Τι είναι τα αντισυλληπτικά χάπια και πώς λειτουργούν

Τι είναι τα αντισυλληπτικά χάπια και πώς λειτουργούν

Βάλτε στη ζυγαριά από τη μία πονοκεφάλους, ζαλάδες και λοιπές ορμονικές διαταραχές και από την άλλη το εντυπωσιακό ποσοστό 99% αντισύλληψης που προσφέρουν και αποφασίστε αν θα τα προτιμήσετε. 

Μέθοδος αντισύλληψης, ακριβώς όπως το λέει και η λέξη (αντί – σύλληψης και όχι γενικότερης προστασίας, για εσάς που κάνετε πως δεν καταλαβαίνετε τη διαφορά) και μάλιστα με 99% αποτελεσματικότητα.

Με απλά λόγια, αυτό που κάνουν είναι να μιμούνται τη λειτουργία ενός φυσιολογικού «κύκλου» μιας γυναίκας, που διαρκεί εικοσιοκτώ μέρες.

Τις πρώτες 21 μέρες τα χάπια περιέχουν κανονικά αναπαραγωγικές ορμόνες ενώ τις τελευταίες 7, τα χάπια που λαμβάνονται είναι επί της ουσίας ένα εικονικό φάρμακο χωρίς ορμόνες. Τότε είναι που εμφανίζεται και η κολπική αιμορραγία αν να έχετε φυσιολογικά την περίοδο σας.

Τα πιο ευρέως διαδεδομένα χάπια είναι τα χάπια «συνδυασμού» (combination pills, για τις Αγγλομαθείς), τα οποία περιέχουν συνδυασμό οιστρογόνων ορμονών και προγεστερόνης για να εμποδίσουν την ωορρηξία. Χωρίς ωάριο δεν υπάρχει κάτι να γονιμοποιηθεί, άρα δεν μπορεί να υπάρξει και εγκυμοσύνη.

Το χάπι λειτουργεί επίσης και με δύο άλλους τρόπους: Αφενός δημιουργεί μία πάχυνση της βλέννας γύρω από τον τράχηλο της μήτρας η οποία εμποδίζει την εισχώρηση του σπέρματος στη μήτρα και στην συνέχεια στα ωάρια. Αφετέρου οι ορμόνες που βρίσκονται στα χάπια επηρεάζουν τα τοιχώματα της μήτρας κατά τέτοιο τρόπο που καθιστά δύσκολο στα ωάρια να προσκολληθούν.

Σε κάθε περίπτωση, όπως όλα τα φάρμακα, πρέπει να λαμβάνονται με μέτρο και έπειτα από ιατρική γνωμάτευση.