Choco lover; Ποιον τύπο σοκολάτας να προτιμάς για να απολαμβάνεις όλα τα οφέλη της

Choco lover; Ποιον τύπο σοκολάτας να προτιμάς για να απολαμβάνεις όλα τα οφέλη της

Μαύρη, γάλακτος ή λευκή; Δες τι σου προφέρει η αγαπημένη σου σοκολάτα και πώς μπορείς ν' αξιοποιήσεις τα οφέλη της.

Ποιος δεν αγαπά τη σοκολάτα; Υπάρχουν μερικά εκπληκτικά οφέλη για την υγεία που προσφέρει η σοκολάτα, αλλά όπως σε όλα τα πράγματα, το μέτρο είναι το κλειδί. Γι' αυτό σήμερα θ' ανακαλύψουμε ποια είδη σοκολάτας είναι καλύτερα να τρώμε και ποια να περιορίζουμε.

Οι Αζτέκοι και οι Μάγια πίστευαν ότι η σοκολάτα είχε σημαντικές φαρμακευτικές και αφροδισιακές ιδιότητες. Ένα από τα πιο συναρπαστικά πράγματα που έχουμε μάθει για τη σοκολάτα είναι ότι οι κόκκοι κακάο χρησιμοποιούνταν επίσης ως νομίσματα. Οι Αζτέκοι έπιναν το ρόφημα και σε τελετουργίες. Αποδεικνύεται ότι οι αρχαίοι είχαν δίκιο στην μεγάλη πίστη τους στη σοκολάτα, καθώς προσφέρει πολλά οφέλη για την υγεία μας. Αν λοιπόν αναζητάς κάτι γλυκό που θα σε βοηθήσει να βελτιώσεις την υγεία σου, αυτή η νόστιμη απόλαυση μπορεί να είναι ακριβώς αυτό που χρειάζεσαι!

chocolate benefits

Σοκολάτα για πρωινό; Κι όμως, μπορεί να βοηθήσει στην απώλεια βάρους

Τα πλεονεκτήματα της σοκολάτας

1. Η σοκολάτα είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά

Αυτά τα αντιοξειδωτικά, που βρίσκονται στη μαύρη σοκολάτα, μπορούν να βελτιώσουν την κυκλοφορία του αίματος, να μειώσουν την υψηλή αρτηριακή πίεση και τον κίνδυνο θρόμβωσης. Καθώς η σοκολάτα δρα ως αγγειοδιασταλτικό, διευρύνει τα αιμοφόρα αγγεία. Αυτό μειώνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων και εγκεφαλικών επεισοδίων.

2. Η σοκολάτα έχει υψηλή περιεκτικότητα σε φλαβονοειδή και φλαβονόλες

Αυτές οι ενώσεις βοηθούν στην προώθηση της υγείας του αίματος και στη μείωση της φλεγμονής των κυττάρων. Αποτρέπουν επίσης το οξειδωτικό στρες που μπορεί να οδηγήσει σε ασθένειες. Μία από αυτές τις φλαβονόλες είναι η επικατεχνίνη, η οποία προστατεύει και ενισχύει τα κύτταρα ώστε να χρησιμοποιούν καλύτερα την ινσουλίνη. Θεωρείται ότι αυτό μπορεί να βοηθήσει στην καταπολέμηση του διαβήτη.

3. Η σοκολάτα είναι αντικαταθλιπτικό

Μια μελέτη διαπίστωσε ότι οι πολυφαινόλες κακάο ενισχύουν τις θετικές καταστάσεις της διάθεσης, αυξάνοντας σημαντικά την τα επίπεδα ηρεμίας και της ικανοποίησης στη διάθεσή μας. Η σοκολάτα μπορεί επίσης να ενισχύσει τη σεροτονίνη και είναι ιδιαίτερα ωφέλιμη για τις γυναίκες κατά τη διάρκεια του εμμηνόπαυστης και της εμμήνου ρύσεως, όταν τα επίπεδα σεροτονίνης είναι γενικά χαμηλότερα. (γι' αυτό θέλεις σοκολάτα όταν είσαι αδιάθετη!).

4. Η υψηλή περιεκτικότητα σε κακάο-σοκολάτα μπορεί να βελτιώσει την ανάπτυξη των μυών

Η τακτική κατανάλωση σοκολάτας με υψηλή αναλογία κακάο μπορεί να αυξήσει την τριχοειδική ανάπτυξη της καρδιάς και των σκελετικών μυών μας. Αυτό μπορεί να βελτιώσει τον μεταβολισμό των μιτοχονδρίων και να μας δώσει περισσότερη ενέργεια.



5. Η σοκολάτα περιέχει πολλά θρεπτικά συστατικά

Από φυτικές ίνες μέχρι μαγνήσιο, χαλκό, μαγγάνιο, σίδηρο, κάλιο, σελήνιο και ψευδάργυρο, η σοκολάτα με 75% κακάο ή περισσότερο είναι γεμάτη θρεπτικά συστατικά. Οι υδατάνθρακες στη σοκολάτα είναι σχετικά χαμηλοί αν επιλέξετε μαύρη σοκολάτα χωρίς ζάχαρη. Το προφίλ λίπους του κακάο βοηθά επίσης το σώμα μας να απορροφήσει αποτελεσματικά αυτά τα θρεπτικά συστατικά.

6. Η σοκολάτα είναι πλούσια σε θεοβρωμίνη

Αυτή η ένωση δίνει ενέργεια, αυξάνει την αντοχή και πιστεύεται ότι ενισχύει τη διάθεση. Μια μελέτη από το Πανεπιστήμιο της Οσάκα στην Ιαπωνία διαπίστωσε επίσης ότι η θεοβρωμίνη στα φλούδια του κακάο σκοτώνει τους στρεπτόκοκκους mutans, ένα βακτήριο που προκαλεί τερηδόνα. Ωστόσο, η θεοβρωμίνη έχει διεγερτική δράση, επομένως μπορεί να διαταράξει τον ύπνο.

Ποια είναι τα οφέλη κάθε τύπου σοκολάτας

1. Τα οφέλη της μαύρης σοκολάτας

Οι μπάρες μαύρης σοκολάτας με ποσοστό κακάο 70 ή μεγαλύτερο έχουν τα περισσότερα οφέλη για την υγεία. Τα φλαβανοειδή που υπάρχουν στη μαύρη σοκολάτα μπορεί να μειώσουν τα επίπεδα της κακής χοληστερόλης, να βελτιώσουν την αντίσταση στην ινσουλίνη και να μειώσουν τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων. Σε ορισμένες μελέτες, η μαύρη σοκολάτα με υψηλή περιεκτικότητα σε κακάο έχει επίσης αποδειχθεί ότι μειώνει την αρτηριακή πίεση.

2. Τα οφέλη της σοκολάτας γάλακτος

Για να μην συγχέεται με το σοκολατούχο γάλα που πίνεις, η σοκολάτα γάλακτος είναι ένα είδος σοκολάτας που παρασκευάζεται με σκόνη γάλακτος, βούτυρο κακάο, ζάχαρη και στερεά γάλακτος. Σε σύγκριση με τη μαύρη σοκολάτα, η σοκολάτα γάλακτος έχει χαμηλότερη περιεκτικότητα σε κακάο και υψηλότερη περιεκτικότητα σε ζάχαρη. Παρά την ανθυγιεινή φήμη της, η σοκολάτα γάλακτος έχει ορισμένα οφέλη για την υγεία. Για παράδειγμα, περιέχει αντιοξειδωτικά που μπορούν να προστατεύσουν από τις ελεύθερες ρίζες και να βελτιώσουν την υγεία της καρδιάς. Η σοκολάτα γάλακτος περιέχει επίσης μέταλλα όπως το μαγνήσιο και το κάλιο που είναι απαραίτητα για την καλή υγεία.

3. Τα οφέλη της λευκής σοκολάτας

Καθώς η λευκή σοκολάτα περιέχει βούτυρο κακάο και όχι σκόνη κακάο, ορισμένοι λένε ότι δεν είναι πραγματικά σοκολάτα. Έχει υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά και ζάχαρη και πρέπει να καταναλώνεται με μέτρο. Ωστόσο, το βούτυρο κακάο που υπάρχει στη λευκή σοκολάτα μπορεί να βοηθήσει στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

5 super εύκολες συνταγές με σοκολάτα που δεν χρειάζονται ούτε καν ψήσιμο (video)

Παγκόσμια Ημέρα Σοκολάτας: 5 λόγοι να ερωτευτείς τη μαύρη σοκολάτα και να την απενοχοποιήσεις