Πλένε πιάτα και φύτευε λαχανικά- Το αγαπά η καρδιά σου

Νατάσσα Σιδηροκαστρίτου
Πλένε πιάτα και φύτευε λαχανικά- Το αγαπά η καρδιά σου

Έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Journal of the American Heart Association διαπίστωσε ότι τα πάντα, από το πλύσιμο των πιάτων μέχρι την κηπουρική μπορούν να ενισχύσουν τις «καθημερινές κινήσεις» και να βοηθήσουν στην προστασία της καρδιάς.

Η ολοκλήρωση καθημερινών εργασιών, όπως οι δουλειές του σπιτιού, μπορεί να φαίνονται ως κάτι κουραστικό, αλλά προσπάθησε να δεις τα πράγματα στην πραγματική τους διάσταση. Αυτές οι φαινομενικά απλές δραστηριότητες μπορούν πραγματικά να ενισχύσουν τη συνολική υγεία μας με τρόπο που δεν το φαντάζεσαι.

Μια νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Journal of the American Heart Association περιείχε πληροφορίες από ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια-Σαν Ντιέγκο, οι οποίες έδειχναν πώς δουλειές όπως το μαγείρεμα, η ηλεκτρική σκούπα, η κηπουρική, ακόμη και άλλες καθημερινές ανάγκες, όπως το ντους, μπορούν να μας προστατεύσουν από τις καρδιακές παθήσεις. «Η μελέτη αποδεικνύει ότι κάθε κίνηση μετράει για την πρόληψη ασθενειών», δήλωσε ο Δρ Steve Nguyen, συγγραφέας της μελέτης. «Το να ξοδεύουμε περισσότερο χρόνο στην καθημερινή μας κίνηση, που περιλαμβάνει ένα ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων έχει ως αποτέλεσμα χαμηλότερο κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων», συνεχίζει ο συγγραφέας αναφερόμενος στην έρευνά του.

kardia1

Αυτοί είναι οι λόγοι που μπορούν να σου προκαλέσουν ταχυπαλμία, σύμφωνα με τους ειδικούς

Τι έδειξε η έρευνα

Η μελέτη διαπίστωσε ότι όσοι περνούσαν 4 ώρες κάθε μέρα ολοκληρώνοντας «καθημερινές κινήσεις» είχαν 62% λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν από καρδιαγγειακά προβλήματα ή στεφανιαία νόσο. Επιπλέον, όσοι συμμετείχαν στη μελέτη είχαν 43% λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν οποιαδήποτε ασθένεια συνολικά και 30% λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν εγκεφαλικό. Η ομάδα μελέτησε 5.416 υγιείς γυναίκες σε όλες τις Ηνωμένες Πολιτείες μεταξύ 53 και 97 ετών και έβαλε κάθε γυναίκα σε μία από τις 5 κατηγορίες: κάθισμα, κάθισμα σε όχημα, ακινησία, περπάτημα ή τρέξιμο και καθημερινές κινήσεις. Το τελευταίο περιλάμβανε δραστηριότητες όπως το ντύσιμο, το μαγείρεμα και η κηπουρική.

Οι συγγραφείς της μελέτης παρακολουθούσαν τις κινήσεις τους για σχεδόν 8 χρόνια. Κατά τη διάρκεια αυτού του χρονικού πλαισίου από τις 5.416 γυναίκες, 616 εθελόντριες στη μελέτη διαγνώστηκαν με καρδιαγγειακή νόσο, 268 εμφάνισαν στεφανιαία νόσο, 253 υπέστησαν εγκεφαλικό και 331 πέθαναν.

Η ομάδα της έρευνας διαπίστωσε ότι το «να είσαι όρθια» μειώνει τους κινδύνους μεγάλων καρδιαγγειακών συμβάντων ή θανάτων και «όλες οι κινήσεις μετρούν» για την πρόληψη σοβαρών καταστάσεων υγείας. Συνεπώς μη στέκεσαι λεπτό!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αυτοί είναι οι λόγοι που μπορούν να σου προκαλέσουν ταχυπαλμία, σύμφωνα με τους ειδικούς

Τα μεγαλύτερα λάθη που κάνουμε όλοι όταν φυτεύουμε (αλλά εσύ μπορείς να τ' αποφύγεις)