Καλοκαίρι και μύκητες: Ένας δυσάρεστος συνδυασμός

Γωγώ Φούντα
Καλοκαίρι και μύκητες: Ένας δυσάρεστος συνδυασμός

Πώς να τους καταλάβετε και πώς να τους αντιμετωπίσετε.

Μπορεί το καλοκαίρι να είναι η πιο αγαπημένη και ξένοιαστη εποχή του χρόνου, αλλά όλα αυτά μέχρι να κάνουν την εμφάνισή τους, η πιο συνηθισμένη απειλή της εποχής, οι μύκητες! Ένας μεγάλος αριθμός ανθρώπων υποφέρουν κάθε χρόνο από μυκητιάσεις, ή αλλιώς τη νόσο του αθλητή, και μπορεί οι περισσότεροι να το παίρνουν αψήφιστα, τα πράγματα όμως είναι πιο σοβαρά από ότι αρχικά δείχνουν.

μύκητες εμφανίζονται συνήθως σε υγρά και σκοτεινά μέρη. Τα άκρα και κυρίως οι πατούσες είναι το νούμερο ένα σημείο εμφάνισής τους, λόγω των παπουτσιών αλλά και της τάσης που έχουμε κατά τους καλοκαιρινούς μήνες να περπατάμε ξυπόλητοι.

Πώς καταλαβαίνουμε ότι έχουμε μύκητες στα νύχια

Οι μύκητες προσβάλουν πιο συχνά τα νύχια των χεριών και ακόμα συχνότερα αυτά των ποδιών. Το πρώτο σύμπτωμα είναι η αλλαγή στην όψη του νυχιού. Αρχικά παρατηρείται ένα λευκό σημάδι που σταδιακά γίνεται κίτρινο ή καφέ και στη συνέχεια μπορεί να εισχωρήσει μέχρι την ρίζα του νυχιού με αποτέλεσμα η διατήρησή του να είναι πολύ δύσκολη. Το υγρό και θερμό περιβάλλον ευδοκιμεί την εμφάνιση των μυκήτων ενώ άτομα που φορούν παπούτσια ή μπότες έχουν περισσότερες πιθανότητες να μολυνθούν λόγω της ζέστης και του ιδρώτα. Επίσης, το περπάτημα με γυμνά πόδια σε κοινούς χώρους όπως αποδυτήρια ή πισίνες αυξάνουν και αυτά με τη σειρά τους την εμφάνισή τους.

Τα νύχια που έχουν μολυνθεί από μύκητες χάνουν το φυσιολογικό τους χρώμα και χοντραίνουν. Επίσης η μόλυνση μπορεί να εξαπλωθεί και στα δάχτυλα και να προκαλέσει πόνο και φαγούρα.

Πρόληψη

1) Πλένετε τα νύχια σας τακτικά με σαπούνι και νερό
2) Κρατήστε τα νύχια σας στεγνά
3) Φορέστε πλαστικά γάντια όταν πλένετε τα πιάτα
4) Αλλάζετε τις πετσέτες σας τακτικά και μην τις μοιράζεστε με άλλα μέλη της οικογένειας
5) Μην περπατάτε ξυπόλητοι σε δημόσιους χώρους όπως πισίνες, αποδυτήρια ακόμη και στην παραλία, κυρίως στις αμμώδεις.
6) Πλένετε καθημερινά με σαπούνι και νερό τα μαγιό και τις πετσέτες σας.
7) Αποφύγετε τα στενά και κλειστά παπούτσια ιδίως το καλοκαίρι.