6 τροφές που δεν πρέπει ποτέ να βάλεις στο ψυγείο για να μη πάθεις δηλητηρίαση

6 τροφές που δεν πρέπει ποτέ να βάλεις στο ψυγείο για να μη πάθεις δηλητηρίαση

Πριν γεμίσεις το ψυγείο… σκέψου: Μήπως αποθηκεύεις τοξίνες αντί για τροφή;

Στην καθημερινή μας προσπάθεια να φροντίσουμε την υγεία μας, πολλές φορές δίνουμε έμφαση στο τι τρώμε, αλλά παραβλέπουμε πώς το αποθηκεύουμε. Το ψυγείο, αυτός ο φαινομενικά ασφαλής και αθώος σύμμαχος της κουζίνας, μπορεί να αποδειχθεί παγίδα, αν δεν γνωρίζεις ποιες τροφές δεν πρέπει ποτέ να το επισκέπτονται. Γιατί, όχι, δεν είναι όλα για το ψυγείο. Και κάποια, όσο κι αν δεν το φαντάζεσαι, μπορεί ακόμη και να σε δηλητηριάσουν.

Ο κανόνας των τεσσάρων ωρών που πρέπει να τηρείς όταν πίνεις νερό από τη βρύση

6 τροφές που δεν πρέπει να μπουν ποτέ στο ψυγείο -Κινδυνεύεις χωρίς να το ξέρεις

Δεν είναι όλα τα τρόφιμα κατάλληλα για ψύξη. Σύμφωνα με την κλινική διατροφολόγο Jhanvi Sanghvi, υπάρχουν έξι βασικές τροφές που δεν πρέπει να αποθηκεύονται ποτέ στο ψυγείο ή στην κατάψυξη, καθώς ο ψυχρός αέρας μπορεί να υποβαθμίσει τη σύστασή τους ή και να τις μετατρέψει σε πηγές επικίνδυνων βακτηρίων και μούχλας.

Οι τροφές αυτές είναι:

  • Πατάτα

  • Κρεμμύδι

  • Σκόρδο

  • Τζίντζερ

  • Μπανάνα

  • Μαγειρεμένο ρύζι

Η Sanghvi εξηγεί ότι η πατάτα, όταν ψύχεται, μπορεί να παράξει ακρυλαμίδιο, μια χημική ουσία που σχηματίζεται όταν τα άμυλα μετατρέπονται σε σάκχαρα και εκτίθενται σε χαμηλές θερμοκρασίες. Αυτός ο μετασχηματισμός είναι ύποπτος για σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία.

Το κρεμμύδι και το σκόρδο, σε συνθήκες ψύξης, συγκεντρώνουν υπερβολική υγρασία, γεγονός που ευνοεί την ανάπτυξη μούχλας και επικίνδυνων βακτηρίων. Οι μυκητιακές σπορές που σχηματίζονται είναι ικανές να προκαλέσουν γαστρεντερικά προβλήματα, όπως εμετούς, διάρροια και πόνους στην κοιλιά. Η μούχλα παράγει μυκοτοξίνες, δηλητηριώδεις ουσίες που μπορούν να βλάψουν σοβαρά τον οργανισμό.

Η μπανάνα, αν και φρούτο, υποφέρει από την ψύξη: σκουραίνει, γίνεται άγευστη και πολτώδης. Αντίστοιχα, το τζίντζερ χάνει τη φρεσκάδα και την υφή του, ξεραίνοντας τα πολύτιμα έλαιά του.

Όσο για το μαγειρεμένο ρύζι, πρόκειται για μία από τις πιο παρεξηγημένες περιπτώσεις. Αν δεν κρυώσει σωστά πριν τοποθετηθεί στο ψυγείο, μπορεί να γίνει εστία για το βακτήριο Bacillus cereus, το οποίο προκαλεί ισχυρές τροφικές δηλητηριάσεις. Και ναι -η λανθασμένη αποθήκευση και επαναθέρμανση του ρυζιού μπορεί να οδηγήσει ακόμα και σε θάνατο. Γι’ αυτό και η σωστή διαχείριση της θερμοκρασίας είναι θέμα ζωής.

Ποιες είναι οι καλύτερες τροφές για την ανάπτυξη και τη δύναμη των μαλλιών;

Κι άλλα τρόφιμα που δεν αγαπούν το ψυγείο

Μπορεί να μην είναι τοξικά, αλλά η ποιότητά τους υποβαθμίζεται αισθητά:

  • Ψωμί: Το άμυλό του κρυσταλλώνεται στο ψυγείο, με αποτέλεσμα να μπαγιατεύει γρηγορότερα.

  • Μέλι: Πρόκειται για φυσικό συντηρητικό, το οποίο όχι μόνο δεν χρειάζεται ψύξη, αλλά στερεοποιείται και χάνει τη ρευστότητά του σε χαμηλές θερμοκρασίες.

  • Καφές (σε κόκκους ή αλεσμένος): Απορροφά εύκολα τις οσμές άλλων τροφών, αλλοιώνοντας το άρωμά του.

  • Φρέσκα μυρωδικά: Στο ψυγείο χάνουν το άρωμά τους, μαραίνονται και ξεραίνονται γρήγορα.

  • Ξηροί καρποί (όπως τα καρύδια): Αν και το ψυγείο καθυστερεί την οξείδωση, αυτοί οι καρποί απορροφούν και διατηρούν έντονες οσμές από άλλα τρόφιμα.

Σημείωση: Οι παραπάνω προειδοποιήσεις δεν ισχύουν όταν τα εν λόγω υλικά περιέχονται μέσα σε μαγειρεμένα φαγητά, π.χ. κρεμμύδι σε μια σάλτσα ή μπανάνα σε γλυκό. Σε αυτή την περίπτωση, η συνταγή έχει ήδη μετασχηματίσει τη σύστασή τους και η ψύξη επιβάλλεται.

Μάθε τι κρύβει το ψυγείο σου -και γλίτωσε από κινδύνους που δεν φαίνονται

Το ψυγείο είναι εργαλείο, όχι πανάκεια. Δεν υπάρχει τίποτα πιο παράδοξο από το να προσπαθείς να συντηρήσεις την τροφή σου και τελικά να την καθιστάς επιβλαβή. Όσα θεωρούμε «αυτονόητα» στη διαχείριση της τροφής χρειάζονται επανεκπαίδευση. Γιατί η φροντίδα του εαυτού δεν είναι μόνο στο «τι» τρώμε, αλλά και στο πώς.
Άνοιξε το ψυγείο σου -και δες το με νέα μάτια. Ίσως να κρύβει περισσότερα απ’ όσα νομίζεις.

full-shot-skinny-woman-checking-fridge.jpg