Οι 7 εξολοθρευτές του άγχους

Οι 7 εξολοθρευτές του άγχους

Ψεκάζουν, σκουπίζουν, και σας εξαφανίζουν το άγχος μια και καλή.

Παραλλάσσοντας την γνωστή φράση «sh*t happens», μπορούμε κάλλιστα να πούμε πως «stress happens». Και έτσι ακριβώς είναι. Ό, τι κι αν κάνουμε, όσο καλά οργανωμένοι κι αν είμαστε, όσο φιλικό κι αν είναι το περιβάλλον στο οποίο εργαζόμαστε, το στρες και το άγχος μπορούν να τρυπώσουν απροειδοποίητα στην καθημερινότητά μας και να διαλύσουν τα πάντα μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα. Τι κάνουμε τότε;

Επιστρατεύουμε έναν από τους 7 εξολοθρευτές του άγχους. Μην σκέφτεστε ρομπότ και ψηλούς, φουσκωμένους Αυστριακούς και πρώην δημάρχους της Καλιφόρνια. Αναφερόμαστε σε μικρές, απλές δραστηριότητες που μπορούν να καθαρίσουν το μυαλό μας και να μας χαλαρώσουν στο λεπτό. Έτσι, όταν νιώθετε την επίθεση του άγχους να πλησιάζει, είναι η κατάλληλη στιγμή για να επιλέξετε μία από τις παρακάτω δραστηριότητες και να την στείλετε από εκεί που ήρθε.

  1. Κάντε μια βόλτα: Είτε θέλετε ένα διάλειμμα από το γραφείο, είτε να ξεσκάσετε από τους τέσσερις τοίχους του σπιτιού σας, ανοίξτε την πόρτα, βγείτε έξω και αφήστε τα πόδια σας να σας πάνε όπου θέλουν. Εκτός από την πνευματική ευεξία που θα σας προσφέρει, είναι και μία εξαιρετική αεροβική άσκηση.
  2. Τηλεφωνήστε σε έναν φίλο: Όλοι έχουμε έναν έμπιστο φίλο που είναι εκεί όποτε τον χρειαζόμαστε. Καλέστε τον και μιλήστε μαζί του έστω και για ένα λεπτό και είτε με μια ατάκα του, είτε με ένα αστείο, είτε με μια συμβουλή, είτε απλώς ακούγοντάς σας, σίγουρα θα βάλει το χαμόγελο ξανά στο πρόσωπό σας.
  3. Γράψτε στο ημερολόγιό σας: Μπορεί να μην είναι ημερολόγιο, μπορεί να είναι ένα απλό σημειωματάριο, αλλά αυτό δεν έχει καμία σημασία. Το να εκθέτουμε τα συναισθήματά μας είναι η καλύτερη αντιμετώπιση του στρες. Κρατώντας ένα σημειωματάριο με τις σκέψεις και τα αισθήματά σας, δεν χρειάζεται να ανησυχείτε για το τι λένε οι άλλοι. Απλώς αφήστε την πένα σας να κάνει τη δουλειά και μέχρι να τελειώσει, θα τα έχετε βγάλει όλα από τον οργανισμό σας.
  4. Παίξτε ένα επιτραπέζιο παιχνίδι: Τα επιτραπέζια παιχνίδια δεν έφυγαν ούτε θα φύγουν ποτέ από τη ζωή μας και σίγουρα έχετε κάποιο καταχωνιασμένο σε μια ντουλάπα του σπιτιού σας. Η επίδρασή του πάνω σας θα είναι ευεργετική, θα το δείτε.
  5. Ρίξτε το στην άσκηση: Ίσως να μην υπάρχει καλύτερος τρόπος για την αντιμετώπιση του άγχους και του στρες, από ένα καλό πρόγραμμα άσκησης. Βάλτε ένα dvd γυμναστικής, ψάξτε ασκήσεις στο youtube, πηγαίνετε γυμναστήριο ή βγείτε έξω και αρχίστε να τρέχετε. Η επικέντρωσή σας στις αναπνοές και την σωστή άσκηση θα σας απορροφήσει τόσο που θα ξεχάσετε γιατί αγχωθήκατε. Και μαζί με το στρες, θα έχουν φύγει και αρκετές θερμίδες.
  6. Οργανώστε κάτι διασκεδαστικό: Θέλετε να πάτε ένα μικρό ταξιδάκι αλλά δεν είχατε ποτέ τον χρόνο; Θέλετε να πάτε για φαγητό, να φτιάξετε ένα εντυπωσιακό δείπνο ή να ψήσετε ένα λαχταριστό κέικ και πάντα το αναβάλατε; Τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή να το κάνετε. Όχι μόνο θα πάρει το μυαλό σας μακριά από τα προβλήματα, αλλά στο τέλος θα έχετε απολαύσει και μια υπέροχη απόδραση ή ένα χορταστικό γεύμα.
  7. Κάντε ένα ζεστό μπάνιο: Ένα ζεστό μπάνιο θα καταφέρει να ξυπνήσει το σώμα σας και αυτό με τη σειρά του το μυαλό σας –και έπειτα θα χαλαρώσει και τα δύο. Ιδανικά, γεμίστε την μπανιέρα με αφρόλουτρο και αρωματικά έλαια, ανάψτε κεριά και βάλτε την αγαπημένη σας χαλαρωτική μουσική να παίζει στο background. Η λαστιχένια, κίτρινη πάπια είναι προαιρετική.