Τα αίτια της πρόωρης εμμηνόπαυσης

Τα αίτια της πρόωρης εμμηνόπαυσης

Οι παράγοντες που φέρνουν την γυναίκα πιο κοντά στην εμμηνόπαυση μπορεί να είναι τόσο οργανικοί όσο και εξωτερικοί.

Η συνήθης εμμηνόπαυση είναι μια σταδιακή διαδικασία που ξεκινά στις γυναίκες στην ηλικία των 45 με 55 χρόνων και διαρκεί για περίπου 5 με 10 χρόνια, αν και σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να φτάσει και τα 13. Από την άλλη πλευρά, η πρόωρη εμμηνόπαυση μπορεί να ξεκινήσει ακόμα και από την ηλικία των 30.

Η πρόωρη εμμηνόπαυση έχει το μοναδικό πλεονέκτημα ότι μπορεί να διαρκέσει πολύ λιγότερο διάστημα από την κανονική, έτσι ώστε η γυναίκα να έχει ξεμπερδέψει με αυτή τη διαδικασία μέχρι τα 40 της. Ωστόσο, δεν είναι και η καλύτερη κατάσταση στην οποία μπορεί να βρεθεί μια γυναίκα, ειδικά όταν η εμμηνόπαυση της βαρά την πόρτα σε τόσο νεαρή ηλικία.

Είναι αρκετοί οι παράγοντες που μπορούν να προκαλέσουν πρόωρη εμμηνόπαυση και οι περισσότεροι σχετίζονται με τον τρόπο ζωής που ακολουθούμε. Πιο συγκεκριμένα:

•Κακή διατροφή
•Κάπνισμα
•Μεγάλη ατανάλωση αλκοόλ
•Χρόνια ένταση στο σώμα (είτε ψυχολογική είτε ακόμα και εξαιτίας άσκησης)

Ωστόσο, μερικές φορές οι παράγοντες που συντελούν για να οδηγηθεί μια γυναίκα σε πρόωρη εμμηνόπαυση, είναι εκτός του ελέγχου της. Για παράδειγμα, η εμμηνόπαυση μπορεί να επηρεαστεί από αυτοάνοσες διαταραχές, ενώ η παρωτίτιδα και άλλες σοβαρές λοιμώξεις μπορούν να βλάψουν τα αυγά στις ωοθήκες. Δεδομένου ότι η εμμηνόπαυση σχετίζεται με το γεγονός πως λιγότερα πρωτογενή ωοθυλάκια είναι σε θέση να αναπτύξουν και να παράγουν ωάρια, είναι εύκολο να καταλάβει κανείς πως μια γυναίκα με λιγότερα θυλάκια ή κατεστραμμένα αυγά που δεν μπορούν να εξελιχθούν, είναι επιρρεπής σε πρόωρη εμμηνόπαυση.

Επίσης, αν μια γυναίκα έχει υποβληθεί σε ακτινοθεραπεία ή χημειοθεραπεία, τα αυγά που καταστρέφονται είναι πολύ περισσότερα κι έτσι η εμμηνόπαυση θα έρθει νωρίτερα απ' ότι σε μια υγιή γυναίκα.

Τέλος, αρκετές γυναίκες γεννιούνται με λιγότερα αυγά στις ωοθήκες τους, κάνοντας σχεδόν δεδομένο το ότι η εμμηνόπαυση θα τις βρει σε μικρότερη ηλικία. Σημαντικό είναι και το πότε μπήκε στην εμμηνόπαυση η μητέρα της κάθε γυναίκας, καθώς ο γονιδιακός παράγοντας είναι ιδιαίτερα σημαντικός.