Η φαγούρα στο στήθος και τί ρόλο παίζει το σουτιέν σου

Η φαγούρα στο στήθος και τί ρόλο παίζει το σουτιέν σου
Pexels

Εάν έχεις φαγούρα στο στήθος σου, πιθανότατα να υπάρχουν κάποιοι περίεργοι και ασήμαντοι λόγοι. Ωστόσο, είναι σημαντικό να γνωρίζεις πότε πρέπει να δεις κάποιον ειδικό.

Έχεις νιώσει ποτέ μια οξύθυμη επιθυμία να ξύσεις το στήθος σου; Καταρχάς, είναι φυσιολογικό να νιώθεις κάποιες στιγμές φαγούρα και ενώ στις περισσότερες περιπτώσεις είναι εντελώς ακίνδυνο, υπάρχουν κάποιες σπάνιες που ίσως είναι καλύτερα να επισκεφτείς έναν γιατρό.

Υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί λόγοι που μπορεί να συμβαίνει αυτό -και τις περισσότερες φορές δεν χρειάζεται να ανησυχούμε. Η γιατρός Kathryn Basford, είπε χαρακτηριστικά στη Mirror: «Οι πιο συχνά κνησμώδεις θηλές προκαλούνται από φαγούρα στο δέρμα, συμπεριλαμβανομένης της ευαισθησίας σε ορισμένα προϊόντα, του κρύου καιρού ή ίσως μιας πάθησης όπως το έκζεμα ή η δερματίτιδα. Μερικές φορές ορμονικές αλλαγές μπορεί να κρύβονται πίσω από τη φαγούρα των θηλών, όπως π.χ. εγκυμοσύνη ή εμμηνόπαυση, ή μια παρενέργεια της μαστίτιδας, μια μόλυνση των θηλών σε γυναίκες που θηλάζουν».

Σύμφωνα με τους Paul Harris, Amir Sadri και Aadil Khan, πλαστικούς χειρουργούς και ιδρυτές της Implant Health, υπάρχουν και άλλοι αβλαβείς, αλλά περίεργοι λόγοι που μπορεί να υπάρξει φαγούρα στο στήθος. Για παράδειγμα, μπορεί να είναι ότι το σουτιέν σας χρειάζεται πλύσιμο ή ότι δεν εφαρμόζει σωστά. Σύμφωνα με τους ειδικούς, τα βακτήρια καθώς και τα νεκρά κύτταρα του δέρματος, τα έλαια και οι ιδρώτες που παγιδεύονται μέσα στο ύφασμα μπορεί να ερεθίσουν το δέρμα.

Ένας άλλος λόγος είναι το τέντωμα του δέρματος, το οποίο μπορεί να συμβεί εάν μια γυναίκα έχει πάρει πρόσφατα βάρος ή εάν είναι έγκυος. Είναι φυσικό ότι όταν το δέρμα τεντώνεται μπορεί να προκαλέσει φαγούρα και φλεγμονή του δέρματος, όπως χαρακτηριστικά είπαν οι ειδικοί στη Sun.

Η ανοχή που έχει η γυναίκα στον πόνο φέρνει στην επιφάνεια ακόμα μια διαφορά σε σχέση με τους άντρες

Αν και οι περισσότεροι από αυτούς τους λόγους είναι αβλαβείς, είναι σημαντικό να γνωρίζουμε πότε πρέπει να επισκεφτούμε γιατρό, καθώς η φαγούρα στο στήθος είναι επίσης σύμπτωμα καρκίνου του μαστού. Η Basford είπε στο The Mirror: «Σε πιο σοβαρές περιπτώσεις, μια φαγούρα στη θηλή μπορεί να προκαλέσει ανησυχία για καρκίνο του μαστού. Εάν ο κνησμός είναι ανεξήγητος και επίμονος και συνοδεύεται από συμπτώματα όπως ανεστραμμένες ή επίπεδες θηλές, έκκριμα, εξόγκωμα ή σκλήρυνση του ιστού του μαστού ή πόνο γύρω από την περιοχή της θηλής, συνιστάται να αναζητήσετε περαιτέρω ιατρική συμβουλή».

Ο θυμός μπορεί να είναι το «κλειδί» αν θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου

Η ειδικός Katy Link, από την Patient Claim Line, εξήγησε: «Το σύμπτωμα για το οποίο πιθανώς ακούμε περισσότερο είναι ένα εξόγκωμα στο στήθος. Οποιαδήποτε ασυνήθιστα εξογκώματα ή πάχυνση του ιστού του μαστού θα πρέπει να αξιολογηθεί αμέσως από γιατρό. Ωστόσο, υπάρχουν άλλα συμπτώματα με red flags που δεν πρέπει να αγνοηθούν και εάν εντοπίσετε κάποιο από αυτά, θα πρέπει να αναζητήσετε αμέσως ιατρική συμβουλή».

Στα red flags συγκαταλέγεται η αλλαγή στο σχήμα του μαστού ή και των δύο μαστών, έκκριμα, εξογκώματα στις μασχάλες ή αλλαγές στην εμφάνιση ή την αίσθηση του δέρματος. Θα πρέπει επίσης μια γυναίκα να προσέξει για «οποιαδήποτε είδη εξανθημάτων, ξηρότητα, φαγούρα στο δέρμα ή οποιαδήποτε ερυθρότητα γύρω από τη θηλή».

Σε κάθε περίπτωση, το πιο σημαντικό πράγμα είναι να επισκεφτούμε τον γιατρό μας εάν παρατηρήσουμε οποιαδήποτε αλλαγή στο στήθος μας που είναι νέα ή ασυνήθιστη για εμάς.

pexels-valeria-boltneva-724610.jpg