Καλύτερη πέψη και άλλα 7 οφέλη θα έχεις αν αποκτήσεις (επιτέλους) σωστή στάση σώματος

Μαρία Ροδίτη
Καλύτερη πέψη και άλλα 7 οφέλη θα έχεις αν αποκτήσεις (επιτέλους) σωστή στάση σώματος

Η σωστή στάση σώματος δεν ωφελεί μόνο την πλάτη και τον σβέρκο σου. 

Από μικρά ακούγαμε από τους γονείς και τους δασκάλους ότι πρέπει να έχουμε σωστή στάση σώματος όταν καθόμαστε στο γραφείο και στην καρέκλα μας, ότι δεν πρέπει να καμπουριάζουμε και ότι καλό είναι να στεκόμαστε και καθιστοί καμαρωτοί. Τότε είχες καταλάβει γιατί σου τα έλεγαν όλα αυτά οι δικοί σου; Μάλλον όχι.

Μεγαλώνοντας, όμως, απλώς ξέρεις ότι με τη σωστή στάση σώματος δεν πονάει ο αυχένας σου και η πλάτη σου, αλλά ούτε και επιβαρύνεται η σπονδυλική σου στήλη. Σωστά τα γνωρίζεις, αλλά δεν είναι μόνο αυτά τα οφέλη της σωστής στάσης σώματος στην υγεία. Παρακάτω, θα τα μάθεις όλα και σίγουρα θα το σκεφτείς καλά την επόμενη φορά να καμπουριάσεις και να χαλαρώσεις στην καρέκλα του γραφείου.

Πώς θα βελτιώσεις τη στάση του σώματός σου;

Τα οφέλη που προσφέρει η σωστή στάση σώματος

Πιο σωστή αναπνοή

Σύμφωνα με τους ειδικούς, η σωστή στάση σώματος σε βοηθά να παίρνεις πιο βαθιές αναπνοές και κατά συνέπεια να λειτουργούν καλύτερα οι πνεύμονές σου. Για την ακρίβεια, η σωστή στάση σώματος έχει άμεση σχέση με την αναπνοή, αλλά και με τη σταθεροποίηση της σπονδυλικής στήλης.

stasi_swmatos.jpg

Πιο δυνατός κορμός

Η όρθια και ευθεία στάση του σώματος δεν καταπονεί τον κορμό, ενώ τονώνει και τους κοιλιακούς μύες.

Μείωση του πόνου στην πλάτη και τον σβέρκο

Αν δουλεύεις σε γραφείο, σίγουρα θα έχουν υπάρξει φορές που νιώθεις πιασμένη. Και για αυτό φταίει η κακή στάση σώματός σου. Αν, ωστόσο, στέκεσαι σωστά δεν θα πιέζεις τις ωμοπλάτες, δεν θα περιορίζεις τη ροή του αίματος σε σημαντικές μυϊκές ομάδες, άρα αυτόματα θα μειώνεται ο πόνος σε πλάτη και σβέρκο.

Βελτιωμένη πέψη

Το διάφραγμα και το πυελικό έδαφος συνδέονται στενά με τα πεπτικά όργανα και έχουν αντίκτυπο στην πίεση στην κοιλιακή κοιλότητα. Αν, λοιπόν, καμπουριάζεις όσο κάθεσαι σε καρέκλα μόνο δυσκολία προκαλείς στην πέψη. Με τη σωστή στάση σώματος, ωστόσο, θα βελτιώσεις τη σωματική αυτή λειτουργία.

Συνέχισε στην gallery για να δεις τι άλλα οφέλη προσφέρει στην υγεία η σωστή στάση σώματος.