Νόσησες από κορονοϊό και συνεχίζεις να πάσχεις από brain fog; Πώς θα το αντιμετωπίσεις

Νόσησες από κορονοϊό και συνεχίζεις να πάσχεις από brain fog; Πώς θα το αντιμετωπίσεις

H έλλειψη εστίασης, η μικρή ικανότητα για ανάκληση της μνήμης και η σύγχυση που προκαλείται λόγω της μειωμένης πνευματικής εγρήγορσης είναι μερικά από τα χαρακτηριστικά συμπτώματα.

Σχεδόν ένα χρόνο μετά την αναφορά των πρώτων κρουσμάτων covid-19, μια μελέτη στο Journal of Psychiatric Research έδειξε ότι τα άτομα που είχαν προσβληθεί από τον ιό αντιμετωπίζουν συνεχή προβλήματα με τη σκέψη και τη μνήμη τους.

Τα τεστ που έγιναν σε άτομα ίδιας ηλικίας που δεν είχαν μολυνθεί έδειξαν ότι όσοι είχαν νοσήσει από κορονοϊο ήταν πιο αργοί στην επεξεργασία πληροφοριών και ξεχνούσαν περισσότερο.

Πριν από την πανδημία, μια από τις πρώτες σκέψεις που έκανε ένας γιατρός όταν κάποιος ασθενής είχε τα παραπάνω προβλήματα μνήμης ήταν το εγκεφαλικό επεισόδιο, οι όγκοι εγκεφάλου κ.ά. Πλέον επικρατεί το συμπέρασμα ότι αρκετά άτομα που έχουν αναρρώσει από τον covid-19 τείνουν να έχουν brain fog (εγκεφαλική ομίχλη)», αναφέρει στο fortune.com η Ada Stewart, οικογενειακός γιατρός στο Cooperative Health στην Columbia.

Τι είναι το brain fog

Πρόκειται για ένα σύνδρομο που χαρακτηρίζεται από κατάσταση σύγχυσης και μειωμένου βαθμού σαφήνειας, μειωμένη ενέργεια και νοητική λειτουργία, προβλήματα ύπνου, μειωμένη ικανότητα πολλαπλών εργασιών συγχρόνως.

Εάν παρουσιάζεις συμπτώματα brain fog χωρίς όμως να έχεις άλλα ενοχλητικά συμπτώματα, η πρώτη ερώτηση του γιατρού σου θα είναι εάν έχεις νοσήσει από κορονοϊό. «Μην αγνοήσεις τα συμπτώματα του brain fog», αναφέρει η Dr Stewart. «Επισκέψου τον γιατρό σου για να αποκλείσεις άλλες σοβαρές ασθένειες», συμπληρώνει.

Brain fog και κορονοϊός

Ο κορονοϊός έχει αποδειχθεί πως μπορεί να βλάψει τον εγκέφαλο και διάφορα άλλα όργανα. Άτομα που είχαν νοσήσει με covid-19 αναφέρουν πως εξακολουθούν να νιώθουν κόπωση, πόνο, πονοκεφάλους, προβλήματα ύπνου και αδυναμία. Όλα τα παραπάνω σε συνδυασμό δημιουργούν δυσκολία στη σκέψη.

«Βλέπω καθημερινά ασθενείς με επίμονα συμπτώματα μετά τη νόσηση συμπεριλαμβανομένων των προβλημάτων μνήμης. Το δύσκολο είναι ότι το μελετάμε ακόμα και δεν ξέρουμε πόσο θα διαρκέσει», υποστηρίζει η Dr. Stewart.

Είναι covid ή αλλεργία; Οι ειδικοί υποστηρίζουν πως τα συμπτώματα είναι σχεδόν τα ίδια

Πώς θα το αντιμετωπίσεις

Η θεραπεία για το brain fog εξαρτάται αποκλειστικά από την αιτία που προκλήθηκε. Οι εξετάσεις σε συνδυασμό με φαρμακευτική αγωγή θα σε βοηθήσουν άμεσα γι' αυτό το καλύτερο που μπορείς να κάνεις είναι να κλείσεις ραντεβού στον γιατρό σου. Ιδανικά βάλε στην καθημερινότητά σου την άσκηση και την υγιεινή διατροφή. Τέλος, ο επαρκής ύπνος ενισχύει την διάθεση και βοηθά τον εγκέφαλο να έχει βέλτιστη λειτουργία.

Πηγή κεντρικής: pexels.com