7 τεράστιοι μύθοι για την εγκυμοσύνη

7 τεράστιοι μύθοι για την εγκυμοσύνη

Μερικές μεγάλες ανακρίβειες γύρω από την σπουδαιότερη στιγμή στη ζωή μιας γυναίκας που καλό είναι να γνωρίζετε.

Αδιαμφισβήτητα, οι προκαταλήψεις και τα παρελκόμενα που υπάρχουν γύρω από την εγκυμοσύνη, είναι περισσότερα από όσα υπάρχουν σε κάθε άλλη «ιατρική κατάσταση». Έτσι, για μπορούμε να ξεχωρίσουμε τις ανακρίβειες από την πραγματικότητα, αφήσαμε στην άκρη τις φήμες και ψάξαμε τα επιστημονικά γεγονότα. Αυτό που ανακαλύψαμε ήταν 7 μύθοι που όλες οι γυναίκες πρέπει να γνωρίζουν, αν σκοπεύουν ποτέ να αποκτήσουν παιδιά.

  1. Η εγκυμοσύνη κρατά 9 μήνες: Στην πραγματικότητα είναι περίπου 9 ½ μήνες. Οι γιατροί μετρούν τυπικά την εγκυμοσύνη ως ένα διάστημα 40 εβδομάδων, ξεκινώντας το μέτρημα από την τελευταία περίοδο της γυναίκας. Οι γυναίκες είναι γόνιμες για 10 με 16 μέρες μετά το ξεκίνημα της περιόδου, έτσι η εγκυμοσύνη μετριέται πριν καν η γυναίκα μείνει έγκυος.
  2. Η ώρα που κάνεις σεξ καθορίζει το φύλο του παιδιού: Το σπέρμα του άντρα χωρίζεται σε δύο τύπους. Αυτό που κάνει αγόρια κι αυτό που κάνει κορίτσια. Μερικοί λένε πως το σώμα της γυναίκας είναι πιο φιλικό προς το «αγορίστικο» σπέρμα συγκεκριμένες ώρες της ημέρας και πιο φιλικό προς το «κοριτσίστικο» κάποιες άλλες. Μια εκτεταμένη σειρά ερευνών όμως έδειξε πως τόσο οι μέρες όσο και οι ώρες της ημέρας δεν έχουν καμία σύνδεση με το φύλο του παιδιού. Ο μόνος τρόπος για να γίνει αυτό, είναι μέσω της τεχνολογίας.
  3. Μπορείς να καταλάβεις το φύλο του παιδιού χωρίς εξετάσεις: «Αν έχεις μυτερή κοιλιά θα κάνεις αγόρι, αν έχεις πιο στρογγυλή θα κάνεις κορίτσι», συνηθίζουν να λένε οι γιαγιάδες αλλά και οι μαμάδες ακόμα και σήμερα. Αυτό φυσικά και δεν ισχύει, ούτε ίσχυε ποτέ. Το προαίσθημα της εγκύου σχετικά με το φύλο του παιδιού της είναι επίσης μύθος, καθώς σε σχετική έρευνα που έγινε διαπιστώθηκε πως λιγότερες από τις μισές γυναίκες έπεσαν μέσα στις προβλέψεις τους, ποσοστό που θα ήταν ακριβώς το ίδιο αν απλώς μάντευαν στην τύχη. Οι πιθανότητες είναι πάντα 50-50. Ωστόσο, πολλοί γιατροί λένε πως υπάρχει σοβαρή πιθανότητα το παιδί να είναι κορίτσι αν η έγκυος αντιμετωπίζει εξαιρετικά επίπονες πρωινές ναυτίες.
  4. Ο θηλασμός «κρεμά» το στήθος: Μπορεί τα μωρά να «στραγγίζουν» το γάλα από το στήθος της μαμάς τους, αυτό όμως δεν επιφέρει ριζικές αλλαγές στη σφριγηλότητα του στήθους. Οι επιστήμονες έχουν επιβεβαιώσει πως ο θηλασμός δεν έχει καμία σχέση με την χαλάρωση και πτώση του μαστού. Ωστόσο, ο συνδυασμός πολλών εγκυμοσυνών, καπνίσματος και της αναπόφευκτης γήρανσης, επιφέρει «κρέμασμα» του στήθους.
  5. Μόνο η μητέρα περνά από ορμονικές διαταραχές κατά την εγκυμοσύνη: Καμία μητέρα δεν είναι μόνη της σε αυτήν την ιδιαίτερη περίοδο. Οι πατεράδες περνούν κι αυτοί από ορμονικές διαταραχές, ακριβώς όπως και οι έγκυοι. Μια έρευνα που έγινε το 2000 έδειξε πως κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης της συντρόφου του, τα επίπεδα τεστοστερόνης του άντρα πέφτουν και τα επίπεδα προλακτίνης ανεβαίνουν. Οι ερευνητές πιστεύουν πως αυτή η αναπροσαρμογή βοηθά τους άντρες να γίνουν από «βαριά αρσενικά», μπαμπάδες.
  6. Η κατανάλωση οποιουδήποτε είδους αλκοόλ κατά την εγκυμοσύνη μπορεί να βλάψει το μωρό: Ενώ η βαριά κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στην εγκυμοσύνη, πρόσφατες έρευνες πάνω σε χιλιάδες γυναίκες στο Ενωμένο Βασίλειο και την Αυστραλία επιβεβαίωσαν πως ελαφριά με ελεγχόμενη κατανάλωση αλκοόλ –ένα κανονικό ποτό την εβδομάδα ή ένα ελαφρύ ποτό τις περισσότερες μέρες- δεν επιβαρύνει καθόλου την εγκυμοσύνη.
  7. Η πρωινή ναυτία συμβαίνει μόνο το πρωί: Μακάρι αυτό να ήταν αλήθεια, δυστυχώς όμως η «πρωινή» ναυτία μπορεί να συμβεί οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας. Επίσης, πολλές φορές δεν κρατά μόνο το πρώτο τρίμηνο αλλά μπορεί να συνεχιστεί μέχρι και 16 εβδομάδες.