν αποτελεσματικότητα που προσεγγίζει το 100% έναντι όλων των προκαρκινικών μορφών του τραχήλου της μήτρας και έναντι των γεννητικών κονδυλωμάτων, που προκαλούνται από συγκεκριμένους τύπους του ιού των ανθρωπίνων θηλωμάτων.
Μάλιστα για το, το τετραδύναμο εμβόλιο, υπάρχουν στοιχεία και από την κλινική πράξη, καθώς η συνεχής παρακολούθηση της εφαρμογής του εμβολιασμού επιβεβαιώνει την υψηλή αποτελεσματικότητα του εμβολίου και διασφαλίζει το προφίλ ασφάλειας, όπως περιγράφονται στις κλινικές μελέτες. «Σχετικά με τυχόν φόβους για παρενέργειες, αξίζει να σημειωθεί ότι έχουν εμβολιαστεί εκατομμύρια γυναίκες παγκοσμίως. Ωστόσο, είναι μικρός ο αριθμός των περιστατικών που έχει εκδηλώσει παρενέργειες, ενώ η αξιοπιστία τους παραμένει αμφίβολη.
Επίσης, θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι το εμβόλιο έχει αναγνωριστεί από τον Αμερικανικό Οργανισμό Φαρμάκων (FDA). Συνεπώς, η εγκυρότητα του παραμένει αδιαμφισβήτητη», διευκρινίζει ο MD MRCOG Θεολόγος Δημητριάδης, μαιευτήρας γυναικολόγος.

Σήμερα στην Ελλάδα χιλιάδες κορίτσια έχουν εμβολιασθεί και έχουν προστατευθεί άμεσα, εύκολα και ριζικά από πολύ σοβαρά νοσήματα που μπορούν να απειλήσουν τη ζωή τους. Στις μέρες μας ο εμβολιασμός έχει καθιερωθεί παγκόσμια ως η τρέχουσα ιατρική πρακτική για την πρόληψη της λοίμωξης του ιού.

Ο εμβολιασμός και ο τακτικός έλεγχος με τεστ Παπανικολάου, παρέχουν σήμερα το σύγχρονο τρόπο πρόληψης έναντι των σοβαρών νοσημάτων που προκαλεί ο ιός των ανθρωπίνων θηλωμάτων HPV. Αξίζει να σημειωθεί ότι, συνδυάζοντας τον εμβολιασμό και το τεστ Παπανικολάου, ο κίνδυνος ανάπτυξης καρκίνου του τραχήλου της μήτρας υπολογίζεται ότι θα μπορούσε να μειωθεί κατά 94%.