Υπνική άπνοια: ο εχθρός του Μορφέα

Υπνική άπνοια: ο εχθρός του Μορφέα

Αν ξυπνάτε συνεχώς τη νύχτα νομίζοντας πως πνίγεστε, τότε μάλλον υποφέρετε από υπνική άπνοια.

Ο υγιής ύπνος είναι απαραίτητος για να έχετε ημέρες γεμάτες ενέργεια και ζωντάνια. Σκεφτείτε τον οργανισμό σας σαν αυτοκίνητο. Σημασία στη βενζίνη που του βάζετε δεν έχει μόνο η ποσότητα αλλά και ο αριθμός των οκτανίων. Έτσι, λοιπόν, και ο ύπνος σας δεν χρειάζεται απαραίτητα να είναι πολλές ώρες αρκεί να είναι βαθύς και ποιοτικός.

Εδώ έρχεται η έννοια της «νόθευσης» του ύπνου με τη μορφή της άπνοιας, την αδυναμία δηλαδή του οργανισμού να πάρει αναπνοές ενώ κοιμάται. Το άμεσο αποτέλεσμα είναι ύπνος ανήσυχος πολύ συχνά διακεκομμένος και κατά συνέπεια ημέρες με έντονο αίσθημα νύστας και κούρασης (φανταστείτε πόσο κουραστικό είναι να ξυπνάτε μες στη νύχτα νιώθοντας πως πνίγεστε).

Αν πιστεύετε πως έχετε κάποιο από τα συμπτώματα της υπνικής άπνοιας (έντονο ροχαλητό, αίσθημα πνιγμού ενώ κοιμάστε), συμβουλευτείτε αμέσως το γιατρό σας. Επιπρόσθετα, δοκιμάστε να κοιμηθείτε στο πλάι αντί για ανάσκελα με το πάνω σώμα σε μια κλίση 30 μοιρών σε σχέση με το υπόλοιπο, έτσι ώστε να κυκλοφορεί πιο εύκολα ο αέρας στους πνεύμονες.