5 τρόποι να αντιμετωπίσεις τη μεσημεριανή υπνηλία

Παυλίνα Μητροφάνη
5 τρόποι να αντιμετωπίσεις τη μεσημεριανή υπνηλία

Νυστάζεις το μεσημέρι στη δουλειά; Δες 5 τρόπους για να το καταπολεμήσεις

Την τηλεργασία την γνωρίσαμε πιο έντονα μέσω του Covid-19, εξαιτίας των μέτρων πρόληψης κατά του ιού, και για όλους ήταν μια πρωτοφανές κατάσταση. Πολλοί δυσκολεύτηκαν με την εξ αποστάσεως εργασία αφού δεν είχαν την διά ζώσης επικοινωνία και συνεννόηση που μπορεί να απαιτούσε το επάγγελμά τους , άλλοι πάλι το βρήκαν σαν μια ευκαιρία διαλλείματος από την καθημερινή ρουτίνα και το πολύ πρωινό ξύπνημα (να σηκωθείς νωρίτερα να ετοιμαστείς, να φύγεις και να φτάσεις στον χώρο εργασίας σου).

Όπως και να το κάνουμε η εξ αποστάσεως εργασία, είχε και τα λίγα θετικά της! Μπορούσες να δουλέψεις με τις χνουδωτές, χουχουλιάρικες πιτζάμες σου και αν ξαφνικά σου άνοιγε η όρεξη για γλυκό ή αλμυρό, μπορούσες ανά πάσα ώρα και στη στιγμή να πας στη κουζίνα σου και να κάνεις την επιθυμία σου πραγματικότητα.

Τι συμβαίνει στο σώμα σου όταν δουλεύεις διαρκώς από το σπίτι

Μπορείς να καταπολεμήσεις την μεσημεριανή υπνηλία

Μπορούσες επίσης, αν στο επέτρεπε ο χρόνος και η δουλειά σου, να ξεκλέψεις λίγη ώρα για να χαλαρώσεις το μεσημέρι και -γιατί όχι;- να κοιμηθείς έστω και για 20 λεπτά (και όμως λίγα λεπτά ύπνου μπορούν να κάνουν τεράστια διαφορά για να σε βοηθήσουν να περάσεις την υπόλοιπη μέρα).

https://www.instagram.com/p/Ca74KKHvxJ7

Πλέον όλα αυτά, ανήκουν στο παρελθόν (κοντινό μεν, παρελθόν δε), και αν θες τη γνώμη μου…καλύτερα, γιατί η άμεση επαφή με την δουλειά βοηθάει θετικά τόσο εσένα όσο και την ψυχολογία σου (το να είσαι συνέχεια στο σπίτι δεν είναι ότι καλύτερο).

Ναι, γνωρίζουμε καλά ότι δεν είναι όλες οι μέρες ίδιες… Μπορεί να παίρνεις τον πρωινό καφέ σου καθημερινά για να σε κρατάει ξύπνια το πρωί και να σου δώσει ενέργεια καθ’ όλη τι διάρκεια της ημέρας, αλλά υπάρχουν εκείνες οι μέρες που ο καφές… δεν είναι αρκετός! Σε βρίσκει το μεσημέρι στο γραφείο, ξεκινάς να νυστάζεις και νιώθεις ότι δε μπορείς να κρατήσεις τα μάτια σου ανοιχτά και δε ξέρεις τι να κάνεις; Μην αγχώνεσαι! Γι’ αυτή τι περίπτωση σου έχω 5 τρόπους για να αντιμετωπίσεις την μεσημεριανή νύστα όπου κι αν είσαι.

Κίνηση

Όλοι γνωρίζουμε ότι «η άσκηση σού δίνει ενδορφίνες» και «οι ενδορφίνες σε κάνουν ευτυχισμένη». Σύμφωνα με τον ειδικό Johns Hopkins Medicine, η απελευθέρωση ενδορφινών λόγω της άσκησης μπορεί να δημιουργήσει δραστηριότητα στον εγκέφαλο που μπορεί να σε βοηθήσει να μείνεις ξύπνια.

https://www.instagram.com/p/CPQwvoVJkCN

Μπορείς να δοκιμάσεις διαλογισμό, yoga ή το πιο απλό; Να βγεις λίγο έξω να κινηθείς και να πάρεις φρέσκο, καθαρό αέρα.

Να πίνεις πολύ νερό

Η αφυδάτωση μπορεί να προκαλέσει κάθε είδους προβλήματα: πονοκεφάλους, κακοσμία του στόματος και… κόπωση. Το να μην πίνεις αρκετό νερό μπορεί να προκαλέσει κόπωση, επειδή η αφυδάτωση οδηγεί σε λιγότερη ροή αίματος στον εγκέφαλό σου, προκαλώντας υπνηλία. Μερικές μελέτες έχουν δείξει ότι ακόμη και η ήπια αφυδάτωση μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τη διάθεση.

https://www.instagram.com/p/CZcyVkQvR3T

Έτσι, να κρατάς τον οργανισμό σου σταθερά ενυδατωμένο καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας και κάθε μέρα. Εάν δυσκολεύεσαι με την ημερήσια πρόσληψη νερού, δοκίμασε να εμποτίσεις το νερό σου με φρούτα για να δώσεις μια ελαφριά γεύση.

Βγες έξω

Το να περνάς χρόνο στη φύση έχει επίσης αποδειχθεί ότι βοηθά στη συγκέντρωση και στο «ξύπνημα» του οργανισμού! Εάν βρίσκεσαι στην πόλη, δοκίμασε να κάνεις μια βόλτα γύρω από το σπίτι σου, σε πάρκο ή να φας το μεσημεριανό σου έξω με την παρέα σου, για να πάρεις λίγο καθαρό αέρα και να απολαύσεις τον ήλιο.

Φάε ένα snack

Aλλά όχι οποιοδήποτε σνακ! Εάν έχετε βιώσει ποτέ μια «ενεργειακή κατάρρευση», μετά από μια λιχουδιά με ζάχαρη, τότε σίγουρα ξέρεις τι ΔΕΝ πρέπει να φας. Δοκίμασε σύνθετους υδατάνθρακες όπως πλιγούρι βρώμης, γλυκοπατάτες και φασόλια σε συνδυασμό με πρωτεΐνες όπως τυρί, ξηρούς καρπούς ή βραστά αυγά. Αυτά τα θρεπτικά σνακ θα σε κρατήσουν χορτάτη και θα αυξήσουν την ενέργειά σου.

Ξεκίνησε κάτι καινούργιο

Μπορείς να αλλάξεις λίγο την ρουτίνα της καθημερινότητάς σου, και να εντάξεις μέσα σε αυτή κάτι νέο. Μια καινούργια δραστηριότητα, να δοκιμάσεις να σχεδιάσεις μόνη σου εκείνο τον πίνακα ζωγραφικής που είδες στο TikTok ή ακόμη και να περνάς περισσότερο χρόνο με τον εαυτό σου ή με κάποιον που θες. Το να κάνουμε πράγματα που μας ευχαριστούν και πόσο μάλλον να δοκιμάζουμε νέα, μας γεμίζουν ενέργεια.