Κι όμως! Ένας κακός ύπνος μπορεί πραγματικά να σε κάνει να αισθάνεσαι καλύτερα για μέρες

Κι όμως! Ένας κακός ύπνος μπορεί πραγματικά να σε κάνει να αισθάνεσαι καλύτερα για μέρες
Pexels

Μένοντας ξύπνια όλη τη νύχτα, σίγουρα νιώθεις «πτώμα» την επόμενη ημέρα και να αισθάνεσαι κόπωση και αδυναμία. Σύμφωνα βέβαια με μια ανατρεπτική νέα μελέτη, το να μείνεις άυπνη, μπορεί πραγματικά να σε κάνει να αισθάνεσαι ευτυχισμένη και μάλιστα για μέρες.

Ακούγεται απίθανο; Μπορεί αλλά Αμερικανοί ερευνητές λένε ότι η απώλεια μιας μόνο βραδιάς ύπνου είναι αρκετή για να επαναφέρει τον εγκέφαλο και να μας κάνει να νιώθουμε καλύτερα μέσα μας. Και μάλιστα όχι μόνο αυτό καθώς η έλλειψη ύπνου ενισχύει επίσης τη σεξουαλική διάθεση και λίμπιντο. Και όλα οφείλονται στην αύξηση της ντοπαμίνης, της ορμόνης της καλής αίσθησης, λέει η καθηγήτρια Yevgenia Kozorovitskiy, του Πανεπιστημίου Northwestern.

Συγκεκριμένα, η Kozorovitskiy δήλωσε: «Βρήκαμε ότι η απώλεια ύπνου προκαλεί ένα ισχυρό αντικαταθλιπτικό αποτέλεσμα και επανακαλωδιώνει τον εγκέφαλο. Αυτή είναι μια σημαντική υπενθύμιση για το πώς οι περιστασιακές δραστηριότητές μας, όπως μια άγρυπνη νύχτα, μπορούν να αλλάξουν θεμελιωδώς τον εγκέφαλο σε μόλις λίγες ώρες».

Δεν είναι το γυμναστήριο, ούτε η υπερβολή: Αυτά είναι τα tips μακροζωίας σύμφωνα με τους Blue Zoners

Το NHS συνιστά στους ενήλικες να κοιμούνται μεταξύ επτά και εννέα ωρών τη νύχτα. Συνήθως η ελλιπής πρόσληψη ύπνου είναι γνωστό ότι αυξάνει τον κίνδυνο πολλών προβλημάτων υγείας, συμπεριλαμβανομένου του διαβήτη, των καρδιακών παθήσεων και της άνοιας. Ης Kozorovitskiy δήλωσε: «Η χρόνια απώλεια ύπνου έχει μελετηθεί καλά και οι ομοιόμορφα επιζήμιες επιπτώσεις της είναι ευρέως τεκμηριωμένες. Αλλά η σύντομη απώλεια ύπνου - όπως ένας φοιτητής που μένει άγρυπνος και μελετά όλη νύχτα για ένα βράδυ- είναι λιγότερο κατανοητή.

Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Neuron, εξέτασε πώς η έλλειψη ύπνου επηρέασε τα ποντίκια. Τα πειραματόζωα στερήθηκαν τον ύπνο τους, με τον εγκέφαλό τους και την επακόλουθη συμπεριφορά τους να παρακολουθούνται. Αφού τους στέρησαν αρκετό ύπνο, τα ποντίκια βρέθηκαν να είναι πιο δραστήρια και εμφάνισαν περισσότερες σεξουαλικές συμπεριφορές. Ο εγκέφαλός τους έδειξε σαφή αύξηση της ντοπαμίνης - ενός χημικού αγγελιοφόρου που μας δίνει συναισθήματα ευχαρίστησης, ικανοποίησης και κινήτρων. Η ντοπαμίνη έχει επίσης ένα ρόλο να διαδραματίσει στον έλεγχο της μνήμης, στη διάθεση, τον ύπνο, τη μάθηση, τη συγκέντρωση, την κίνηση και άλλες λειτουργίες του σώματος, λέει το Healthdirect.

Ο νευροδιαβιβαστής άλλαξε επίσης μέρη του εγκεφάλου που έκαναν το αίσθημα της ευτυχίας να διαρκέσει για αρκετές ημέρες κάθε φορά. Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το αποτέλεσμα μπορεί να έχει εξελιχθεί για να βοηθήσει στην καταπολέμηση των αρπακτικών στην άγρια φύση. Ενώ μπορεί να είναι δελεαστικό να σκεφτείς ότι ένα ξενύχτι θα μπορούσε να ενισχύσει τη διάθεσή σου, η ειδικός συνέστησε προσοχή. Είπε: «Η αντικαταθλιπτική δράση είναι παροδική και γνωρίζουμε τη σημασία ενός καλού ύπνου. Θα έλεγα ότι είναι καλύτερα να πάτε στο γυμναστήριο ή να πάτε για μια ωραία βόλτα. Αυτή η νέα γνώση είναι πιο σημαντική όταν πρόκειται για την αντιστοίχιση ενός ατόμου με το σωστό αντικαταθλιπτικό».

Κοριοί: Πόσο επικίνδυνο για την υγεία σου είναι το τσίμπημά τους

Κορυφαίες συμβουλές για να επιτύχεις τον καλύτερο δυνατό ύπνο

  • Να κουράζεσαι κατά τη διάρκεια της ημέρας παραμένοντας απασχολημένη και δραστήρια.
  • Μην κοιμάσαι κατά τη διάρκεια της ημέρας.
  • Δημιούργησε μια νυχτερινή ρουτίνα.
  • Βεβαιώσου ότι η κρεβατοκάμαρά σου είναι ωραία και χαλαρωτική. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί με χοντρές κουρτίνες, δροσερή θερμοκρασία δωματίου και άνετα κλινοσκεπάσματα.
  • Μην χρησιμοποιείς ηλεκτρονικές συσκευές στο κρεβάτι
  • Μείωσε ή, ακόμα καλύτερα, κόψε εντελώς την καφεΐνη και το αλκοόλ το βράδυ.
pexels-sam-lion-6001183.jpg