Ούτε πολλή ζέστη, ούτε πολύ κρύο! Αυτή είναι η σωστή θερμοκρασία για έναν απολαυστικό ύπνο

Νατάσσα Σιδηροκαστρίτου
Ούτε πολλή ζέστη, ούτε πολύ κρύο! Αυτή είναι η σωστή θερμοκρασία για έναν απολαυστικό ύπνο

Μερικές φορές το μυστικό βρίσκεται στον θερμοστάτη σου! Όταν έχεις τον έλεγχο της θερμοκρασίας του δωματίου σου  θα πρέπει να κάνεις κάποιες προσαρμογές.

Αν έχεις περάσει πολλές νύχτες στο κρεβάτι σου στριφογυρίζοντας σε ένα πολύ ζεστό υπνοδωμάτιο (ή τρέμοντας σε ένα παγωμένο κρεβάτι), γνωρίζεις πολύ καλά πως η θερμοκρασία παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στον καλό βραδινό ύπνο. Δεν υπάρχει τίποτα πιο απολαυστικό από το να κοιμάσαι καλά, χωρίς διακοπές μέσα στη νύχτα. Εξάλλου, μια από τις πρώτες συμβουλές που συνήθως συνιστούν οι ειδικοί είναι να διατηρούμε το δωμάτιό μας σκοτεινό, ήσυχο και δροσερό.

Αλλά τι σημαίνει «δροσερό» και σε πόσους βαθμούς κελσίου μεταφράζεται αυτό; (γιατί σε αυτή τη ζωή πολλά πράγματα είναι υποκειμενικά). Αν και δεν υπάρχει η τέλεια θερμοκρασία για ένα υπνοδωμάτιο, που να λειτουργεί για όλους το ίδιο, το σώμα μας ξεκουράζεται καλύτερα όταν ο θερμοστάτης κολλάει σε ένα αρκετά συγκεκριμένο εύρος. «Η ιδανική θερμοκρασία για ύπνο είναι περίπου 15,5 έως 20 βαθμού. Αυτό εξασφαλίζει ένα δροσερό περιβάλλον για να κοιμηθείτε όμορφα», λέει στο LIVESTRONG ο Thomas Bradley Raper, MD, ειδικός στην ιατρική του ύπνου στο Texas Health Presbyterian Hospital Dallas.

thermokrasia ypnos

Η μέθοδος 3-6-5 θα βελτιώσει από σήμερα κιόλας τον ύπνο σου

Τι συμβαίνει όταν το δωμάτιό σας γίνεται πολύ ζεστό ή πολύ κρύο;

Τόσο το υπερβολικά ζεστό όσο και το υπερβολικά ψυχρό περιβάλλον μπορεί να είναι ανασταλτικός παράγοντας για να κλείσουν τα μάτια σου. Και τα δύο μπορεί να σε κάνουν να ξυπνάς πιο συχνά κατά τη διάρκεια της νύχτας και να έχεις λιγότερο REM και περίοδο βαθύ ύπνου, σύμφωνα με μια δημοσίευση του Μαΐου 2012 στο ​Journal of Physiological Anthropology​. Ένα ζεστό περιβάλλον έχει αποδειχθεί ότι έχει την τάση να προκαλεί διαταραχές στον ύπνο.

Αυτό μπορεί να σε κάνει να αισθάνεσαι εξαντλημένη και κυκλοθυμική κατά τη διάρκεια της ημέρας και με την πάροδο του χρόνου μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο για σοβαρά προβλήματα υγείας, όπως παχυσαρκία, κατάθλιψη, διαβήτη και καρδιακές παθήσεις, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC).

Πώς θα έχεις πάντα τη σωστή θερμοκρασία στο δωμάτιό σου

Μερικές φορές το μυστικό βρίσκεται στον θερμοστάτη σου! Όταν έχεις τον έλεγχο της θερμοκρασίας του δωματίου σου θα πρέπει να κάνεις κάποιες προσαρμογές. Μερικές στρατηγικές που πρέπει να δοκιμάσετε είναι να βάλεις έναν ανεμιστήρα στο πλάι του κρεβατιού σου.​ Ο δροσερός αέρας που στοχεύει απευθείας σε εσένα (κυρίως τους καλοκαιρινούς μήνες που η ζέστη είναι αφόρητη ακόμη και το βράδυ) θα σε βοηθήσει να νιώσεις πιο άνετα χωρίς να χρησιμοποιήσεις καν κλιματιστικό, σημειώνει ο ο Thomas Bradley Raper. Ένας άλλος​ τρόπος για να κρατήσεις τη σωστή θερμοκρασία είναι ο τρόπος που στρώνεις το κρεβάτι σου. Κοιμήσου με ελαφριές κουβέρτες που κάνουν το σώμα σου ν' αναπνέει. Με αυτόν τον τρόπο μπορείς να προσθέσεις ή να αφαιρέσεις στρώσεις ανάλογα με τις ανάγκες καθ' όλη τη διάρκεια της νύχτας εάν ζεσταίνεσαι πολύ ή κρυώνεις αντίστοιχα.

Άλλαξε τις πιτζάμες σου. Μια ελαφριά πιτζάμα ή ένα απλό t-shirt μπορεί να σε βοηθήσει να κοιμηθείς καλά, ανάλογα με τη θερμοκρασία του δωματίου. Επίσης μπορείς να κάνεις ένα μπάνιο πριν τον ύπνο.​ «Ένα ζεστό μπάνιο μία με δύο ώρες πριν πας για ύπνο μπορεί πραγματικά να βοηθήσει το σώμα σου να μην κρυώνει», λέει ο Thomas Bradley Raper. Και τέλος, δώσε προσοχή στους παράγοντες που προκαλούν οι τροφές. Τόσο η ζάχαρη όσο και η καφεΐνη μπορούν να αυξήσουν τη θερμοκρασία του σώματος και να σε κάνουν να αισθάνεσαι πολύ ζεστά. Απόφυγε δε, τα πικάντικα τρόφιμα πριν τον ύπνο γιατί μπορεί να σε κάνουν να ιδρώνεις.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κοιμάσαι με πιτζάμες; Πέταξέ τις - Τα 5 οφέλη για την υγεία σου

Ιδρώνεις κατά τη διάρκεια της νύχτας; Ta tips που θα σε σώσουν