Ο παιδίατρος θεοχάρης Λώλης μας μιλάει για τα εμβόλια και το πώς έχουν εξελιχθεί σήμερα

Ο παιδίατρος θεοχάρης Λώλης μας μιλάει για τα εμβόλια και το πώς έχουν εξελιχθεί σήμερα

Εκτός από τα κλασσικά εμβόλια που υπήρχαν από πολύ παλιά τα τελευταία χρόνια έχουν κυκλοφορήσει πολλά καινούργια με τα οποία καταφέραμε να μειώσουμε σημαντικά την νοσηρότητα και την θνησιμότητα.

Μάλιστα σε πολλά εξ αυτών έγινε συνδυασμός και μπορούμε με ένα ενέσιμο εμβόλιο να αντιμετωπίσουμε τρία έως και πέντε-εξι νοσήματα. Σήμερα στο παλιό τριπλούν εμβόλιο προσετέθησαν και αλλά δυο εμβολιάζου αιμοφιλία της ινφλουέντσας και της πολιομυελίτιδες. Άλλα καινούρια εμβόλια που ήρθαν είναι της ηπατίτιδες Β και Ακόμη νεωτέρα εμβόλια είναι του Μηνιγγιτιδοκοκκου,το οποίο γίνεται σε τρεις δόσεις, και του Πνευμονιόκοκκου.

Το εμβόλιο του Πνευμονιόκοκκου προστατεύει τα παιδιά από ωτίτιδα, πνευμονία, μικροβιαιμία και μηνιγγίτιδα. Συνολικά γίνεται σε τέσσερις δόσεις. Μετά τον δεύτερο χρόνο αρκεί μια μόνο δόση για να αποκτήσεις αντισώματα κατά του Πνευμονόκοκκου.

Με την εμφάνιση των νέων εμβολίων, περιορίστηκαν κυριολεκτικά τα κρούσματα από σοβαρές ασθένειες όπως είναι η Μηνιγγίτιδα, θα μπορούσα να πω σε ένα ποσοστό γύρω στο 70-75%.

Το συμπέρασμα είναι ότι οι εμβολιασμοί θωρακίζουν το παιδί και πρέπει να γίνονται στις σωστές δόσεις και με τη χρονική σειρά που ορίζουν οι παιδίατροι.