Υπάρχει «υπνοφοβία» και είναι μια από τις πιο διαδεδομένες διαταραχές ύπνου

Υπάρχει «υπνοφοβία» και είναι μια από τις πιο διαδεδομένες διαταραχές ύπνου

Σε αγχώνει το ότι πρέπει να πέσεις για ύπνο; Νιώθεις άβολα όταν πλησιάζει αυτή η ώρα; Τότε ίσως ανήκεις στην κατηγορία των υπνοφοβικών.

Η υπνοφοβία είναι ένας συγκεκριμένος τύπος άγχους ή φόβου που σχετίζεται με τον ύπνο που συνήθως αυξάνεται όσο πλησιάζει η ώρα του ύπνου, λέει η ειδικός σε θέματα ύπνου Wendy Troxel.

Τι είναι η υπνοφοβία

Με τον όρο υπνοφοβία εννοούμε τον φόβο του ύπνου. Τα άτομα που πάσχουν από τη συγκεκριμένη διαταραχή δυσκολεύονται να κοιμηθούν επειδή φοβούνται πως κάτι φοβερό μπορεί να συμβεί κατά τη διάρκεια του ύπνου τους. Την ίδια ώρα αντιμετωπίζουν αϋπνία που συχνά προκαλείται από τους ίδιους.

Σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Ψυχικής Υγείας, η υπνοφοβία ορίζεται ως ένας ακραίος, παράλογος φόβος για κάτι που παρουσιάζει ελάχιστο ή καθόλου πραγματικό κίνδυνο. Στην περίπτωση της υπνοφοβίας, ο ύπνος είναι αυτό που προκαλεί έντονο άγχος. Όπως και άλλοι τύποι φοβιών, η υπνοφοβία μπορεί να είναι πολύ αγχωτική και να οδηγήσει σε σοβαρές συνέπειες, κυρίως στέρηση ύπνου.

Η χρόνια απώλεια ύπνου συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων, νεφρικής νόσου, υψηλής αρτηριακής πίεσης, διαβήτη, εγκεφαλικού επεισοδίου, παχυσαρκίας, κατάθλιψης και άλλων γνωστικών ζητημάτων, σύμφωνα πάντα με το Εθνικό Ινστιτούτο Καρδιάς, Πνεύμονα και Αίματος.

Ποια είναι τα συμπτώματα της υπνοφοβίας

Τα σημάδια της υπνοφοβίας μοιάζουν με τα κοινά συμπτώματα του άγχους ή του πανικού. Η κύρια διαφορά είναι ο χρόνος: Τα συμπτώματα της υπνοφοβίας εμφανίζονται κοντά στην ώρα του ύπνου ή στη μέση της νύχτας.

Τα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν: άγχος, νευρικότητα, άγχος, ταχυκαρδία, στομαχικές διαταραχές, τρέμουλο, πανικός

8 λάθη που κάνουμε το βράδυ και ξυπνάμε αφυδατωμένες το πρωί

Αίτια της υπνοφοβίας

Οι ειδικοί δεν γνωρίζουν πραγματικά τι προκαλεί την υπνοφοβία ωστόσο είναι πιο πιθανό να εμφανίσεις υπνιφοβία εάν έχεις άγχος ή διαταραχή ύπνου.

«Πιο συχνά το βλέπουμε αυτό σε άτομα που έχουν διαταραχή ύπνου, όπως αϋπνία ή αποφρακτική άπνοια ύπνου, τα οποία με την πάροδο του χρόνου αναπτύσσουν άγχος σχετικά με την ικανότητά τους να κοιμούνται ήσυχοι τη νύχτα», αναφέρει ο Dr Troxel.

«Πολλοί άνθρωποι με υπνοφοβία αποφεύγουν επίσης ενεργά τον ύπνο χρησιμοποιώντας υπερβολικό αλκοόλ ή καφεΐνη. Δυστυχώς, αυτές οι στρατηγικές αποφυγής επιδεινώνουν την κατάσταση καθώς κάποιος στερείται περισσότερο ύπνου», συμπληρώνει ο Dr. Troxel.

Πώς θα αντιμετωπίσεις την υπνοφοβία

1) Ζήτα βοήθεια από έναν ειδικό

2) Δοκίμασε τεχνικές χαλάρωσης

3) Υιοθέτησε μια καλύτερη ρουτίνα ύπνου

Πηγή κεντρικής: pexels.com