Έχεις λόξιγκα; 3 τρόποι για να απαλλαγείς μέσα σε δευτερόλεπτα!

Παυλίνα Μητροφάνη
Έχεις λόξιγκα; 3 τρόποι για να απαλλαγείς μέσα σε δευτερόλεπτα!

Και όμως, υπάρχουν λύσεις και είναι πιο απλές απ' όσο φαντάζεσαι!

Εκεί που κάθεσαι ήσυχη στον καναπέ σου ή βρίσκεσαι στη δουλειά σου, ξαφνικά σε πιάνει λόξιγκας και δεν λέει να σταματήσει. Όλοι οι άνθρωποι το έχουμε βιώσει, δεν είσαι η μόνη! Μπορεί να είναι αστείο στην αρχή αλλά όσο περνάει η ώρα και δεν λέει να φύγει, κουράζεσαι και ξεκινάς να αναρωτιέσαι τι πρέπει να κάνεις για να απαλλαγείς απ’ αυτόν.

Τα έχεις σκεφτεί όλα. Από το να κρατήσεις την αναπνοή σου μέχρι να φας λίγο πάγο, αλλά κανένα από αυτά δεν είναι εγγυημένο ότι θα λειτουργήσει. Όπως αποδεικνύεται, οι επιστήμονες δεν γνωρίζουν πραγματικά τι προκαλεί λόξιγκα.

Αυτοί οι παράξενοι ήχοι μπορεί να οφείλονται στο άγχος, την υπερκατανάλωση τροφής ή την κατανάλωση πολύ κρύων ή πολύ ζεστών ροφημάτων. Ορισμένα φάρμακα, ειδικά αυτά που συνταγογραφούνται για το άγχος, μπορεί επίσης να φταίνε.

3 τρόποι για να καθαρίσεις το τηλέφωνο του ντους στο άψε σβήσε

Πότε μας πιάνει λόξιγκας

Ο λόξιγκας είναι συνήθως ακίνδυνος και μπορεί να διαρκέσει από λίγα λεπτά έως μερικές ώρες. Ο Τσαρλς Όσμπορν, ένας Αμερικανός που γεννήθηκε το 1894, βίωνε αυτή την κατάσταση για 68 ολόκληρα χρόνια, γεγονός που του έδωσε μια θέση στο Βιβλίο Ρεκόρ Γκίνες για τον άνθρωπο με τον πιο παρατεταμένο -σε διάρκεια- λόξιγκα. Όπως αντιλαμβάνεσαι ο Οσμπορν ήταν απλώς μια εξαίρεση.

Ναι μπορει να συμβει να έχεις επανειλημμένες κρίσεις λόξιγκα για ημέρες ή και μήνες. Πιθανές αιτίες περιλαμβάνουν τα νεφρά, το ήπαρ, οι πεπτικές διαταραχές, οι λοιμώξεις, τα ερεθισμένα νεύρα ή μια βλάβη στο κεντρικό νευρικό σύστημα, όπως υποστηρίζουν ειδικοί επιστήμονες από το Κέντρο Πληροφόρησης Γενετικών και Σπάνιων Παθήσεων.

water one

Ο λόξιγκας συμβαίνει όταν ο μυς του διαφράγματος συστέλλεται ακούσια, προκαλώντας το κλείσιμο των φωνητικών χορδών. Μπορεί να επηρεάσει οποιονδήποτε, συμπεριλαμβανομένων των μωρών, και συνήθως εξαφανίζεται από μόνο του. Ευτυχώς, η ιατρική θεραπεία είναι σπάνια απαραίτητη.

Όμως, υπάρχουν θεραπείες που μπορούν να σε βοηθήσουν να απαλλαγείς από τον λόξιγκα και να νιώσεις ξανά ότι μπορείς να αναπνεύσεις χωρίς κανένα εμπόδιο. Ας ρίξουμε μια ματιά να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε όταν ο ενοχλήτικός λόξιγκας επιμένει!

Σπιτικές θεραπείες για τον λόξιγκα

Λένε ότι το να κρατάς την αναπνοή σου για λίγα δευτερόλεπτα και στη συνέχεια να καταπίνεις τον αέρα μπορεί να σταματήσει τον λόξιγκα. Μπορείς επίσης να μετρήσεις αντίστροφα από το 100 ή να πιείς πολύ νερό ενώ κάθεσαι. Αυτές οι στρατηγικές έχουν ως στόχο να απομακρύνουν την προσοχή σου από τον λόξιγκα. Άλλες θεωρίες, όπως το να τρως αργά μια κουταλιά ζάχαρη ή να γαργαλάς τον ουρανίσκο σου, λειτουργούν ευεργετικά.



Νερό και κράτημα αναπνοής

Αυτές οι θεραπείες στο σπίτι στερούνται επιστημονικών στοιχείων, αλλά μπορεί να βοηθήσουν σε κάποιο βαθμό. Για παράδειγμα, η κατανάλωση κρύου νερού μπορεί να καταπραΰνει ένα ερεθισμένο διάφραγμα. Το να πιπιλάς παγάκια έχει επίσης παρόμοιο αποτέλεσμα.

Το να κρατάς την αναπνοή σου, από την άλλη πλευρά, μπορεί να βοηθήσει στη χαλάρωση του διαφράγματος αυξάνοντας τα επίπεδα διοξειδίου του άνθρακα στους πνεύμονες. Ένας άλλος απλός τρόπος για να απαλλαγείς από τον λόξιγκα είναι να κλείσεις τη μύτη σου και το στόμα σου εκπνέοντας για 10 έως 15 δευτερόλεπτα.

Εντόπισε ποια μπορεί να είναι η αιτία

Το καλύτερο που μπορείς να κάνεις είναι να εντοπίσεις και να εξαλείψεις τους παράγοντες ενεργοποίησης του λόξιγκα. Το νοσοκομείο Winchester συνιστά να μην τρως γρήγορα και να παρακολουθείς τις μερίδες του φαγητού σου. Όταν αισθανθείς το στομάχι σου να φουσκώνει από το φαγητό και δεν θέλεις άλλο, θα πρέπει να το αφήσεις και να μην συνεχίσεις να τσιμπολογάς.



Καλό θα ήταν να περιορίσεις το αλκοόλ, τα πικάντικα τρόφιμα και τα ζεστά ροφήματα, καθώς μπορεί να ερεθίσουν το βλεννογόνο του στομάχου και να προκαλέσουν λόξιγκα. Το συναισθηματικό στρες μπορεί επίσης να συμβάλει σε αυτό το πρόβλημα.