Τραχιλίτιδα: Αναγνωρίστε τον εχθρό για να τον αντιμετωπίσετε

Τραχιλίτιδα: Αναγνωρίστε τον εχθρό για να τον αντιμετωπίσετε

Μην παραλείπετε ποτέ το ετήσιο τεστ Παπ σας.

Η τραχηλίτιδα είναι μια οξεία ή χρόνια φλεγμονή του τραχήλου της μήτρας από την οποία νοσεί το 50% των ενήλικων γυναικών. Οι οξείες τραχηλίτιδες σπάνια οφείλονται σε άμεση φλεγμονή του τραχήλου και συχνότερα αποτελούν επέκταση φλεγμονών του κόλπου, της ουρήθρας ή της ουροδόχου κύστης.

Τα συμπτώματα που παρατηρούνται είναι, αύξηση των υγρών του κόλπου που συνοδεύεται κι από δυσάρεστη οσμή, καθώς επίσης και είναι δυνατόν να εμφανιστεί μικρή αιμορραγία ύστερα από επαφή, κατά τη γυναικολογική εξέταση με το μητροσκόπιο ή κατά τη λήψη τεστ Παπ. Επιπλέον, ο γυναικολόγος κατά την εξέταση μπορεί να δει τον τράχηλο να φαίνεται κόκκινος και οιδηματώδης.

Η τραχηλίτιδα μπορεί να οφείλεται σε συγκεκριμένο μικρόβιο ή ιό, όπως είναι ο στρεπτόκοκκος, ή τα χλαμύδια ή και να προέρχεται από άμεση μόλυνση του τραχήλου που δεν οφείλεται σε συγκεκριμένο μικρόβιο ή ιό. Ακόμα και ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας είναι δυνατόν να παρουσιαστεί υπό μορφή φλεγμονής.

Στην τραχηλίτιδα, οι κύριες εξετάσεις που πρέπει να γίνουν είναι το τεστ Παπανικολάου, με το οποίο εξετάζουμε τα κύτταρα του τραχήλου στο μικροσκόπιο, και η καλλιέργεια κολπικού υγρού, που μας δίνει τη δυνατότητα να αναγνωρίσουμε το μικρόβιο για να βρούμε την σωστή θεραπεία.