Οι 5 καλύτερες λύσεις για τους πόνους της περιόδου

Οι 5 καλύτερες λύσεις για τους πόνους της περιόδου

Είναι μια κατάσταση που δεν μπορούμε να αποφύγουμε, μπορούμε όμως να την κάνουμε λιγότερο επίπονη.

Δεν έχει τον χαρακτηρισμό «αυτές οι δύσκολες μέρες του μήνα» τυχαία. Οι μέρες της περιόδου είναι το χειρότερο κομμάτι του μήνα για μια γυναίκα, τόσο σωματικά όσο και ψυχολογικά, καθώς το σώμα περνά μια επίπονη και κουραστική διαδικασία και τα οι ορμόνες κάνουν πάρτι μαζί με τα νεύρα μας. Πριν την περίοδο, η γυναίκα αντιμετωπίζει κοιλιακές κράμπες, φούσκωμα, πόνο, κούραση και υπνηλία, ενώ σε πολλές γυναίκες η διάθεσή τους «πιάνει πάτο» και δεν θέλουν καν να βγαίνουν από το σπίτι.

Η κατάσταση αυτή είναι γνωστή και ως προεμμηνορροϊκό σύνδρομο (PMS) και συμβαίνει σε σχεδόν όλες τις γυναίκες, προκαλώντας τους από πόνο μέχρι κατάθλιψη. Γιατί όμως το αφήνουμε να μας παίρνει τόσο από κάτω; Μια ομάδα επιστημόνων, από τα μεγαλύτερα ονόματα στον χώρο της γυναικολογίας στην Βρετανία, δίνει 5 βασικές συμβουλές για το πως πρέπει να αντιμετωπίζουμε το προεμμηνορροϊκό σύνδρομο με επιτυχία. Το γεγονός πως όλες είναι γυναίκες, σίγουρα κάνει τις προτάσεις τους πιο αξιόπιστες.

1.Μείνετε ενεργές: Οι γυναίκες που δεν ασκούνται τείνουν να υποφέρουν περισσότερο κατά το PMS, σε σχέση με αυτές που ασκούνται τακτικά. Η άσκηση βοηθά στην αντιμετώπιση του πόνου καθώς κρατά τις ορμόνες σε σταθερά επίπεδα και δημιουργεί ορμόνες «χαράς» στον εγκέφαλο.

2.Εμπιστευτείτε τα βότανα: Το Agnus Castus, γνωστό και ως λυγαριά, είναι ένα φυτό που έχει αποδειχτεί πως μειώνει τα συμπτώματα του PMS. Ισορροπεί την δραστηριότητα των γυναικείων ορμονών και διεγείρει την παραγωγή της προγεστερόνης που μειώνει τις επιδράσεις των οιστρογόνων στο σώμα –ενός βασικού παράγονται δηλαδή για την εμφάνιση των συμπτωμάτων του PMS.

3.Αποφύγετε την καφεΐνη: Η τροφή μπορεί να επηρεάσει τον τρόπο με τον οποίο το σώμα αντιμετωπίζει τα συμπτώματα του PMS. Η καφεΐνη, για παράδειγμα, αυξάνει τα επίπεδα των οιστρογόνων, το οποίο συνεπάγεται στην αύξηση των συμπτωμάτων του PMS. Γι' αυτό, καλό είναι να αποφεύγετε το τσάι τον καφέ και άλλα ποτά που περιέχουν καφεΐνη, όταν περιμένετε περίοδο.

4.Μειώστε τα τρόφιμα με κορεσμένα λιπαρά: Το PMS μπορεί να γίνει επίπονο όταν, μεταξύ άλλων, προκαλείται από ουσίες που ονομάζονται προσταγλανίδες. Οι περισσότερες από αυτές είναι καλές για το σώμα, αλλά υπάρχουν αρκετές ενώσεις σε αυτές τις ουσίες που μπορούν να αυξήσουν την ευαισθησία του σώματος στον πόνο και να προκαλέσουν σπασμό των μυών, οι επονομαζόμενες και «κακές προσταγλανίδες». Τα κορεσμένα λίπη βρίσκονται επίσης στα ζωικά προϊόντα, και ειδικά στο γάλα, ενθαρρύνοντας τον οργανισμό να παράγει κακές προσταγλανίδες.

5.Συμπληρώματα διατροφής: Τα θρεπτικά συστατικά όπως τα Ωμέγα-3 λιπαρά οξέα είναι απαραίτητα για την παροχή των πρώτων υλών για την παραγωγή καλής προσταγλανίδης. Πολυβιταμίνες με μέταλλα, βιταμίνη Β, βιταμίνη Ε, ψευδάργυρος και μαγνήσιο είναι επίσης σημαντικά στοιχεία για την παραγωγή καλών προσταγλανιδών. Επίσης, η βιταμίνη Β και η βιταμίνη Ε είναι γνωστές για την ιδιότητά τους να μειώνουν τον πόνο, ενώ το μαγνήσιο μπορεί να τεντώσει τους μυς της μήτρας και να έχει το ίδιο αποτέλεσμα.